Close
Meningsfullt resande: fem tips för dina framtida resor

Meningsfullt resande: fem tips för dina framtida resor

Snart stundar Black Friday, en dag som verkar vara något av en vattendelare hos oss svenskar. En del strejkar och gillar inte konsumtionshetsen som skapas, vissa passar på att göra ”köp de ändå hade gjort” medan ytterligare några shoppar loss bara för att det är billigt. För egen del tänkte jag dela fem fredagstips inom kategorin meningsfullt resande. Mig veterligen går det inte att göra några fynd i bemärkelsen att tipsen nedan är billigare under Black Friday (24 november är årets officiella datum) – å andra sidan är de lika relevanta då som andra dagar. Här kommer veckans fredagsfemma!

Meningsfullt resande: fem förslag för dina framtida resor

#1. Läs (eller köp) boken Resenärens makt av Linda Vismer

Förra året släppte Linda Vismer/Resa medvetet boken ”Resenärens makt – turism som när och tär”. Linda är en viktig röst i kategorin hållbart/medvetet/meningsfullt resande och hennes bok fyller en viktig funktion på marknaden. (Om du inte själv har möjlighet att köpa boken kanske du kan be ditt lokala bibliotek att köpa in den?) Se det här bokexemplaret som en handbok utan pekpinnar! Om du föredrar att lyssna istället för att läsa finns det ett avsnitt av Att resa-podden där jag och Lisa intervjuar Linda om boken:

Här kan du lyssna på vårt podcastavsnitt: Att resa med makt att påverka (avsnitt 101)

Här kan du köpa boken Resenärens makt.

#2. Boka hotell och utflykter i Thailand via Socialgiver

Idag kom jag hem från en resa till Thailand, där jag och Lisa inom ramen för två hotellvistelser gjorde ett samarbete med Thailands turistbyrå och organisationen Socialgiver via deras gemensamma kampanj ”Meaningful Travel”.

social giver thailand
Skärmdump från hemsidan.

Det här initiativet riktar sig till resenärer i Norden och Baltikum och innebär att vi som resenärer kan boka utvalda delar av vår resa (exempelvis hotel och utflykter) via kampanjsidan. Det ger i sin tur en viss procent av bokningssumman till välgörenhetsorganisationen Big Trees Foundation. 

Läs mer och boka specifika upplevelser, hotell etc.

#3. Ta dig tid att se över Visit Swedens varumärkesplattform

tips om höstlovet i Sverige

För ett tag sedan surfade jag in på Visit Swedens varumärkesplattform för att läsa om hur de jobbar med hållbarhetsfrågan. Jag fastnade för deras sätt att ta sig an frågan, där de bland annat utvecklar påståenden om typiska anledningar till att vi reser. Jag känner själv igen mig i flera av påståendena och gillar hur Visit Sweden har plockat upp dem och lagt till ytterligare en dimension. Ett par exempel:

Resande är en del av livet. ​Att resa långt och ofta är en statussymbol. /vs/ Resande är en del av livet.Men vi reser med ett syfte. Vi reser inte i onödan.

Resmålet ger mig positiva upplevelser. /vs/ Resmålet ger mig positiva upplevelser,​ med ett nytt synsätt på resmålet. Som resenär kan jag också bidra till positiv utveckling på en destination.

– Visit Swedens varumärkeslöfte

#4. Engagera dig i en organisation

plan projekt Myanmar

Hitta en fråga som ligger dig nära hjärtat och engagera dig, passivt eller aktivt. Det behöver inte vara svårare än så. Ni har hört det innan och kommer att höra det igen: ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.” Själv tycker jag att Plan International gör ett viktigt arbete som jag gärna stöttar på olika sätt.

Bli flickafadder via Plan International

#5. Glöm inte det större perspektivet!

I denna värld av polarisering och viktigpetter-skrivningar på näsan vill jag (åter igen) påminna om att vi alla engagerar oss i olika typer av frågor. För vissa är alkoholfrågan och dess hållbarhetsaspekter JÄTTEVIKTIG när det kommer till meningsfullt resande, för andra är klimatfrågan A och O. Jag är övertygad om att vi alla gör så gott vi kan, men att vi alla – även jag – kan behöva lite tips och inspiration på vägen.

Läs mer: Nykterist på resande fot


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. Omslagsbild från Gotland.

2 comments

  1. Och köp InterRailkort på rea.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close