Close
Om fotbollsresor till Manchester och Premier League

Om fotbollsresor till Manchester och Premier League

foto123

Om några veckor åker vår familj till Manchester för att kicka igång sommarlovet på allra bästa sätt. Därifrån kommer vi sedan att bila vidare mot Wales, Lake District och London. Hade vi kommit innan maj månad var slut är chansen stor att vi, eller i alla fall delar av familjen, hade försökt haffa biljetter till en Premier League-match i Manchester.

Läs mer: Att planera en resa till Wales, Lake District och London

Om fotbollsresor till Manchester och Premier League

Jag erkänner att jag själv mer eller mindre ofrivilligt har dragits in i fotbollsvärlden. Min man har andats fotboll under hela sin uppväxt fram till nu, hans lillebror har spelat på elitnivå i Sverige och fotbollsintresset har gått i arv till mina barn Sebastian och Julia. Båda två spelar fotboll i Nynäshamns IF och gick fotbollsprofil på Lilla Svenska Skolan när vi bodde på Koh Lanta.

fotboll Thailand
Vår dotter Julia spelade i ”English soccer school” på Koh Lanta (där den engelske tränaren Tom för övrigt hejade på Manchester United).

Att skriva ett blogginlägg om fotbollsresor till Manchester hade med andra ord varit otänkbart för mig för 10 år sedan, men numera är jag drillad av min familj och spenderar många helger på sidan av fotbollsplanen för att heja. Det hade varit häftigt att någon gång, tillsammans med familjen, få uppleva en stormatch i Premier League på plats – inte minst eftersom vår son Sebastian håller stenhårt på Manchester City.

Vad är Premier League?

Premier League (det korrekta namnet är egentligen FA Premier League), grundades 1992 och är den högsta divisionen i det engelska ligasystemet. Ligan, som varar mellan augusti och maj varje år, har plats för 20 klubbar. Av dessa 20 klubbar direktkvalificerar sig de fyra högst placerade till Uefa Champions League (mer känd som Champions League). De tre lägst placerade klubbarna blir istället nedflyttade till English Football Leagues förstadivision som kallas EFL Championship.

Den klubb som vinner Premier League får äran att titulera sig ”Engelska mästare i fotboll”, även om det också kan finnas klubbar från Wales i serien. (Wales har ingen egen serie, till skillnad från England, Skottland och Nordirland.) Vi svenskar har en tendens att kalla hela Storbritannien för England, men invånarna själva är väldigt noga med att dela upp landet i sina riksdelar England, Wales, Skottland och Nordirland.

Varför besöka Premier League?

Min man Tobias säger ofta att Premier League är den roligaste fotbollsligan i världen, vilket också bekräftas av att Premier League är världens mest bevakade fotbollsliga. Enligt honom är det här några av anledningarna:

Det finns för tillfället sex toppklubbar med ”fantastiska världspelare och fantastisk fotboll” att njuta av i Premier League: Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham och Arsenal. Det som gör att ligan sticker ut är att även bottenlagen och mittenlagen bjuder på rolig fotboll. I andra ligor är det för stor klasskillnad mellan toppen och botten. Som svensk är det såklart extra kul att vi har svenska Victor Nilsson Lindelöf i Manchester United, och att norske Ole Gunnar Solskjær är coach för laget (efter att José Mourinho fått sparken).


Hur ska man då välja stad och match för att uppleva en fotbollsmatch i Premier League? Manchester är ett riktigt bra alternativ eftersom du i staden kan få se både Manchester United och Manchester City spela hemmamatch. I närheten ligger också Liverpool, hemmastad för fotbollslagen Everton och Liverpool. I ”Championship” (alltså ligan under Premier League) finns dessutom flera lag som kommer från orter i närheten av Manchester.

För att hitta rätt i djungeln med matchbiljetter och boende (och vid behov också hjälp att boka flygresan) är ett bra tips att surfa in på Fotbollsresan.se. Där finns olika paket som presenteras av sportresebyrån Nickes.com, vilken även erbjuder jourtelefon dygnet runt om något skulle hända under resans gång.

Om hockey- och fotbollsresor till USA

hockeyresor till USA
football

Fotbollsresan.se har också två syskonsidor för dig som ska resa till USA och vill passa på att uppleva en minnesvärd match i NHL (National Hockey League) eller NFL (National Footboll League) under din vistelse i landet.


Inlägget om fotbollsresor till Manchester är skrivet i samarbete med Fotbollsresan.se. (Omslagsbild: Pixabay)

10 comments

 1. Står på min bucketlist att kolla på fotboll i manchester. Inte för att jag är något fan av något speciellt lag i premier league men som en kul upplevelse. Gillar verkligen att se livesport.

  1. Ja, det händer onekligen något när man får se sporten på plats! Stämningen, känslorna, publiken – pulsen går upp av bara farten.

 2. Alltså, så häftigt det hade varit att se fotboll i Manchester, speciellt på Old Trafford. Min pappa har alltid gillat Man U så har blivit att det är ”mitt” lag med. Imponerande med att ett annat lag i samma stad lyckats så bra de senaste åren med.
  Jag har sett Juventus – Inter i Italien och det var verkligen häftigt med, en upplevelse minst sagt. Buffon i målet var ju en legend. Tyvärr spelade Zlatan i Inter under den matchen dock. 😉 Vi höll ju på Juve!

  1. Kul det där, hur ”lag” går i arv i släkten. 🙂

   Min man bodde på samma gata där Old Trafford ligger under en period, fatta känslan för en fotbollsfantast som honom! Och alltså, ångrar ändå bittert att jag inte såg Z när han hade sin absoluta storhetstid.

 3. Har sett fotboll i Manchester då min f.d. make var stort City-fan.
  Härlig upplevelse.
  Även varit till en del andra stora arenor i Europa.
  Milano, Rom, Barcelona och München.
  Ligger dock på hyllan numera!

  1. Men då har du fått din beskärda del av stor-fotboll hör jag. Kul! Allt har sin tid i livet.

 4. Efter den här säsongen alltså… Mina känslor för Manchester har minst sagt kommit i gungning. Inte stan alltså utan för United. Men så dras en ändå dit på något sätt, atmosfären utanför Old Trafford innan match och allt sånt där. Härliga stad, mediokra lag. 😍😡

  Klart ni ska åka på match!

  1. Ja, hoppas det blir av framöver. Men du – Liverpool… alltså matchen igår!! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close