Close
STEM-kartan: tips på aktiviteter för barn och ungdomar

STEM-kartan: tips på aktiviteter för barn och ungdomar

Inlägg i betalt samarbete med Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

Jullovet närmar sig med stormsteg och det är dags att leta lämpliga tips på aktiviteter för barn och ungdomar inför stundande ledighet. En rekommendation jag själv har fått och gärna tipsar vidare om är den så kallade ”STEM-kartan” (som också går under benämningen ”kartan Hitta STEM!”) där du kan hitta riktigt bra förslag på aktiviteter för både fritid och skollov. Initiativet med STEM-kartan riktar sig till barn och ungdomar mellan 10 och 19 år som är intresserade av naturvetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik. Med hjälp av kartan går det att hitta alla möjliga aktiviteter och besöksmål spridda över hela Sverige.

*** Här hittar du STEM-kartan ***

framtidsmuseet 2047 borlänge

Tips på aktiviteter för barn och ungdomar: STEM-kartan

#1. Vad betyder egentligen ”STEM” och vad innebär ”STEM-kartan”?

STEM är ett samlingsbegrepp som kort och gott utgår från de första bokstäverna i ämnena science, technology, engineering och mathematics. Svenskans motsvarighet till de aktuella ämnena är naturvetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik.

STEM-kartan är en kartfunktion där det enkelt och smidigt går att leta upp aktiviteter i Sverige kopplade till nyss nämnda ämnen.

#2. Vilka står bakom STEM-kartan och varför finns den?

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, som förkortas IVA, har tagit fram den aktuella kartan i samverkan med ett nätverk som heter STEM för unga. I detta nätverk samlar IVA specifika aktörer/initiativ samt arrangörer av fritidsaktiviteter. Som exempel på medlemmar i nätverket kan nämnas allt från Astronomisk ungdom till Unga forskare och Tekniska museet. Den gemensamma nämnaren för medlemmarna i nätverket att de på något sätt uppmuntrar unga till ett ”lustfyllt lärande och stärker ungas vetenskapliga kapital”.

Tanken med kartan Hitta STEM! är att lyfta ett brett utbud av aktiviter för unga, aktiviteter som i sin tur förhoppningsvis kan leda till ett livslångt lärande. Ambitionen är också att väcka ungas nyfikenhet och förmåga att lösa problem samt att skapa upptäckarglädje.

#3. Så fungerar STEM-kartan

IVAs karta listar i skrivande stund runt 300 tips på aktiviteter i Sverige som passar unga mellan 10 och 19 år. Fokus på de aktuella aktiviteterna ligger alltså på naturvetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik. Här kan du sortera sökningen på rubriker såsom ”Naturcenter”, ”Makerspace” och ”Science Centers” och får då upp färgsorterade pins som visar aktiviteter spridda över landet.

STEM-kartan resfredag

Det finns även digitala alternativ som inte är platsbundna (bocka i rutan ”Tillgängligt nationellt eller digitalt” på kartfunktionen). Som exempel på ett sådant alternativ kan nämnas utbildningsprogrammet STEM@CGI At Home. Det här utbildningsprogrammet erbjuder utöver resurser till skolor och ungdomsföreningar även digitala aktiviteter direkt till enskilda familjer. Utbildningsmaterialet, vilket är riktat till barn och ungdomar mellan 7-15 år, finns kostnadsfritt att ta del av på den här sidan.

Några specifika exempel på aktiviteter från STEM-kartan

Om du är nyfiken på specifika exempel som finns markerade på kartan Hitta STEM! listar jag nedan några av dem som vår familj (med barn födda 2008, 2010 och 2014) har besökt och varmt kan rekommendera vidare.

naturum vänerskärgården victoriahuset
  • Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset: Ett av Sveriges vackrast belägna naturum med utsikt mot Vänern och granne med självaste Läckö Slott. I utställningen finns möjlighet att lära sig mer om närområdet och under vissa perioder av året ordnar guiderna uppskattade utomhusaktiviteter. Läs mer: Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset: hotell vid Läckö Slott.
  • 2047 Science Center (Borlänge): 2047 Science Center benämner sig själva som en kunskapsarena inom naturvetenskap, teknik och matematik. Det här besöksmålet gör sig förvisso bra för åldersgruppen 10-19 år, men är minst lika intressant för både småsyskon samt mor- och farföräldrar. Läs mer: 2047 Science Center i Borlänge
  • Flygvapenmuseum (Linköping): Flygvapenmuseum i Linköping är en del av Statens försvarshistoriska museer och är en perfekt utflykt i Östergötland om du är teknikintresserad. Våra barn gillar särskilt ”Flyglabbet” och alla dess experimentstationer med luft och flyg som gemensamma teman. Läs mer: En helg i Linköping.
  • Marinmuseum (Karlskrona): Karlskronas stolthet Marinmuseum är en återkommande familjefavorit. Här kan du bland annat kliva ombord på ubåten HMS Neptun och få en känsla av hur besättningen har det under sina arbetsdagar under ytan. Läs mer: Marinmuseum i Karlskrona

OBS! Det krävs att du betalar inträde för vissa av aktiviteterna ovan, medan andra som exempelvis naturum-anläggningarna är gratis för allmänheten. Information om aktuella priser och inträde finns på respektive aktörs hemsida.

Har du fler tips på aktiviteter som du tycker bör läggas till i listan? Här kan du tipsa IVA om specifika aktiviteter.


Inägget är skrivet i betalt samarbete med Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien. Omslagsbild från ett tidigare besök på 2047 Science Center i Borlänge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close