Close
Paradisets naturreservat: vandringstips i Stockholm

Paradisets naturreservat: vandringstips i Stockholm

En av årets sista utflykter i vårt närområde går till Paradisets naturreservat, som ligger i Huddinge (nästan på gränsen mot Haninge). Området brukar nämnas som lämpligt vandringstips i Stockholm, vilket är befogat med tanke på att du här når både Sörmlandsleden och ett flertal kortare slingor.

paradisets naturreservat

Läs mer: Vandringstips i Stockholm med omnejd

Tornbergsslingan i Paradisets naturreservat: vandringstips i Stockholm

Vi kör hit ett par dagar innan julafton, och ställer oss vid angiven parkering för Paradisets naturreservat (vilken i skrivande stund december 2020 är gratis). Vi får hålla hastigheten nere när vi kör in mot Ådran från den stora vägen mellan Haninge och Huddinge – vägarna är både smala och snirkliga, och passerar ett flertal bostäder. I takt med att skogen tätnar närmar vi oss slutmålet…

… och kommer fram till navet för flera av de slingor som går i området. Jag är här med en vän som bor i närheten, som rekommenderar oss att ta sikte på den drygt sex kilometer långa Tornbergsslingan som går förbi Tornberget.

paradisets naturreservat

Paradiset är ett stort skogsområde där du kan vandra i tyst och orörd natur. Området ligger högt och här finns många stenåldersboplatser som låg vid stranden när landet steg ur havet efter istiden. Skogarna ger ett orört intryck och tjäder och orre häckar.

– Naturkartan
paradisets naturreservat

Torpstugan och Gillestugan strax intill parkeringen går att hyra

… jag vet att min man var här på scoutläger ett par gånger för många år sedan.

Precis intill byggnaderna vid parkeringen finns också ett vindskydd med eldplats, perfekt start eller avslut på en tur med barn med i sällskapet.

paradisets naturreservat

Jag och mitt sällskap väljer alltså gå runt Tornbergsslingan den här gången, som tar oss igenom rofyllda skogspartier.

paradisets naturreservat

Slingan är enkel att följa med hjälp av den tydliga och grönvita skyltningen. Det är rejält blött och lerigt på sina håll…

paradisets naturreservat

… och jag hade inte rekommenderat någon att ge sig på leden utan vattentåliga kängor/skor.

paradisets naturreservat

Strax innan vi når Tornberget ligger något jag gissar (?) är spår av de stenåldersboplatser som finns i området.

Tornberget -som alltså har gett namn åt den slinga vi väljer – är känt för sitt utsiktstorn…

paradisets naturreservat

… med milsvida utsikt över kringliggande skog.

paradisets naturreservat

Det faktum att vi befinner oss en dryg halvtimmes bilväg från Stockholm citys myllrande gator känns ganska främmande i den här miljön.

paradisets naturreservat

Strax intill utsiktstornet finns ett par bord som lämpar sig utmärkt för medhavd picknick. Vi plockar fram stormköket och värmer på ett säkert kort i form av Felix Gulaschsoppa (förmodligen den enda konservmaten som är god på riktigt).

paradisets naturreservat

Mätta och belåtna, på både soppa, mackor, choklad, utsikt och frisk luft, knallar vi därefter tillbaka mot parkeringen igen – redo att ta oss an julbestyren på hemmaplan.

tornbergsslingan

Läs mer om Tornbergsslingan på Naturkartan.

Hitta hit och bra att veta om Paradisets naturreservat:

paradisets naturreservat
  • Kommer du med bil? Välj väg 259 mellan Huddinge och Haninge, och sväng mot Ådran. Följ skyltarna mot Paradiset och angiven parkering. Det går också att hitta parkeringsplatser längs vägen mot Öran öster om reservatet.
  • Åker du kommunalt? Hit går bussar från Huddinge station till hållplats Bruket, från hållplatsen är det 1,7 km till torpet Paradiset. Det går också bussar från Handen alt Huddinge sjukhus till hållplats Lissma skola, därifrån är dock längre promenad (3,5 km) till torpet Paradiset. Busslinjer och tidtabeller finns på sl.se.
  • Faciliteter: Bajamaja och vattenpump med dricksvatten finns intill parkeringen, där finns också informationstavla med kartor.
  • Vill du besöka Paradiset i anslutning till en vandring på Sörmlandsleden? Välj Etapp 5: Handen (Rudans gård) – Paradiset eller Etapp 5:3 Hemfosa – Paradiset alternativt Etapp 6: Paradiset – Lida friluftsgård.

Här hittar du tidigare blogginlägg med tips om saker att göra i Stockholm med omnejd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close