Close
The Open City och Stockholmsfokus

The Open City och Stockholmsfokus

Fredag betyder spaningar från veckan som gick, den här gången med Stockholmstema.

Hur mycket jag än vurmar för våra svenska småstäder finns alltid anledning att hylla världens vackraste huvudstad lite extra. Här är några utvalda guldkorn som är värda att lyfta, bland annat Visit Swedens och Visit Stockholms gemensamma kampanj The Open City.

RESFREDAG: fredag 12 januari 2018 om The Open City och Stockholmsfokus

#1. The Open City

The Open City

I dagarna har Visit Stockholm och Visit Sweden gått ut med ett öppet brev till världens resenärer för att locka nya besökare till staden. Brevet, vars rubrik är An open invitation to lovers, haters and hesitators, är undertecknat Yours sincerely, Stockholm – ”The Open City” och innehåller bland annat följande skrivning:

/…/I don’t even know how you feel about me. If you love me, hate me or if you haven’t made up your mind. You are welcome anyhow, just as you are, with your dreams, beliefs, doubts and preconceptions.

Cause this is what I’m made of. Openness. The idea that everything should be accessible for everyone. That no-one should be excluded or left behind. It’s in every heartbeat; the constant aspiration to challenge the existing in order to find new, better ways. /…/

Brevet följs närmsta veckorna upp av att människor som faktiskt har uttryckt en åsikt om Stockholm och Sverige i sociala medier bjuds in till huvudstaden och bjuds på en hotellvistelse för att få en fördjupad, eller omvärderad, bild av staden. Jag har tidigare lyft Visit Swedens reklamfilm Sweden on Airbnb som Årets reklamfilm 2017 och de fortsätter uppenbarligen att leverera nya spännande och utmanande vinklingar i sitt sätt att marknadsföra Sverige, den här gången tillsammans med Visit Stockholm. Mer information om kampanjen hittar ni här och här.

#2. Stockholm som det nya Venedig

Stockholm the open city

I veckan skrev Towe på Come Fly with Me ett snyggt inlägg om ”Jakten på det nya Berlin”, där hon skriver mer om vilka resmål hon tror dalar och vilka ställen som tar över 2018. Inlägget lyfter bland annat Stockholm som det nya Venedig, fast utan trängsel i gränder, horder av turister och hutlösa priser för ganska dålig mat. Vill ni ha ÄNNU mindre turister och billigare priser, men fortfarande en stad uppbyggt på vatten, är Karlskrona ett mindre och lugnare alternativ till Stockholm (om ni frågar mig).

#3. Nya pendeltågslinjer

stockholm

Äntligen moderniseras Stockholms pendeltågstrafik! Flera nya stationer är redan invigda, nu finns också nya linjer och avgångarna anpassas ännu bättre efter vilka tider på dygnet folk faktiskt reser. Det har också införts nya snabbtåg (utmärkta med ett X). Tanken med snabbtågen är att minska restiden för oss som bor längre ut på linjesträckningarna, detta görs genom att snabbtågen inte stannar på alla stationer. I mitt fall tar nu tågresan från Nynäsgård till Stockholm 50 minuter istället för 1:02, det är ett enormt lyft! Här kan ni läsa mer om den nya pendeltågstrafiken.

#4. Sportlov i huvudstaden?

gamla stan med barn

Vi går en ny era till mötes i vår familj när min man, den evige egenföretagaren, har blivit anställd. Detta alltså parallellt med att jag i min tur har gått från trogen anställd till egenföretagare. Helt plötsligt har vi ombytta roller där han måste anpassa sig till satta semesterveckor medan jag är hur flexibel som helst. Jag lobbade stenhårt för Israel till sportlovet, men min man kommer inte loss på grund av jobb. Jag funderar nu på om jag ska stanna i Stockholm med barnen och faktiskt ta tillvara på den uppsjö av vinteraktiviteter som staden faktiskt har att erbjuda. Fast när allt kommer till kritan kanske vi hamnar i Blekinges motsvarighet till Stockholm i alla fall, vi får se.

#5. Gratisguide till Stockholm

Det behöver inte kosta skjortan att ge sig ut på äventyr i The Open City, här hittar du en utmärkt gratisguide till Stockholm som min vän och bloggkollega Katarina/Äntligen Vilse har skrivit.


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. Mina foton med Stockholmskartor är tagna på Downtown Camper. 

4 comments

  1. Det tog ett tag men jag är verkligen en Stockholmsälskare som numer tycker den är otroligt vacker. En lång ofrivillig dejtperiod verkar bli en livslång relation

    1. Jag har gillat Stockholm från första början, mina syskon flyttade upp efter gymnasiet och jag ville inte vara sämre… Kul att höra att du trivs!

  2. Stockholm är världsbäst! Slår ett slag för poddavsnittet Att resa till Stockholm också – guldkorn inom och bortom turiststråken.

    1. Just det – hur kunde jag glömma! LYSSNA PÅ PODDEN FÖR VÅRA BÄSTA STOCKHOLMSTIPS!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close