Close
Roadtrip på svenska västkusten: fem besöksvärda stopp

Roadtrip på svenska västkusten: fem besöksvärda stopp

En av mina favoritsträckor att köra, alla kategorier, är en roadtrip på svenska västkusten. Här är några av mina favoritstopp på vägen, från Varberg i söder till Strömstad i norr.

Roadtrip på svenska västkusten: fem besöksvärda stopp

#1. Varberg

varberg

Det känns som att jag tjatar om Varberg, men det finns många goda anledningar att göra det. Havet, strandpromenaden, spakulturen och fästningen för att nämna några. Här bodde jag i 1,5 år och skulle lätt kunna flytta hit igen om rätt tillfälle gavs.

Läs mer: Weekend i Sverige

#2. Marstrand

marstrand

Saltstänkta hav, ännu en fästning och segelbåtar på rad. Marstrandsön är den en svensk sommardröm ni kommer aldrig att ångra ett besök på ön och dess närliggande omgivningar.

Läs mer: Resfredags Svenska Pärlor: Att göra på Marstrand

#3. Tjörn

tjörn vatten

Tjörn och dess karga klippor är bildskönt som en tavla och det lär knappast vara någon tillfällighet att Nordiska Akvarellmuseet ligger här på ön. Om du åker till Tjörn, se till att heller inte missa de mindre kompisöarna och skärgårdsfavoriterna Klädesholmen och Dyrön.

Läs mer: Resfredags Svenska Pärlor: Att göra på Tjörn

#4. Orust

mollösund roadtrip på svenska västkusten

Orust är min man Tobias motsvarighet till mitt Sturkö och till slut fick jag se hans sommarparadis med egna ögon. Vita trähus på bohuslänska klippor, krabbfiske i oändlighet och sagolikt vackra båtturer i skärgården. Tretton år och många Orust-resor senare har även jag skapat mig ett starkt band till ön.

Läs mer: God natt från Mollösund

#5. Smögen

Alla pratar om Smögen och folkmassorna under sommarmånaderna flockar sig därefter. Enligt min smak kan det lätt bli lite för mycket folk under somrarna, jag föredrar att besöka Smögen under tidig höst när tempot är betydligt lugnare. Räkfrossa är såklart obligatoriskt, jag tycker också att ni ska försöka få till ett besök på Smögens Hafvsbad om det finns tid och möjlighet.

Läs mer: Västkusten och mina tre semesterpärlor 

Fler besöksvärda stopp på svenska västkusten:


För fler tips om roadtrips i poddformat rekommenderar jag att lyssna på vårt avsnitt Att resa på roadtrip. I Att resa-podden lyfter vi allt från praktiska förberedelser till att bila med barn och vi delar också med oss av specifika destinationstips som gör sig utmärkt för en lyckad roadtrip.

9 comments

 1. Ja västkusten är ju fantastisk 🙂 jag hoppas även besöka Marstrand, Orust och Tjörn! Kanske i sommar. Vi får se vad vi hinner med under våra dryga 2v i sommar. I år har vi anmält sonen till seglarskola sp vi är lite mer låsta på ön i sommar. Kramar

  1. Kul med seglarskola!

 2. Åh, västkusten. Vilka härliga sommarkänslor av dina bilder. I maj brukar jag alltid, varje år, vilja besöka Varberg (bott där 4 år), Marstrand och Göteborgs Skärgård för att få den rätta känslan… Senaste åren har vi gjort små roadtrips för att besöka många sommarparadis. Mollösund, Hälleviksstrand, Skärhamn, Klädesholmen, Smögen, Hunnebostrand, Bovallstrand, Fjällbacka, Grebbestad… Lysekil spenderade jag mina somrar som liten. Grundsund och Fiskebäckskil står på vår lista i år (är det Skaftö?)

  1. Blir alldeles glad av att höra alla ortsnamn du nämner – vilka paradis alltså! Mollösund är min mans favoritplats, vi brukar ta båten in och äta glass där…. Yes, Fiskebäckskil är Skaftö. Kul att du också har bott i Varberg!

 3. Smögen 🙂 älskar höststormarna där. Lätt bästa tiden.

  1. Ja, men eller hur. Läste nyss någonstans att du har anknytningar dit, lyxigt!

 4. Många härliga tips i somrigt västra Sverige.
  Bra med fördjupad information också så man kan planera.

  1. Tack Palle! Ja, västra delarna har otroligt många fina guldkorn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close