Close
Bröderna Lejonhjärta på Intiman

Bröderna Lejonhjärta på Intiman

I år är det femtio (!) år sedan allas vår författarhjältinna Astrid Lindgren skrev sagan om Jonatan och Karl ”Skorpan” Lejon. Den fängslande boken om lägereldarnas och sagornas tid i landet bortom stjärnorna känns tidlös och får fortfarande tårarna att rinna på både stora och små. Det är också den Astrid Lindgren-bok vi har läst flest gånger här hemma jämte Ronja Rövardotter. Historian om Bröderna Lejonhjärta har skildrats i alla möjliga uppsättningar och varianter genom åren…

bröderna lejonhjärta Intiman

… och just nu finns möjlighet att se teateräventyret på Intiman i centrala Stockholm. Premiärföreställningen gick av stapeln i lördags och uppsättningen kommer att spelas under hela hösten och vintern fram till årsskiftet. Jag tog med min yngsta dotter med en kompis för att se premiären. Här är vår recension!

Bröderna Lejonhjärta på Intiman: en recension

Innan den tunga, röda sammetsridån går upp och föreställningen sätter igång får vi i publiken tydliga instruktioner om att inga fotografier eller videoupptagningar får tas under själva teaterframträdandet…

bröderna lejonhjärta Intiman

…och ni får därför hålla till godo med mobilbilder tagna innan och efter föreställningen. Gästerna tar orden på allvar och vi verkar alla nöjda över uppmaningen som gör att våra telefoner får en välbehövlig vila till förmån för äventyret som utspelar sig framför oss.

Med hjälp av skådespelarnas insats i kombination med ett otroligt skickligt jobb av bland andra scenmästaren Ola Söderholm och ljud- och ljusteknikern Edvard Sandqvist får vi följa med under en drygt två timmars lång känslomässig berg- och dalbana. Huvudrollsinnehavarna lever sig in i sina respektive roller, men lika fantastiska är medlemmarna i ensemblen som bär upp scenerna från familjen Lejons lilla lägenhet och vidare till Ryttargården i Körsbärsdalen och så småningom även Törnrosdalen i självaste Nangijala.

Men då sa Jonatan att det fanns saker som man måste göra, även om det var farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort.”

– Bröderna Lejonhjärta
bröderna lejonhjärta Intiman

Vi imponeras alla av ljud, ljus och scenografi, inte minst under de starkare och mörkare scenerna. För jo, sådana finns det flera av. Bröderna Lejonhjärta handlar om liv och död, om gott och ont – vilket innebär att handlingarna på scen utspelar sig därefter. Enligt riktlinjerna på en av bokningssidorna ser jag att föreställningen rekommenderas från sju år och uppåt, på en annan nämns åldern sex år. Jag har själv nämnt sju år till vänner och bekanta som frågar om lämplig ålder för showen, men det kan givetvis variera från barn till barn beroende på mognad och personlighet.

Rollerna som Jonatan och Skorpan spelas i premiäruppsättningen av de talangfulla skådespelarna Oskar och Erik Norgren, som är bröder även i verkligheten. Deras brödraskap verkar starkt vilket även märks i samspelet på scen. (Det ska tilläggas att rollerna som Jonatan och Skorpan även spelas av Olle af Klercker och Ian Hammarbäck.)

För egen del tycker jag att Emma Karlsson imponerar lite extra i rollerna som Skorpans mamma samt duvdrottningen Sofia – och då särskilt Karlssons absolut bedårande sångröst! En annan kvinnlig roll i ensemblen värd att lyfta är Meleah Myhrberg, som blott 16 år gammal har gjort koreografin till showen. Jag tycker dessutom att hon lyser lite extra på scenen vad gäller både kroppsspråk, sång och dans.

bröderna lejonhjärta Intiman

Föreställningen spelas i två akter med en paus emellan, vilket ger en total speltid på två timmar. Under premiärkvällen går ridån ner igen exakt efter två timmar och applåderna låter inte vänta på sig. Extra fint är det förstås att se Astrid Lindgrens barnbarn på scen (kvinnan i blå kavaj) för att ta emot publikens jubel!

Tjejernas recension om Bröderna Lejonhjärta på Intiman

bröderna lejonhjärta Intiman

När jag på vägen hem ber min snart nioåriga dotter och hennes ett år yngre kompis att sammanfatta föreställningen lyder svaret ”Död, liv, drake – ett bra slut. Det var fantastiskt!”. Jag ber dem även att svara på några frågor enligt nedan:

  • Vilka skådespelare gillade ni mest i Bröderna Lejonhjärta? ”Bröderna! De var ofta med och det var dramatiskt, alltså det hände mycket när de båda var på scenen.”
  • Vad var mest spännande under teatern? ”När draken kom. Den kom liksom från ingenstans, med blixtrar. Det var fantastiskt!”
  • Vad var sorgligast? ”Det var när farfar dog. Det var sorgligt med eld och död.”
  • Vilken var den gladaste scenen? Tupp-tupp-scenen när de dansade och sjöng.”

Båda tjejerna konstaterar också att det var enkelt att hänga med i de olika scenerna. Sammanfattningsvis kan både barn och vuxna i vårt lilla sällskap varmt rekommendera att se denna kulturskatt förvaltas på bästa sätt. Glöm inte att ta med näsdukar!

Bra att veta om Bröderna Lejonhjärta på Intiman:

Bröderna Lejonhjärta på Intiman. Foto 1 och 2: Camilla Käller
  • När spelas Bröderna Lejonhjärta? Föreställningen löper under hela hösten fram till i slutet av december, närmare bestämt mellan 16 september och 30 december 2023.
  • Vad kostar biljetterna till Bröderna Lejonhjärta? Från 395 kronor och uppåt.
  • Var köper jag biljetter? Biljetter säljs på Intimans hemsida, men även på våra vanliga bokningssajter som till exempel Showtic.

Vi fick möjlighet att se Bröderna Lejonhjärta via en pressinbjudan. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close