Close
Att resa till Visby i september

Att resa till Visby i september

Sommaren kom och gick. När höstterminen tågar in känns behovet av planer och strategier större än någonsin. Jag och min poddkollega Lisa/Let’s go Explore bestämmer oss för workation/ kickoff/allt-i-ett och börjar googla hotell inne i Stockholm. Det visar sig dessvärre vara både dyrt och fullbokat. När Lisa istället föreslår en spontan resa till Visby som alternativ tvekar jag inte en sekund. Visby utan fullt av sommarbesökare på gatorna är alltid en god idé! Sagt och gjort, jag bokar båtbiljetter och fixar undan det mest akuta där hemma. Jag får dessutom anledning att äntligen boka ett par nätter på Villa Alma, ett boutiquehotell jag har haft span på under ett par års tid. Så här spenderar jag mina dagar i Visby.

visby gotland

Att resa till Visby i september

Jag, som bor på promenadavstånd från färjeterminalen här i Nynäshamn, har all tid i världen att komma i tid till avgången. Gissa om jag i slutändan får springa till färjan på grund av tidsbrist? Just det. Märkligt fenomen det där, att de som bor närmast alltid kommer i sista sekund med andan i halsen. Men iväg kommer jag, ut på Östersjön efter dryga tre timmars bekväm överfart mellan fastlandet och Sveriges största ö. Jag hinner både knappa på datorn, slumra en stund och äta upp matsäcken innan vi lägger till nere vid Visby hamnterminal.

villa alma visby

Jag kliver av färjan, hämtar upp min kabinväska och tar därefter sikte på Strandgatan 8 precis invid Almedalen. Här ligger hon, Villa Alma…

… med snyggt inredda rum och havsutsikt utanför fönstret. Hotellet är lika mysigt som jag hade hoppats på.

Läs mer: Villa Alma i Visby – ett fint hotelltips på Gotland

Efter att ha checkat in beundrar jag vårt kvarter innan jag går en mycket efterlängtad runda längs havet.

villa alma visby

Efter promenaden tar jag en sväng till Almedalsbiblioteket, jag rekommenderar alla Visbybesökare att gå hit om möjlighet finns! Här är alltid liv och rörelse med besökare i alla åldrar. Jag beställer en macka i caféet, haffar en Vagabondtidning och dimper sedan ner i en av fåtöljerna med panoramautsikt över ett ännu frodigt Almedalen. Efter att gång på gång slumrat till i min biblioteksfåtölj knallar jag hem till hotellrummet igen.

visby gotland

Här drar jag på mig pyjamasbyxorna och vilar en stund i hotellsängen, givetvis med öppet fönster för att höra vågbruset utanför. Det är just exakt den här känslan jag är ute efter. Kravlös, med tid att göra allt men för all del också ingenting. Framåt eftermiddagen anländer Lisa från Stockholm och nu är jag pigg nog att göra stan!

Vi ger oss ut på Visbys gator, där vi får anledning att stanna både här och där för att fota. Kalendern visar onsdagen den 30 augusti. Borta är sommarlovsfirare och utländska besökare, kvar är ett gäng konferensgäster och så Visbyborna själva föstås.

visby gotland

Sveriges vackraste stad bjuder på ruiner, pampiga byggnader och en kvällsrosa himmel.

visby gotland

Lisa har bokat bord på Surfers på Södra Kyrkogatan 1 innanför murarna, en välbesökt restaurang med asiatiska influenser. Jag har varit här tidigare, både i Visby och dess motsvarighet i Stockholm.

visby gotland

Vi beställer in lite olika smårätter och delar sinsemellan. Maten är god, men inte lika fantastisk som jag minns den från tidigare besök.

Efter middagen strosar vi hem i sakta lunk på Visbys kullerstensklädda gator.

visby gotland

Mörkret faller, gatulyktor tänds och vi är rörande överens om att resan till Gotland var ett bra beslut. Jag minns inte längre, men tror att jag hinner somna inom två sekunder från att huvudet landar på hotellkudden.

villa alma visby

Det blir torsdag och därmed dags att ta oss an Villa Almas frukostbuffé. Nöjdhetskänslan dröjer sig kvar, jag kan inte tänka mig något bättre än att börja dagen så här! Jag dukar fram nybakat bröd, yoghurt och chiapudding i lagom förportionerade glas, te från Kränku och därtill både äppelpaj och saffranspannkaka för toppa dagens första måltid.

visby gotland

Efter frukosten sätter sig Lisa och jobbar medan jag istället varvar promenad med löpning under ett par timmar. För första gången på hela året blir jag rejält badsugen, men tråkmånsen i mig vinner och jag går istället tillbaka till hotellrummet för en dusch.

visby gotland

Jag promenerar vidare, den här gången upp mot staden och dess innergårdar där jag drar paralleller till både Italien och Spanien.

Medan Lisa sitter och caféjobbar på Rosas Trädgårdscafé…

visby gotland

… strosar jag vidare i jakt på den ultimata torsdagslunchen.

Den hittar jag på ”Ett rum för resande Café” och närmare bestämt S:t Hansgatan 15. Jag fastnar för namnet och det faktum att gästerna framför mig visar sig vara återkommande år efter år: ”Vi kan rekommendera allt på menyn!”. Här serveras frukost, lunch och fika – allt lagat från grunden med italienska och franska influenser. Rekommenderas varmt!

visby gotland

Tiden går och snart är det dags att äta igen! Den här gången middag…

… som vi intar på Mille Lire, Södra Kyrkogatan 9. Det har börjat regna ute och en varm pizza i magen är precis vad vi behöver.

visby gotland

Vi kommer ”hem” till havshorisonten lagom till regnmolnen börjar lätta. Perfekt vy när det vankas podcast-inspelning på hotellrummet!

villa alma visby

Det blir fredag, augusti har nu slagit över i september och två trappor ner väntar ännu en hotellfrukost att minnas. Vi väljer i sann svensk anda exakt samma bord och jag kommer på mig själv att plocka nästan exakt samma grejer på frukostbuffén. Jag slår till med en extra croissant och gör mig redo för en morgonpromenad.

visby gotland

Gissa om jag väljer havet igen?

att resa-podden

När jag kommer hem igen har Lisa både hunnit jobba, springa och ta ett dopp i havet. Peppen är stor när vi fäller upp datorskärmarna för att avhandla resor och resande i podcastformat. Att resa-podden är ett kärt projekt för oss båda och visst är det extra roligt att kunna spela in våra avsnitt på resande fot!

Tiden går snabbt när man har roligt och strax är det dags att säga hej då till Lisa. Jag dröjer mig kvar i Visby och närmare bestämt på biblioteket där jag trivs alldeles förträffligt. Ute regnar det igen…

visby gotland

… men när jag kliver ut för att promenera ner till färjan möts jag av en regnbåge som ramar in Visby i de vackraste av färger.

Den här vistelsen kan väl knappast sluta på ett värdigare sätt än så. Tack och hej då Villa Alma och Visby. På återseende!

Tidigare höstresa till Visby, Gotland:

Visby gotland resa höst

I oktober har Visby hunnit klä sig i höstskrud på riktigt. För ett par år sedan åkte jag dit ensam på min egen lilla variant av retreatresa och bodde då på Hotell Villa Borgen.

Läs mer här: Att resa till Gotland på hösten – retreatresa till Visby


Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. Här på bloggen finns specifika svenska restips samlade under kategorin Resfredags Svenska Pärlor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close