Close
Ett besök i Perast och Our Lady of the Rocks

Ett besök i Perast och Our Lady of the Rocks

Sista dagen innan vi lämnar Montenegro bestämmer vi oss för en utflykt till grannbyn Perast. Härifrån tar vi båten över till den bildsköna lilla ön Our Lady of the Rocks. Min kamera går varm och jag vill knappt åka tillbaka till fastlandet.

Grannbyn Perast ligger bara några kilometer från vår lägenhet utanför Kotor. Vi får tips av vår hyresvärd Goran att åka dit – och eftersom vi aldrig är sena att lyssna på råd från lokalbefolkningen packar vi in oss i bilen för att göra som Goran säger.

Perast
Perast sedd från vattnet.

Perast är en charmig liten by med en brokig historia – många är länderna som har velat äga kontroll över det här området. Byn har genom åren tillhört bland annat Serbien, Italien, Ungern, Frankrike och Österrike.

kotor

Byn är en sevärdhet i sig, men det är istället de två närliggande öarna (som man når med båt från Perast eller Kotor) som får den mesta uppmärksamheten från långväga besökare. Till vänster i bild ser ni St George med dess lilla kloster från 1100-talet, och till höger i bild ligger den omtalade ön Our Lady of the Rocks (”Gospa od Skrpjela”).

båt från Perast

Vi köper biljetter och hoppar på en båt från kajen i Perast och passar samtidigt på att få en timmes skön båtfärd runt Kotorbukten. Hade vi tagit båten direkt ut till ön hade resan bara tagit några minuter.

perast

Vår båt lägger till vid ”Our Lady of the Rocks”, som till skillnad från grannön är uppbyggd av människohänder. Jag blir helt förälskad i de turkosa kyrktornen!

perast

Legenden om varför ön och kyrkan ligger där de gör är i högsta grad levande än idag.

perast

Legenden om Our Lady of the Rocks

Från början fanns här bara en klippa som höjde sig någon meter upp från vattenytan. En dag, eller mer specifikt den 22 juli 1452, seglade ett par fiskare förbi grannön St George.

perast

Plötsligt såg de den nyss nämnda klippan skjuta upp från vattnet och på denna hittade de en ikonmålning av Jungfru Maria och Jesusbarnet.

perast

Till saken hör att den fiskare som plockade upp målningen från havet var halt på ena benet. Nästa morgon när mannen vaknade var ikonen borta – och hade som av ett under slutat att halta!

perast

Några månader senare var fiskarna åter ute på havet. Vad tror ni att de hittade när de åkte förbi klippan? Japp. Den försvunna ikonen!

perast

Det här var uppenbarligen ett mirakel som var värt att bygga vidare på – bildligt talat. Efter att ha pratat med prästen i byn bestämdes det snart att en helgedom skulle byggas på samma klippa där fiskaren hade upptäckt ikonen.

perast

…a crippled fisherman had been healed and with the dependance that locals to the town of Perast had on the sea it made only perfect sense that they dedicate a sanctuary to the woman who had looked over him, and would continue to look over fisherman and sailors for decades to come.

– The Legend of our lady of the Rocks (Gospa Od Skrpjela), Montenegro, The Hostel Girl

perast

Ön byggdes sedan sakta men säkert upp genom att sjömän och fiskare kastade ner stenar på platsen där ikonen hade hittats.

perast

Kyrkan som finns på ön idag är dessvärre inte den som byggdes från början. Anledningen? Giriga pirater som plundrade och brände ner originalkyrkan.

perast

Den här varianten av Our Lady byggdes istället upp år 1630 av italienska bosättare.

perast

Ön är med andra ord en spännande plats, full av historiebeskrivningar, och omgivningarna är verkligen bildsköna.

perast

Det finns fler än jag som vill föreviga de här vyerna – under vårt besök på ön ser vi flera konstnärer som sitter med rynkade pannor bakom sina målningar.

perast

Själv går jag omkring helt lyrisk över alla vackra detaljer som jag vill fånga med hjälp av min systemkamera.

perast

Inne i kyrkan hittar vi anledningen till att kyrkan står här överhuvudtaget: Jungfru Maria och Jesusbarnet.

perast

Jag blir förtjust i både färgen och inskriptionen på kyrkporten, även om jag inte själv kan läsa vad som står där.

perast

Min önskan? Den är redan uppfylld. Att spendera tid med familjen på sådana här ställen är precis det jag har drömt om.

perast

Vi stannar någon dryg timme på ön, och avslutar självklart med varsin glass från det lilla butiken som finns på ön.

perast

Tobias och barnen får nästan släpa bort mig härifrån…

perast

… jag hade kunnat stanna i flera timmar eftersom jag vill fota allt!

perast

Planerar ni ett besök till Montenegro tycker jag definitivt att ni ska satsa på ett besök till Perast…

perast

… och därifrån ta en båt vidare mot Our Lady of the Rocks. Jag vågar nästan lova att ni inte kommer att bli besvikna!

perast Sveti Đorđe
Utsikt över grannön ”Sveti Đorđe” (den mindre av de två öarna) och dess kloster.

Tre snabba tips om Perast

#1. Parkering & ta sig hit

Perast ligger några kilometer norr om Kotor. Kommer ni från Kotor finns det en vägbom ner till byn, vi får förklarat för oss att bara lokalbefolkningen får köra in med bil till byn. Parkering för besökare finns istället uppe vid vägen, mot en kostnad av ett par euro för en hel dag. Promenaden ner till centrum tar några minuter.

#2. Båtturen

Båtar över till öarna går med jämna mellanrum från flera olika kajplatser nere vid vattnet i Perast. Vi satsar på en timmes båtfärd runt Kotor Bay för att hinna se lite mer av omgivningarna, och väljer därför en båt med glasbotten för att underhålla barnen under tiden. Kostnad för detta är cirka 100 kronor per vuxen, vilket var ungefär det dubbla mot vad ”de vanliga” båtlinjerna tar. Det finns även båttaxi.

#3. Mer läsning

Vi känner oss ganska nöjda med att bara strosa runt i den vackra byn efter vår båttur, är du ute efter specifika tips ser jag dock att Lonely Planet listar några restauranger och museum på den här länken. Mer läsning om Kotorbukten, Perast och öarna hittar du hos den fina resebloggen Ladies Abroad.


Här kan ni läsa mer om våra dagar i Montenegro. Fler inlägg från vår familjresa på Balkan hittar du under taggen Roadtrip Balkan.

7 comments

  1. Nu är jag tipsad om Our Lady on the Rocks från dig och Ladies-Lena, så det får ta och skrivas upp på listan över Kotor-saker att göra. Tack!

  2. Verkar vara ett trevligt stopp det där! Njut av roadtripen!

  3. Sådana dagar är det bästa med att resa. Att hitta små pärlor man inte väntat sig. Jättefint inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close