Close
Höstlov i Sverige med barn: 11 tips!

Höstlov i Sverige med barn: 11 tips!

Ska du planera ett höstlov i Sverige med barn, men är osäker på val av destination och lämpliga aktiviteter? Här kommer en fullmatad lista med svenska destinationer, där du får tips både i och utanför stadsmyllret. Lycka till med planeringen! (Inlägget är uppdaterat oktober 2023).

Läs mer: Semester i Sverige med barn – 75 tips till sommarlovet

Höstlov i Sverige med barn: 11 tips!

Höstlov i Sverige med barn i en större stad

höstlov i sverige med barn
höstlov i sverige med barn
uppsala mat

#1. Höstlov i Malmö (Skåne)

Faller valet på Malmö under höstlovet finns lämpliga aktiviter för hela familjen, där ett populärt stopp är Stapelbäddsparken i Västra Hamnen. Här väntar en enorm aktivitetsyta som exempelvis innehåller skate- och boulderpark, men också rollerderbybana. Ett annat uppskattat tillhåll för barnfamiljer är Folkets Park. Spana gärna in sajten Kul i Malmö, som listar aktuella (gratis)aktiviteter för barn och unga upp till 25 år. (Tänk dock på att malmöbor prioriteras som deltagare.)

Fler allmänna Malmötips finns här: Tips om Malmö – 7 personliga favoriter under höst och vinter

#2. Höstlov i Örebro (Närke)

Under höstlovet förvandlas hela Örebro till Spökstaden med fullt av spännande, läskiga och roliga aktiviteter! Örebro är därmed ett bra val för en höstlovsresa, oavsett om du bor i närheten eller längre bort. Här kan du bland annat hänga med Laban och Lillprins Bus på äventyr på slottet, eller varför inte gå en spökvandring? Vill du varva med naturupplevelser väntar Tivedens nationalpark alldeles i närheten. Missa heller inte en promenad genom vackra Wadköping, där ett fikastopp på Jeremiabageriet är givet. Ett annat förslag är att spendera en del av höstlovet på det populära äventyrsbadet The Lost City. 

Läs mer om Lilla Spöket Laban på Örebro Slott.

Tips! Gillar du höstmys med slottstema kan jag också också rekommendera ett höstlovsbesök på Kalmar slott.

#3. Höstlov i Göteborg (Västergötland)

Under 6 oktober till 5 november i år satsar Liseberg stort på Halloween på Liseberg, här utlovas både skrik, skratt och skräck.

Vill du skippa Liseberg och ge barnen fysisk aktivitet är Actionpark ett uppskattat stopp under vistelsen i Göteborg, liksom Slottsparken. Regnar det kan förslagsvis Barnens Museum på Göteborgs Stadsmuseum vara bra (lämplig mellan ca 0-5 år). Under Halloween brukar det också hända extra spännande grejer på Universeum.

Tips! Spana in fler aktuella evenemang under kalendariet för Göteborgs stad.

#4. Höstlov i Stockholm (Södermanland)

Vår huvudstad erbjuder en hel uppsjö av möjligheter för ett fint höstlov. Utbudet av museum är en skattkista att ösa ur, och därtill finns allt från oräkneliga fikaställen och spökvandring i Gamla stan till skate/kickbikeparker (Rålis är populär!) och fina vandringsstråk både i och utanför Stockholm.

Halloween på Gröna Lund
Halloween på Gröna Lund.

Under hösten slår också Gröna Lund upp portarna för ”årets läskigaste årstid” under sitt Halloween-tema. Läs mer om Halloween på Gröna Lund här på bloggen.

Fler tips om höstlov i Stockholm finns hos Visit Stockholm.

#5. Höstlov i Uppsala (Uppland)

För familjer som besöker Uppsala under höstlovet är bowling och bad i Fyrishov en lämplig aktivitet. Det finns också flera fina museum med specialprogram under loven. När hungern börjar göra sig påmind rekommenderas ett stopp på restaurangen Stationen Uppsala, missa heller inte en fika på Günterska Hovkonditori & Schweizeri!

Höstlov i Sverige med barn utanför stadsmyllret

höstlov i sverige med barn
höstlov i sverige med barn
höstlovstips Omberg

#6. Höstlov på Söderåsen (Skåne)

Vill du uppleva ett höstlov i riktigt vackra omgivningar rekommenderas en resa till Söderåsen i Skåne. I södra Sverige dröjer sig höstfärgerna kvar lite längre, vilket också är fallet i Söderåsens nationalpark (som för övrigt slår hål på myten om att Sverige är helt platt!). Många gör dagsturer till nationalparken, men för att få bästa möjliga upplevelse rekommenderas att ni bokar in minst en övernattning. Det finns ett antal trevliga boenden i anslutning till parken, jag kan bland annat rekommendera Pensionat Söderåsen (räkna med minnesvärda vyer, trevligt bemötande och riktigt god frukost!) och vykortsvackra Villa Söderåsen.

Läs mer om Söderåsen i Skåne: tips om aktiva dagar i vacker natur.

#7. Höstlov i Bohuslän

Bohuslän är oerhört vackert i höstskrud, och bjuder dessutom på en hel del aktiviteter för barnfamiljer under lovet. Här kan du bland annat spana in höstlovsprogrammet på Nordens Ark i Hunnebostrand och Havets Hus i Lysekil. Det finns också massor med fina vandringsstråk längs kusten, en favorit är Islandsberg på Skaftö.

Läs mer om tips för höstlov i Sverige på Expedition Bohuslän

#8. Höstlov i Östergötland

Om du har funderat på Östergötland under höstlovet borde ett stopp vid Omberg vara med i planeringen. Här kan eventuella myror i brallan springas eller cyklas av i Ombergs vackra omgivningar. Ett tips är att boka en vistelse på Ombergs Turisthotell, alternativt att luncha/fika på Väderstads konditori.

Läs mer: Östergötland med barn – 10 besöksvärda stopp

#9. Höstlov i Dalarna

Vill du fira ditt höstlov i Dalarna? Här vimlar det av aktiva destinationer där ni som familj kan skräddarsy era höstaktivteter. En av destinationerna som erbjuder höstlovsprogram är Idre Fjäll.

Läs mer: Hos Visit Dalarna hittar du fler tips om höstlovsaktiviteter i Dalarna.

#10. Höstlov i Åre med omnejd (Jämtland)

Åre har blivit allt mer populärt för barnfamiljer under de senaste tiden, fullt förståeligt eftersom det finns saker att se och göra så att det räcker och blir över året runt. Vill du åka till Åre på höstlovet finns flera roliga aktiviteter att prova på, bland annat ljusstöpning och utomhusmatlagning. Flera av sommartipsen i Åre som Lisa/Let’s go Explore skriver om passar utmärkt även på hösten.

Läs mer om Höstlov i Åre hos Åre Sweden. Här hittar du mer allmänt om höst i Åre.

#11. Fler tips om aktiviteter på höstlovet

tips om höstlovet i Sverige
  • Höstlov på slott och herrgårdar: Under höstlovet pågår också en uppsjö med roliga initiativ med halloweentema för familjer på herrgårdar och slott runt om i hela Sverige. Ett alternativ jag har kikat på för vår familj är Krusenberg Herrgård intill Mälaren. Andra slott/herrgårdar som erbjuder höstlovspaket är bland annat Djurönäset i Stockholms skärgård och Marholmen (utanför Norrtälje).
  • Höstlov med fokus på naturvetenskap och teknik: Gillar dina barn naturvetenskap och teknik? Spana in STEM-kartan, ett fantastiskt initiativ från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och nätverket STEM för unga. På kartan hittar du över 300 aktiviteter i Sverige med fokus på barn och unga mellan 10-19 år.

Har du fler tips för höstlov i Sverige med barn? Kommentera gärna. Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close