Close
Somrig utflykt till Borgholm på Öland

Somrig utflykt till Borgholm på Öland

En återkommande fråga jag ställer mig själv under somrarna i Karlskrona är om vi ska åka på utflykt till Öland eller Österlen. Hur mycket jag än gillar att hänga på sommarstället är det alltid uppfriskande med ett och annat miljöombyte mellan varven. I år hade jag tänkt skippa både Öland och Österlen till förmån för en heldag i västra Blekinge tillsammans med mina syskon. Väderprognosen gör dock att vi hamnar på Öland istället (kanske inte så förvånade med tanke på att den delen av Sverige brukar hamna högt upp när räknas soltimmar i landet).

Somrig utflykt till Borgholm på Öland

tips om borgholm öland

Den här gången stannar vi i Borgholm, som är ovanligt lugnt för att vara mitt i sommaren. (Böda Sand på norra Öland är en annan historia, där är det alltid smockfullt!) Inne i Borgholm tar vi en fika på Nya Conditoriet, ett klassiskt konditori med originalinredning från 50-talet. Chokladbollarna är ganska trista, punchrullarna håller däremot hög klass!

tips om borgholm öland

Förra gången jag var på Öland var i skarven september/oktober under skördefesten, då hela ön var utsmyckad med pumpor och marschaller. Nu bjuds det istället på sommarkänsla rakt igenom, det är inte direkt förvånande att den här lilla staden har blivit en återkommande semesterfavorit för många.

Läs mer: Ölands Skördefest – mat, konst och höstligheter

sommar öland Borgholm

Vi ställer bilen på den stora parkeringen vid Norra Infarten, och efter fika och fönstershopping går vi ner mot vattnet och Kalmarsund…

tips om borgholm

… förbi Borgholms Kallbadhus (som kan inte mäta sig med Varbergs dito, men är gulligt i all sin enkelhet!) och vidare längs Villagatan för att beundra de maffiga gamla socitetsvillorna som ligger nere vid vattnet.

Villor byts snart mot naturreservatet Borga Hage, och Prinsessan Estelles promenad (den som tidigare hette Strandpromenaden, men i folkmun oftast kallades ”Sollidenvägen”) bort mot Solliden.

tips om borgholm öland

Det här är en väldigt trevlig och alldeles lagom sträcka genom Borgholms skira slottsskog.

tips om öland Bornholm

Promenaden leder så småningom fram till Sollidens Slott (norra infarten)…

tips om borgholm öland

… och här slår vi oss ner i den stora trädgården som tillhör restaurangen/caféet ”Kaffetorpet”. Bakverken, som bakas i ett bageri, håller riktigt bra klass – och den fina miljön precis intill Solliden har alla attribut som jag vill ha av en somrig utflykt.

tips om borgholm öland

Vi hör att kungafamiljen är på plats, men får nöja oss med att se dem på ett vykort inne i presentbutiken.

tips om borgholm öland

Efter fika, presentjakt och allmänt häng vid Kaffetorpet…

tips om borgholm öland

… går vi en annan väg tillbaka mot bilen, den här gången förbi Borgholms slottsruin.

tips om borgholm öland

Kul att se ruinen från en annan vinkel än vad jag tidigare har sett den!

tips om borgholm öland

Tillbaka i centrala Borgholm har vi planerat in en sen lunch på Hotell Borgholm, som min syster tipsade om efter en lyckad hotellvistelse där i höstas.

tips om borgholm

Under sommaren går det att beställa à la Carte i hotellets örtträdgård, en liten restaurangoas innanför hotellets murar. Menyn börjar serveras från klockan 15.

I trädgården slår vi oss ner i sköna trädgårdsmöbler (perfekt gung i utemöblerna från Grythyttan, sådana vill jag ha hemma!). Trots att mina syskon är betydligt mer trädgårdsintresserade är även jag imponerad av den välskötta trädgården.

Välkomna in, eller ska vi säga ut, till en restaurang i trädgården bland örter och kryddor. I vår örtträdgård serveras modern bistromat med smaker från vår egen örtträdgård. Njut av öländska råvaror så som råbiff från Mysinge, vår version på den napolitanska pizzan bakad på öländskt vete eller kanske en vegetarisk sallad full av säsongens grönsaker och örter.

– Hotell Borgholm
hotell Borgholm öland

Och maten då?

hotell Borgholm öland

Åh, den håller definitivt samma höga klass som trädgården! En sådan här måltid hade jag dock inte ”slösat” på mina barn, den här miljön och maten (som är förhållandevis dyr, det är ändå ett välrenommerat kök!) vill jag istället avnjuta i lugn och ro – den här gången i sällskap av mina syskon.

Efter en minnesvärd måltid med lokala råvaror…

hotell Borgholm öland

… behöver vissa av oss vila efter maten.

Borgholm strand

När alla är mätta, belåtna och utvilade tar vi oss vidare och avslutar dagen precis som sig bör om man besöker Öland, med strandhäng och bad vid en av Ölands många, långa stränder. Den här gången hamnar vi på Mejeriviken, där det finns både badbrygga och en liten sandstrand.

Läs mer: Tips om Öland – en heldag på södra delen av ön

Tack för den här gången Öland, det är alltid ett nöje att hälsa på!


Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om både längre resor och förslag på kortresa i Sverige framöver. (Här på bloggen finns svenska restips under kategorin Resfredags Svenska Pärlor.)

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close