Close
Vandra och cykla på Omberg: tips för guidade turer

Vandra och cykla på Omberg: tips för guidade turer

Inlägget innehåller reklamlänkar/adlinks.

Omberg, som ligger sagolikt vackert vid östra Vättern i Östergötland, är ett omtalat och omtyckt utflyktsmål som passar alla åldrar. Vår familj beger oss dit i början av sommaren, och checkar in på Stocklycke Vandrarhem/STF Omberg (adlink). För att få bästa möjliga upplevelse av området, av personer som hittar som i sin egen bakficka, har vi förhandsbokat ett par guidade turer för att vandra och cykla på Omberg.

Läs mer: Här kan du läsa fler tips på saker att se och göra i närheten av Omberg

Vandra och cykla på Omberg: tips för guidade turer

omberg
Omberg cykla

Ena dagen börjar vi med vandring på Omberg, dagen därpå upplever vi naturomgivningarna med cykel (mountainbike). En upplevelse vi sparar till framtiden är en guidad tur för att paddla kajak till Ombergs grottor och stränder.

Vandring på Omberg – guidad tur med Woods & Water of Sweden

linda woods and water

Jag har under en längre tid följt och inspirerats av outdoorföretaget ”Woods & Water of Sweden” på Instagram, och bestämde mig för att boka både vandring och cykling för vår familj via dem. Grundaren Linda Staaf är utbildad friluftslivs- och kajakguide, eventarrangör och reseagent, och har många års erfarenhet (och därmed stenkoll) på upplevelser både runt Omberg och i närheten av Vättern.

resa i Östergötland Omberg

Linda lyckas med konststycket att planera en vandring där hela vår familj, både stora och små, får ut mesta möjliga av dagen. Det berättas historier om mystiska väsen…

… och spännande sägner. För ja, sådana finns det ett helt gäng av här runt Vättern och dimmornas berg.

Jag och min man får ta del av Lindas kloka resonemang om hållbar turism, och det märks att det temat genomsyrar hela Woods & Water of Sweden.

Vättern Omberg

Några av de mest populära sevärdheterna på Omberg är Stocklycke Hamn, Hjässan, Oxbåset och Mörkahålkärrets naturreservat. Under vår vandring fokuserar vi på området runt Stocklycke och Oxbåset.

Läs mer och boka vandring här.

Mountainbike på Omberg – guidad tur med Woods & Water of Sweden

familjecykling Omberg
Foto: Linda Staaf

Under vår vistelse i Omberg vill vi också prova på att cykla fram i de fantastiska omgivningarna, och bokar därför också in en guidad tur med mountainbike på Omberg.

omberg cykla med barn

Våra mountainbikes hyr vi på plats av Woods & Water…

omberg cykla med barn

… fast till minstingen har vi med en egen cykel. Hennes äventyrslust och energi räcker lagom till den tillgänglighetsanpassade slingan precis intill STF Omberg där hon (och jag) cyklar runt så många gånger att jag till slut tappar räkningen.

cykla omberg

Jag stannar kvar i närheten av vandrarhemmet med femåringen, medan vår guide Martin ger sig iväg in i grönskan med resten av familjen.

Omberg cykla

Våra äldre barn är 11 och 9 år, och är väldigt nöjda efter ett par äventyrsfyllda timmar…

Omberg cykla

… med full fart på stigar och vägar.

När jag frågade om det bästa med vår tredagarsresa till östra Vättern svarar vår 11-åring utan att tveka:

Mountainbike, det var både läskigt och roligt samtidigt! Vi körde fort i nerförsbackar, och hoppade omkring på rötter och stenar. Det var tråkigt att gå uppför, men jag visste samtidigt att lika mycket jag kommer gå upp, kommer jag också få åka ner. Cykeln var superbra, hade tjocka däck och var enkel att växla! Vår guide Martin var jättebra och rolig, och visade bra vägar.

– Sebastian, 11 år
cykla Omberg

Paddla kajak:

Utöver att vandra och cykla på Omberg anordnar Woods & Water of Sweden också guidade kajakturer till Ombergs stränder och Ombergs grottor (allt från dags-, kvälls, och weekendturer). Känner du dig inte helt bekväm anordnas också prova på-kajak.

Läs mer och boka kajak här.

Zipline vid Omberg:

Vid Stocklycke i Omberg finns även en park med två höghöjdsbanor och flera ziplinebanor.

Läs mer och boka här.


Vår upplevelse av att vandra och cykla på Omberg gjordes inom ramen för ett samarbete med Visit Östergötland, reseplaneringen gjorde jag dock själv. 

2 comments

  1. Omberg är så vackert! Tänk så många fantastiska ställen vi har runtom i vårt vackra land.

    1. Ja, så mycket fint. Vill se ALLT!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close