Close
Gamla Linköping: familjefavorit i Östergötland

Gamla Linköping: familjefavorit i Östergötland

Om du letar lämpliga utflyktsmål för familjer i Östergötland i allmänhet och Linköping i synnerhet är Gamla Linköping ett utmärkt förslag. Detta välskötta friluftsmuseum, som i stora delar har sina samlingar utomhus, går att besöka året runt.

Läs mer: Kinda kanal – tips för en lyckad familjeresa

östergötland gamla linköping

Att besöka stadskvarteren i Gamla Linköping känns lite som att spatsera runt i en sagomiljö signerad Astrid Lindgren eller Elsa Beskow. Faktum är att guider och statister finns på plats under specifika tidpunkter på året, bli därför inte förvånad om du stöter på Madicken-rosetter och fluffiga klänningar i stil med Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin. För att hitta liknande miljöer i Sverige kan du bland annat söka dig till Wadköping i Örebro, Skansen i Stockholm samt Jamtli i Östersund.

Gamla Linköping: familjefavorit i Östergötland!

Frilutsmuseet Gamla Linköping kan i stora drag delas upp i tre olika delar:

  • Stadskvarteren med dess äldre byggnader, där samtliga byggnader förutom Cloettaboden har flyttats hit från Linköpings centrum.
  • Valla gård där det finns möjlighet att se och heja på hästar, getter, kaniner och höns.
  • Vallaskogen som utgör en del av friluftsmuseet. I detta naturreservat finns bland annat promenadstråk, stigar och perfekta förutsättningar för medhavd picknick. Vallaskogen är därutöver en del av Östgötaleden, en 150 mil lång vandringsled som löper genom Östergötland.

Ett par av våra bättre besök i Gamla Linköping har gått av stapeln under lågsäsong i skarven mellan sommar och höst då känslan är att vi får ha gator, gränder och butiker nästan för oss själva. Här kommer några av våra personliga favoritstopp!

#1. Garnbutiken Stickarboa

östergötland gamla linköping
gamla Linköping östergötland

Gillar du handarbete? Då bör du stanna till vid garnbutiken Stickarboa. Här finns alla möjliga garner, stickdon och därtill färdiga altster att införskaffa. Här får dessutom vår minsting tillfälle att slå sig ner på en liten stol bredvid butiksinnehavaren Mona för att lära sig lite mer om virkning. Läs mer på Stickarboas hemsida.

Adress: Kryddbodtorget 5, 582 46 Linköping

#2. Ankungen – barnleksaker och bokhandel

gamla Linköping östergötland

Det är något visst med att handla leksaker och presentartiklar över en gammeldags köpmansdisk. Vi låter barnen välja varsitt litet flygplan i frigolit som underhåller dem resten av dagen. Här kan du läsa mer om Ankungen.

#3. Handelsboden

Handelsboden får mig att tänka på mormors och farmors berättelser om hur de under barndomen längtade efter sina små utflykter för att köpa karameller i pappersstrutar.

gamla Linköping östergötland
gamla Linköping östergötland
gamla Linköping östergötland

I Handelsboden har du alltså chans att se hur en affär kunde se ut i början av 1900-talet. Handelsboden i sig är obemannad, men genom skyltar och fint uppbyggd museimiljö går det snabbt att bilda sig en egen uppfattning om svunna tiders diversehandlar. Läs mer om Handelsboden.

#4. Hilma Winblads B&B – tips på boende i Gamla Linköping

Vill du övernatta i Gamla Linköping? Jag har hört goda vitsord om Hilma Winblads, ett boendealternativ bestående av två äldre hus från början av artonhundratalet.

gamla Linköping östergötland

Här kan du välja på 12 unikt inredda rum fördelade i de två vackra byggnaderna. Frukost? Jodå, den serveras på Dahlbergs Café (läs mer under punkt 7). Det här boendet ligger högt upp på min egen önskelista, men har varit fullbokat de tillfällen jag har försökt göra slag i saken. Gott betyg tänker jag! Min resebloggskollega Cornelia har skrivit mer om sin boendeupplevelse här: Hilma Winblads B&B – en unik övernattningsmöjlighet i Gamla Linköping. Rummen bokas på Hilma Winblads hemsida.

Adress: Treportshuset ligger på Kopparslagaregränd 2 och Fröken Löfgrens Gård hittar du på Rådmansgatan 10.

#5. Historiska kompaniet

Gamla Linköping bjuder på ett helt gäng vackra byggnader, varav Historiska Kompaniet är en. Som namnet antyder är det här en butik inriktad på historia och specifikt artonhundratalet.

gamla Linköping östergötland
gamla Linköping östergötland

I butiken hittar du allt från inredningsdetaljer till tyger, men också – som Historiska Kompaniet själva säger – ”saker du inte visste fanns”. Här finns även ett enklare café. Läs mer om Historiska Kompaniet.

#6. Museum i friluftsmuseum

Vi varvar våra butiksbesök med att lära oss mer om den gamla goda (?) tiden från skyltar och interaktiva filmer i de olika byggnaderna.

gamla Linköping östergötland
gamla Linköping östergötland

Att gå runt här med barn som ställer allehanda nyfikna frågor ger en extra dimension på besöket! Läs mer om de olika miljöerna på Gamla Linköpings hemsida.

#7. Dahlbergs Café

Vill du ha en klassisk fikaupplevelse bör den givetvis ske på söta Dahlbergs Café, där även frukost serveras för dig som övernattar på Hilma Winblads.

gamla Linköping östergötland
gamla Linköping östergötland
gamla Linköping östergötland

När du har fikat klart kan du fortsätta beundra de vackra miljöerna i trädgården utanför entrén. Läs mer om Dahlbergs Café.

Adress: Kryddbodtorget 1, Linköping

#8. Lassemajas Deckarhus

Vårt senaste besök i Gamla Linköping slutar på topp med ett besök i LasseMajas Deckarhus. Vår åttaåring har slukat alla böcker om LasseMaja och blir lyrisk av att se miljöerna i verkligheten.

lassemajas detektivbyrå linköping

LasseMajas Deckarhus riktar sig till barnfamiljer (4-14 år nämns i runda slängar som lämplig ålder). Tänk på att ni måste vara minst tre personer i er ”deckargrupp” för att lösa ett av de mysterium som erbjuds i huset. Läs mer på hemsidan för LasseMajas Deckarhus.

Adress: Tunnbindaregatan 6, Linköping

#9. Bra att veta om Gamla Linköping

gamla Linköping östergötland
  • Pris/avgift för att besöka Gamla Linköping? Till skillnad från exempelvis Skansen är det gratis att besöka Gamla Linköping, bortsett från vissa evenemang och aktiviteter (som exempel kan nämnas turerna med häst och vagn). Vi brukar parkera nere vid gamla Wärdshuset och promenerar sedan direkt ”upp på stan”. Det finns med andra ord inga murar eller entrégrindar in till området.
  • När har Gamla Linköping öppet? Friluftsmuseet är öppet året runt, även om butikerna såklart har öppettider att förhålla sig till. Expressen har lyft Gamla Linköping som somrigt utflyktsmål i Sverige (scrolla till punkt 54), men glöm inte att det här utflyktsmålet är charmigt året runt.
  • Var finns information om Gamla Linköping? Du hittar både karta och bra information på Gamla Linköpings hemsida.

Här hittar du fler fina tips om Östergötland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close