Close
Bästa resmålen: 35 tips på platser att besöka i Sverige

Bästa resmålen: 35 tips på platser att besöka i Sverige

För ett tag sedan fick jag en fråga om vilka tre platser i Sverige jag skulle rekommendera andra att besöka. För mig som är uppvuxen i Blekinge finns såklart en massa känslor och minnen förknippade till södra Sverige, så i mitt eget svar utgick jag från objektiva tips jag hade velat ge till en förstagångsbesökare i landet. Det är mer eller mindre omöjligt att bara välja tre platser, men måste jag välja blir det Österlen, Abisko och Gotland. Jag hade väldigt svårt att inte vilja klämma in Bohuslän och Höga Kusten också. För att få lite perspektiv frågade ställde jag en fråga på Instagram om ”Dina tre topptips på platser/destinationer att besöka i Sverige?”. Det var oerhört kul att läsa alla svar, som nedan har sorterat i bokstavsordning. Finns dina personliga favoriter med på den listan över bästa resmålen i Sverige?

Läs mer: Bucketlist för resor i Sverige – 100 saker jag vill se och göra

Vilka är de bästa svenska resmålen? 35 tips med inspiration för svenska platser att besöka!

#1. Abisko

bucketlist för resor i Sverige höga kusten

Jag är inte jätteförvånad över att Abisko finns med bland svaren över de bästa svenska resmålen. Hit är det smidigt att ta sig med nattåg söderifrån, för att sedan kliva rakt ut i ett fjällklätt sagolandskap som kröns av Lapporten – porten in till den svenska fjällvärlden. Björkliden är en annan uppskattad svensk destination i närheten, även den med utsikt över Lapporten.

Läs mer: Tips om Abisko – en svensk drömdestination

#2. Blekinge skärgård

solnedgång-sturkö Blekinge skärgård

Sverige har turen av att vara omringad av alla möjliga kustremsor, var och en med sin unika karaktär beroende på var i landet du befinner dig. Skärgården i mitt ”hemmalän” Blekinge är inte särskilt välkänd, men enligt flera av svaren jag fick helt klart en kandidat som ett av de bästa svenska resmålen. Solnedgångarna bjuder ofta på en upplevelse utöver den vanliga – och vill du uppleva det bästa av kusten för att paddla, vandra och/eller cykla bör du ta sikte på de länkade kustlederna längs ARK56.

Läs mer: Weekend i Karlskrona – en guide till staden i havet

#3. Bohuslän

marstrand Sveriges vackraste stad

En annan kustnära destination som aldrig gör mig besviken är Bohuslän med alla dess fyrar, klipphällar och vita trähus. Här finns det ena vackra resmålet efter det andra att välja på, några av dem är Marstrand, Tjörn, Orust och Skaftö. Några av de specifika resmålen som hyllas är Smögen och Nordkoster, med betoning på att resmålen gör sig bäst i lågsäsong.

Läs mer:

#4. Byske

Byske i Västerbotten ligger drygt tre mil norr om Skellefteå. Många, så även jag, förknippar orten med Byske Havsbad och dess sandprydda stränder. Här kan du också vandra längs vackra Furuögrundsleden eller cykla Tåmerundan.

#5. Båstad/Bjärehalvön

hotell skansen båstad

Kan Båstad och Bjärehalvön måhända bjuda på södra Sveriges vackraste vandringar? Det är vi många som tycker! Här finns massor med vandringar, där ett par av de mest omtalade och uppskattade vandringsförslagen är Hovs Hallar med dess dramatiska klipp- och havslandskap samt Hallands Väderö. Kombinera gärna vandringen med ett besök på Båstads fina kallbadhus!

Läs mer: Båstad Hiking Festival – om att vandra på Bjärehalvön

#6. Göteborgs skärgård

Västkusten har alla möjliga guldkorn för den som vill bort från stadsmyllret i Göteborg. På smidigt pendelavstånd från Göteborg finns flera vackra öar att ta sig till, några av dem är Styrsö, Vrångö och Hönö.

Läs mer: Tips på utflykter runt Göteborg: “Strax Utanför Göteborg”

#7. Gotland

Visby gotland resa höst

Gotland är av förklarliga skäl ett återkommande svar på frågan om de bästa resmålen i Sverige. Ön har osedvanligt vackra vyer, och ljuset som sänker sig över ön i takt med att solen går ned har ett alldeles särskilt skimmer över sig. Flera svar hyllade Fårö och Visby lite extra.

Läs mer: Att resa till Gotland på hösten – retreatresa till Visby

#8. Grövelsjön

Jag hade själv aldrig hört talas om Grövelsjön (som ligger i Dalarnas nordvästra hörn) innan jag blev medbjuden dit på en skidresa och började googla. Bilderna och uppdateringarna från den här byn i Älvdalens kommun vittnar om en bildskön fjällvärld som passar lika bra på vinter som sommar.

Läs mer om Grövelsjön hos Visit Dalarna.

#9. Halmstad

Längs vår svenska västkust ligger pärlorna på rad, flera av dem i Halland. Halmstad med omnejd har tydligen det lilla extra som kvalificerar området som ett av de bästa resmålen i Sverige, specifikt Haverdal som är ett av Hallands äldsta naturreservat.

halmstad haverdal
Promenad längs Prins Bertils stig.

Besöker du Halmstad bör du såklart besöka Feldt’s Bröd & Konfekt, Tivolikiosken eller Feldts glasskiosk, som alla drivs av den karismatiska konditorn My Feldt och hennes bror Putte.

#10. Helsingborg

helsingborg

Helsingborg är en riktigt bra svensk weekendstad om du letar efter sådana, där Landborgspromenaden är ett av stadens mest omtyckta promenadstråk. Den 1,4 mil långa sträckan går mellan Sofiero Slott i norr, och Raus Kyrka i söder. Här kan du få fina vyer över både staden och havet, men också till vårt grannland Danmark.

Läs mer:

#11. Hjo

att göra i Hjo

Kurortsstaden Hjo ligger längs Vätterns västra strand. Den söta staden lockar extra många besökare under sommarhalvåret. Hjo bildar tillsammans med Nora och Eksjö det som brukar marknadsföras som våra svenska trästäder.

Läs mer: Att göra i Hjo – 6 tips i en av Sveriges trästäder

#12. Härjedalen

Härjedalen i Norrlands inland (fast fortfarande i mellersta Sverige) rymmer ett helt gäng pärlor. Ett par av de mest välkända är Vemdalen och Björnrike som båda ligger nära varandra. Björnrike var för övrigt min första upplevelse av det Sverige som väntade norr om Dalarna, men även av fenomenet skidsemester. Jag var helt tagen av fjällen, vidderna och snöglittret som bäddade in hela landskapet i ett vitt täcke. Det var som att komma till en helt ny värld!

#13. Höga Kusten

bästa resmålen i Sverige

Höga Kusten är en återkommande snackis när det gäller bästa resmålen i Sverige. Här väntar en vinnande mix av kust, hav, skog och fjäll – vilket gör det till en ultimat destination för vandringar och äventyr, men också lugna dagar omgiven av det bästa naturen har att erbjuda.

Läs mer: Tips om Höga Kusten – vilt och vackert

#14. Idre

Dalarna kan stoltsera med flera av destinationerna på den här listan över bästa resmålen i Sverige, ett av dem sägs vara Idre. Här flyter Storån och Sörälven ihop och bildar Österdalsälven, vars första sträcka utgörs av Idresjön. Idre erbjuder alltså både en blänkande sjö, fjällvidder och naturupplevelser som är uppskattade av många besökare. Vill du njuta av riktigt Idremagi tycker jag att du ska följa fotografen Alexander Neimert/Fjällfoto på Instagram– hans bilder skapar seriös Idrelängtan!

Läs mer om Idre hos Visit Dalarna.

#15. Jämtland

Ristafallet Jämtland
Ristafallen, där Ronja Rövardotter spelades in.

Åh, Jämtland i södra Norrlands inland förtjänar verkligen en egen rubrik på den här listan över de bästa resmålen i Sverige. Åre nämndes också som specifikt resmål, men visst finns mer att uppleva av Jämtland än ”bara” Åre (även om det är fantastiskt på alla sätt och vis!). Ristafallen, Tännäs och Östersund för att nämna några.

Läs mer: Åre på hösten

#16. Kebnekaise

Många drömmer om att bestiga Sveriges högsta berg som ligger beläget i Kiruna kommun i Norrbotten. Det ligger tydligen i vår DNA att vi människor måste upp på toppar, berg och utsiktsplatser – och Kebnekaise är inget undantag. Här kan du välja på västra eller östra leden, men se till att vara väl förberedd!

Läs mer hos Svenska Turistföreningen.

#17. Kinnekulle

vandra biosfärleden
Utsikt från Råda Vy (Lidköping) över Kinnekulles karaktäristiska silhuett.

Det kan inte direkt mäta sig med Kebnekaise, varken höjdmässigt eller med fjällvyerna som erbjuds – men Kinnekulle har andra styrkor. Det här berget vid Vänerns sydöstra strand går under smeknamnet ”det blommande berget” och är en ren fröjd att besöka när vitsipporna blommar.

Läs mer: Att vandra Biosfärleden vid Läckö-Kinnekulle

#18. Malmö

Malmö

Malmö. Åsikterna går säkert isär om huruvida den här skånska storstaden platsar in på en lista över bästa resmålen i Sverige, men visst är Malmö allt annat än tråkigt!

Läs mer: Tips om Malmö: 7 personliga favoriter under höst och vinter

#19. Mölle/Kullabygden

helsingborg kullahalvön

I skånska Kullabygden väntar Arild, som sägs vara en av Europas vackraste byar. Namnet i sig påminner om ”Disneybyn” Arendal, och får väl anses nästan lika pittoresk. Hela Kullabygden skulle väl i och för sig associeras med beskrivningen av ”pittoresk” i en ordbok, och jag förstår varför personer tycker att resmålet passar in på en lista över de bästa resmålen i Sverige.

Läs mer: Resa till Helsingborg och Kullahalvön på hösten – 19 tips

#20. Olofsfors Bruk

Olofsfors Bruk var det enda stället på den här listan som jag inte hade hört talas om tidigare. Det här är tydligen ett av Västerbottens mest välbesökta resmål, och även ett av Sveriges bäst bevarade industriminnen. Här kan du läsa mer om Olofsfors Bruk.

#21. Omberg

Omberg vandring

Fjällvidder i all ära, men ibland krävs inga större höjder på bergen för att platsa på en lista över bästa resmålen i Sverige. När Vättern ligger spegelblank och dimman tätnar skapas en speciell atmosfär vid mytomspunna Omberg. Följ Linda/Woods & Water så kan du ana varför det här resmålet med dess vackra omgivningar är så uppskattat!

Läs mer: Att göra i Omberg med omnejd.

#22. Padjelanta

Padjelanta i Lappland, intill gränsen mot Norge, är den största nationalparken vi har i Sverige – med en hänförande natur. Tillsammans med sjöarna Vásstenjávrre och Virihávrre är den här högplatån en destination för dig som längtar efter öppet fjällandskap. Nationalparken är dessutom en del av Laponia, som är ett av våra femton svenska världsarv.

Läs mer om Padjelanta hos Sveriges Nationalparker.

#23. Rättvik

Japp, här har vi en Dala-favorit igen. Rättvik, med sitt läge intill Siljan, är ett resmål som passar alla möjliga åldrar och årstider.

Läs mer: Roadtrip i Dalarna – generationsresan som äntligen blev av!

#24. Saltoloukta

Mellan Gällivare och Jokkmokk ligger fjällstationen och samevistet Saltoloukta, ett stenkast från Stora Sjöfallets nationalpark och vårt svenska världsarv Laponia.

Läs mer om Saltoloukta hos Svenska Turistföreningen.

#25. Sarek

Saltoloukta i punkten ovan är en omtyckt utgångspunkt för vandrare i Sarek, som är en av våra mest storslagna svenska nationalparker. Bilderna jag har sett på detta högalpina område ser nästan overkliga ut. Här väntar fjäll som är uppemot 2000 meter höga, och därtill finns ett hundratal glaciärer. Det här stället känns ungefär så långt bort man kan komma från nästa punkt på listan – Stockholm.

Läs mer om Sarek hos Sveriges Nationalparker.

#26. Stockholm

utsiktsplatser stockholm vitabergsparken

Sarek och Stockholm har inte särskilt många beröringspunkter, mer än att de kan platsa på en lista över de bästa resmålen i Sverige. Stockholm är och förblir en av världens vackraste huvudstäder med söders höjder, Norr och Söder Mälarstrand, Riddarfjärden, Djurgården, Gamla Stan och Stockholms skärgård som väntar runt hörnet. Vi är många som anser att den här blandningen av sött och salt är ett vinnande huvudstadskoncept.

Här kan du läsa mina tips om Stockholm.

#27. Sälenfjällen

Landskapet i anslutning till Dalarnas Sälenfjäll är en välbekant syn för många svenska barnfamiljer som har tagit sina första åk i de här skidbackarna. Här kan det också cyklas, vandras, fiskas och klättras på klippor – det finns många anledningar att älska Sälenfjällen.

#28. Södra Lappland

Vilhelmina, Saxnäs, Klimpfjäll, Kittelfjäll, Fattmomakke och Vildmarksvägen är några av de vilda höjdpunkter som väntar i Södra Lappland. Jag har förstått av bilder och beskrivningar att den här delen av Sverige är extraordinärt vacker på många sätt, jag ser fram emot att själv komma dit någon gång!

Läs mer om Södra Lappland.

#29. Varberg

Varberg

Vad glad jag blev över förslaget om Varberg som ett av de bästa resmålen i Sverige! Här finns ett kallbadhus (som måste vara Sveriges vackraste?), en maffig fästning och stränder/strandpromenader som du inte kommer att glömma i första taget. Staden är en kurort av högsta rang, hit ska du definitivt åka om du gillar spa-livet.

Läs mer: Ett efterlängtat besök i Varberg

#30. Ven

I Öresund, mellan Sverige och Danmark, ligger Ven – en av våra svenska ”söderhavsöar”. Här bor mindre än 400 permanenta invånare, men ön lockar desto fler turister. Men mindre än en mils omkrets kring hela ön lämpar sig den här ön för både vandring och cykling.

#31. Visingsö

jönköping Visingsö

Flera av platserna på listan över bästa resmålen i Sverige har koppling till Vättern på något sätt, så också Visingsö som är Vätterns största ö. Här lockar bland annat vacker ekskog, turridning och en mäktig slottsruin.

Läs mer: En utflykt till Visingsö

#32. Åhus

Åhus är Skånska östkustens svar på Visby med dess känsla av medeltidsidyll. Åhus har också gjort sig ett namn som sommarparadis tack vare Hanöbuktens alla sandstränder. Åhus är ett givet utflyktsmål i Skåne, även för oss som vuxit upp i södra Sverige.

#33. Åkulla bokskogar

På ett område bestående av 50 kvadratkilometer ligger den här halländska pärlan till bokskog. Här finns inte mindre än tjugotalet sjöar och tolv naturreservat, och det som sägs vara ett av Sveriges främsta – och vackraste – bokskogsområden. Våren här lär vara magisk i all sin grönskande prakt!

#34. Öland

Öland är en av våra svenska ö-favoriter av förståeliga skäl. Redan på bron över byggs förväntningarna upp, och väl på plats väntar ett speciellt landskap. Det är kargt, det är platt och det är alldeles, alldeles underbart. Några öländska favoriter är Borgholm, Himmelsberga, Böda Sand och Alvaret.

Läs mer: Tips om Öland – en heldag på södra delen av ön

#35. Österlen

Brösarp.

Ställer man frågan om de bästa resmålen i Sverige kommer Österlen att nämnas minst en gång, så även från mig. Det är något särskilt med de till synes oändliga vita sandstränderna och den sköna utlandskänslan som infinner sig i den här delen av Sverige. Stranden Sandhammaren verkar vara en favorit hos många. Själv älskar jag strövområdet vid Haväng, Kivik med omnejd – men också Brösarp!

Läs mer: Tips om Österlen – utflykter, boende, restauranger och sevärdheter


Jag har efter listan publicerades fått höra att både Dalsland och Västervik bör finnas med på listan. Vad tycker du om listan över bästa resmålen i Sverige, håller du med? Hur många av dem har du besökt? Omslagsbild från Sturkö, Blekinge skärgård. 

12 comments

 1. Du är Queen of Swede så är det!

  1. Tror DESSVÄRRE den titeln redan är tagen, men aspirerar gärna på tronen. 😉

 2. Mäh! Inte en enda plats i Dalsland på topp-35! Kom igen! Sverige i miniatyr och Brålanda som huvudstad, det är ju sen jättejättejättegammalt! JÄTTEGAMMALT!

  1. Du får vara lite mer på tårna och SVARA PÅ MINA STORIES! Eller vänta nu, det var du som svarade Malmö, Gbg och Stockholm så att du får ha alla andra ställen ifred? Inklusive Brålanda!?? Hahahaha.

   1. Ops. Det var den storyn det ja. Precis. Jag tar tillbaka min tidigare kommentar. Dalsland suger. Åk aldrig dit.

 3. Alltså, jag vill bara ut och åka igen! Och jag längtar inte det minsta till Italien. Bra jobbat!

  1. Det får väl ändå ses som ett bra betyg. Vilken plats skulle du helst välja på listan?

 4. Måste bekänna att Byske och Olofsfors Bruk besöktes för första gången denna sommar.
  Hyrde bil några helger och då blev det platser i närheten.
  Bägge väl värda ett besök.
  Övernattade på Byske Gästgivargård . Mysigt men rummen i behov av viss renovering.
  Jättegod mat.

  1. Kul med lite inside från dig, tack! Jag har inte besökt vare sig Byske eller Olofsfors, men blev väldigt nyfiken efter att ha samlat ihop svaren och skrivit om dem.

 5. Albert Allema says:

  Vi har använt bland annat denna webbsida när jag förberedde vår resa till Höga Kusten (nr. 13). På väg dit har vi stannat i Rättvik (nr. 23). Båda var verkligt fina utflyktsmål!

  1. Ja, visst är de bra utflyktsmål! Hoppas stanna till vid Rättvik senare i sommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close