Close
Vandringstips i Stockholm med omnejd

Vandringstips i Stockholm med omnejd

Inlägget innehåller reklamlänkar/adlinks.

Oavsett årstid finns det ett flertal stigar, leder och vägar att ta sig an i huvudstaden och dess omgivningar. Här har jag samlat fem vandringstips i Stockholm med omnejd som är lämpliga för både kortare eller längre vandringar, promenader eller för all del löpturer.

Vandringstips i Stockholm med omnejd

#1. Tyresta nationalpark

Tyresta nationalpark

Tyresta nationalpark och dess trolska urskog ligger nästan oförskämt nära Stockholms betongdjungel. I nationalparken kan du ta del av allt från en lättpromenerad och barnvagnsvänlig slinga till längre och tuffare etapper. Här hittar du en lättöverskådlig sammanfattning över vandringsmöjligheter.

Läs mer: Tyresta nationalpark (och ett vinnande koncept)

#2. Sörmlandsleden

sörmlandsleden

Sörmlandsleden räknas med sina 100 mil (!) som en av Sveriges längsta leder, och passerar till viss del genom Tyresta nationalpark. Leden har drygt 100 olika etapper att välja mellan, och därmed något som passar de flesta preferenser. Etapp 5:1 är för övrigt min hemmaetapp som går nästan utanför husknuten, lyxigt!

Läs mer: Sörmlandsleden: Alby friluftsgård – Tyresta by (etapp 3)

#3. Gålö

vandra tyresö

En av mina personliga favoritvandringar i Stockholmsområdet är Stora Gålöslingan (drygt 12 kilometer) som förutom vackra skärgårdsmiljöer bjuder på välgörande havsluft. Hit kan du åka både för att bada eller vandra – helst både och!

Läs mer: Gålö Havsbad och vandring på Stora Gålöslingan

#4. Brunnsviken runt

För dig som inte vill ta dig särskilt långt ut från stadslivet finns faktiskt helt okej vandringsmöjligheter i huvudstadens utkanter. Ett bra alternativ är att mötas upp i Hagaparken och sedan gå Brunnsviken runt, vilket blir nästan 1,5 mil totalt. En viss del av sträckan runt sjön går förvisso längs trafikerad väg, men det finns flera höjdpunkter under turen som väger upp. En av dem är Bergianska trädgården, en annan Bergshamra koloniområde. Ta med fika och avnjut på en av bergskullarna längs vägen!

#5. Roslagsleden

Vandra Roslagsleden

Roslagsleden norr om Stockholm sträcker sig hela vägen från Danderyds kyrka till Grisslehamn. Den drygt 19 mil långa leden är i sin tur uppdelad i elva olika dagsetapper – vilka mäter allt från nio kilometer till 2,5 mil.

Läs mer: Vandra Roslagsleden på hösten (Etapp 2 Karby Gård – Örsta)

Fler vandringstips i Stockholm med omnejd:

Först och främst vill jag tipsa om boken “Vandra i Stockholm” (adlink) som Katarina/Äntligen vilse har skrivit mer om – den verkar vara en riktig guldgruva till vandringsinspiration för lämpliga dagsvandringar! Det finns också en bok med titeln “Att vandra i Stockholms skärgård” (adlink) som kan vara värd att spana in för vandringar i skärgårdsmiljö. Jag hade därutöver kunnat fylla rubriken om “fler vandringstips” med hur många punkter som helst, men ska nöja mig med några nedslag:


Vilken är din personliga vandringsfavorit i Stockholmsområdet? Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. (Här på bloggen finns svenska restips samlade under kategorin Resfredags Svenska Pärlor.)

2 comments

  1. Fina tips! Några har vi utforskat och andra inte, kanske kan bli framöver. Och tack för länken 🙂

    1. Finns mycket fint att ta del av här i krokarna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close