Close
Semester västkusten: 19 tips på saker att se och göra

Semester västkusten: 19 tips på saker att se och göra

En av mina favoritsträckor att köra, alla kategorier, är en roadtrip längs vår svenska västkust. Här är några av mina favoritstopp när det vankas bilsemester i Sverige. Från Strömstad i norr till Varberg i söder, så mycket fint att se och göra!

Läs mer: Roadtrip genom Bohuslän – från Skaftö till Strömstad

Roadtrip på svenska västkusten: tips för din bilsemester

#1. Strömstad

Strömstad

Strömstad ligger mellan Oslo och Göteborg, med rimliga avstånd på 13 och 16 mil till de respektive städerna – vilket förklarar de många norrmännen i staden. Strömstad är för mig förknippat med räkfrossa hos min mans faster med avundsvärd havsutsikt från lägenheten på Södra Hamngatan. Staden är värd att besöka året runt, även om vår svenska sommar gör sig extra bra i Strömstad. En klar favorit i natursammanhang är Saltö naturreservat en bit utanför staden.

Läs mer: Att göra i Strömstad

#2. Kosteröarna

Valfjället Kosteröarna

Från Ångbåtskajen vid Norra Hamnen i centrala Strömstad går dagligen båtar ut till Kosteröarna. Sydkoster och Nordkoster är idealiska utflyktsmål i Bohuslän. Ett tips för att få ut det mesta av ditt besök är att hyra cyklar på Sydkoster och trampa fram mellan sevärdheterna.

Läs mer: Att göra på Kosteröarna

#3. Tanum

hällristningar tanum

Är du intresserad av historia? Då är norra Bohuslän och närmare bestämt Tanums hällristningar ett givet stopp på din bilsemester på Västkusten. Dessa hällristningar är så pass unika att de sedan 1994 finns upptagna på UNESCO:s lista över världsarv. 

Läs mer: Vitlycke museum och Tanums hällristningar

#4. Grebbestad

grebbestad

Vill du åt en rejäl dos bohuslänska vyer med tillhörande fiskebåtar, fina hus och ett inbjudande hav – toppat med en mängd fiskerestauranger att välja på? I så fall är Grebbestad i Bohuslän ett bra stopp. Letar du tips efter ett mysigt boende är B&B Villa Rosenhill ett tips att spana in lite extra.

#5. Fjällbacka

fjällbacka höjden berg

Fjällbacka är knappast en doldis när det gäller utflyktsmål på västkusten. Camilla Läckbergs böcker har satt orten på världskartan en gång för alla, vilket gör att svenska semesterfirare numera delar gatorna med japanska turister. Undvik högsäsong om du kan, och missa för all del inte utsikten uppifrån Vetteberget!

Läs mer: Fjällbacka – bad, räkmacka och Kungsklyftan

#6. Hamburgsund och Hamburgö

hamburgö

Hamburgsund är ytterligare en pärla längs den bohuslänska kusten. Härifrån går det bilfärjor över Hamburgö, en ö med fantastiska badmöjligheter. Från hamnen går även båtarna över till Väderöarna.

#7. Väderöarna

väderöarna

Om jag bara fick välja ett enda resmål i Bohuslän skulle det vara Väderöarna. Otillgängligt, kargt – och alldeles, alldeles underbart!

Läs mer: Väderöarna i Bohuslän – en resa värd att drömma om!

#8. Ramsvikslandet

ramsvikslandet

Vill du ha ett familjevänligt resmål med fantastiskt vackra vyer är Ramsvikslandet ett bra tips för din roadtrip på svenska västkusten. Lena klippor och vackra vandringsleder är ett par av anledningarna.

#9. Smögen

smögen

Alla pratar om Smögen och folkmassorna under sommarmånaderna flockar sig därefter. Enligt min smak kan det lätt bli lite för mycket folk under somrarna, jag föredrar att besöka Smögen under tidig höst när tempot är betydligt lugnare. Räkfrossa är såklart obligatoriskt, jag tycker också att ni ska försöka få till ett besök på Smögens Hafvsbad om det finns tid och möjlighet.

#10. Bohus – Malmön

Klippön Bohus-Malmön mäter drygt 4 kilometer på längden och 2 kilometer på bredden, och är ett omtyckt stopp under svenskarnas roadtrip på den svenska västkusten. Här finns grönskimrande laguner och vitkornig sand – det bästa av Bohuslän samlat på ett och samma ställe.

#11. Lysekil

Lysekil

Lysekil har allt som krävs för ett lyckat stopp på din roadtrip på den svenska västkusten. Ultimata badplatser (spana in Pinneviksbadet!) och minnesvärda vyer vid Stångehuvuds naturreservat, men också familjevänliga utflykter till Havets Hus!

Läs mer: Att resa med barn i Bohuslän – tio besöksvärda stopp

#12. Fiskebäckskil

skaftö familj Fiskebäckskil

I Fiskebäckskil behövs egentligen inte så mycket mer än krabbmete, en hink, några båtturer och det öppna havet för att timmarna ska ticka iväg. Däremellan kan du gå promenader i blommande gränder, ta ett dopp från badbryggorna och äta ljuvligt god mat på någon av Fiskebäckskils högklassiga restauranger.

#13. Grundsund

grundsund bohuslän

Grundsund kan vara en av de absolut vackraste platserna i hela Bohuslän. Här bekräftas den bohuslänska drömbilden – och här finns det mesta du kan tänkas förvänta dig av en svensk sommaridyll på västkusten. Kyrkan i Grundsund är väl värd ett besök. Kyrkan är till stor del byggd av vrakved och invigdes så tidigt som 1799.

Läs mer: Att göra på Skaftö och utflyktstips i närheten

#14. Orust

mollösund på orust

Orust är min man Tobias motsvarighet till mitt Sturkö i Blekinge och till slut fick jag se hans sommarparadis med egna ögon. Vita trähus på bohuslänska klippor, krabbfiske i oändlighet och sagolikt vackra båtturer i skärgården. Tretton år och många Orust-resor senare har även jag skapat mig ett starkt band till ön.

Läs mer: Tips om saker att se och göra på Mollösund, Orust 

#15. Tjörn

tjörn vatten

Tjörn och dess karga klippor är bildskönt som en tavla och det lär knappast vara någon tillfällighet att Nordiska Akvarellmuseet ligger här på ön. Om du åker till Tjörn, se till att heller inte missa de mindre kompisöarna och skärgårdsfavoriterna Klädesholmen och Dyrön.

Läs mer: Resfredags Svenska Pärlor: Att göra på Tjörn

#16. Klädesholmen

bästa platserna i Sverige

Klädesholmen är ännu ett besöksvärt stopp under en roadtrip på den svenska västkusten. Ät middag på Salt & Sill och strosa sedan runt holmen – det här ger garanterad sommarlycka!

#17. Åstol

åstol

Åstol är en liten skärgårdsdröm beläget mellan Tjörn och Marstrand. Den lilla ön med dess vita trähus och sjöbodar når du smidigt med personfärja från Rönnäng. Vill du komma åt en schyst översiktsvy över Åstol (som bilden ovan) ska du vandra den drygt fem kilometer långa Dyröleden runt Dyrön.

#18. Marstrand

roadtrip på svenska västkusten

Saltstänkta hav, Marstrands pampiga fästning och segelbåtar på rad. Marstrandsön är en svensk sommardröm – ett besök här samt närliggande omgivningar är näst intill obligatoriskt om du besöker västkusten i Sverige! Missa inte att boka in en föreställning med Stefan Andersson på Carlstens fästning om du besöker ön under sommartid.

Läs mer: Resfredags Svenska Pärlor: Att göra på Marstrand

#19. Varberg

Varberg

Det känns som att jag tjatar om Varberg, men det finns många goda anledningar att göra det. Havet, strandpromenaden, spakulturen och fästningen för att nämna några. Här bodde jag i 1,5 år och skulle lätt kunna flytta hit igen om rätt tillfälle gavs.

Läs mer: På besök i Varberg


Följ gärna Resfredag på Facebook. Här hittar du fler tips om att resa i Sverige. Inlägget är urpsrungligen publicerat 2018, men uppdaterat i juli 2023.

9 comments

 1. Ja västkusten är ju fantastisk 🙂 jag hoppas även besöka Marstrand, Orust och Tjörn! Kanske i sommar. Vi får se vad vi hinner med under våra dryga 2v i sommar. I år har vi anmält sonen till seglarskola sp vi är lite mer låsta på ön i sommar. Kramar

  1. Kul med seglarskola!

 2. Åh, västkusten. Vilka härliga sommarkänslor av dina bilder. I maj brukar jag alltid, varje år, vilja besöka Varberg (bott där 4 år), Marstrand och Göteborgs Skärgård för att få den rätta känslan… Senaste åren har vi gjort små roadtrips för att besöka många sommarparadis. Mollösund, Hälleviksstrand, Skärhamn, Klädesholmen, Smögen, Hunnebostrand, Bovallstrand, Fjällbacka, Grebbestad… Lysekil spenderade jag mina somrar som liten. Grundsund och Fiskebäckskil står på vår lista i år (är det Skaftö?)

  1. Blir alldeles glad av att höra alla ortsnamn du nämner – vilka paradis alltså! Mollösund är min mans favoritplats, vi brukar ta båten in och äta glass där…. Yes, Fiskebäckskil är Skaftö. Kul att du också har bott i Varberg!

 3. Smögen 🙂 älskar höststormarna där. Lätt bästa tiden.

  1. Ja, men eller hur. Läste nyss någonstans att du har anknytningar dit, lyxigt!

 4. Många härliga tips i somrigt västra Sverige.
  Bra med fördjupad information också så man kan planera.

  1. Tack Palle! Ja, västra delarna har otroligt många fina guldkorn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close