Visste du att Sverige har drygt 2000 fyrar att stoltsera med? Små, stora, moderna, utdaterade, vackra och mindre bildsköna – de kommer i alla möjliga former, färger och utföranden. En del erbjuder logi, andra inte. Vissa är placerade som minnesmärken…
… som den här AGA-fyren längst ut på piren i Järlasjön till minne av AGAs tidigare verksamhet i området. (Japp, här togs våra förlovningskort för många år sedan!).
Jag är knappast ensam om att känna den så kallade fyr-fascinationen. Evert Taube växte upp i en fyrvaktarfamilj på Vinga och återkommer ofta till livet på Vinga i sina texter. Min svärfar Mikael (som är släkt med Evert Taube) brukade ofta segla från släktgården på Orust till Islandsberg för att tillbringa sina sommarkvällar vid fyrhuset och titta ut över det öppna havet – jag älskar att höra hans historier om släkten! Fyrar är också ett tacksamt ämne för filmmiljöer, ett par av de mest kända filmerna i genren är The Light Between Oceans (“Fyren mellan husen” på svenska) och skräckisen The Lighthouse. Det är helt enkelt något alldeles särskilt med dessa ståtliga utposter märkta av vädrets makter.
Svenska fyrar att besöka: fem favoriter (och ytterligare fem jag vill besöka framöver)
En fyr är ett sjömärke konstruerat för att nattetid sprida ljus eller andra signaler för sjöfarten, som varning vid grund eller som hjälp att kontrollera geografisk position.
– Wikipedia
Det finns ett helt gäng olika typer av fyrar, den vanligaste heter “angöringsfyrar” eller “kustfyrar” och har den ädla uppgiften att vägleda båtar/fartyg som närmar sig kusten. Sådana här fyrar lyser extra starkt eftersom fyrljusen behöver stor räckvidd – och placeras dessutom ofta högt över vattenytan. Utformningen brukar vara tornliknande och är väl vad gemene man uppfattar som en “klassisk” fyrsilhuett.
I det här inlägget tipsar jag om fem personliga fyrfavoriter i Sverige som jag redan har besökt – och fem fyrar jag hoppas kunna besöka inom en inte allt för avlägsen framtid.
#1. Kullens fyr (Skåne)
Kullens fyr på Kullahalvön är inte den vackraste fyren jag har sett, men läget uppe på de branta klipporna är svårslaget och måste upplevas på plats. Naturen på Kullahalvön är den mest dramatiska Skåne har att erbjuda. Själva fyren dateras till 1900 och kan stoltsera med titlarna som Sveriges ljusstarkaste och högst belägna fyr. Gillar du att vandra bör du planera in ett fyrbesök i samband med en vandring längs Kullaleden som sträcker sig förbi fyren. Har du riktig tur kan du se tumlare leka ute på havet nedanför klipporna!
Läs mer: Resa till Helsingborg och Kullahalvön på hösten: 19 tips
#2. Varnäs fyr (Karlsborg)
Nästan alla har väl hört talas om Karlsborgs fästning – men faktum är att stenbjässen har sällskap av ett annat sevärt turistmål. Inne på fästningsområdet i Karlsborg ligger en vitmålad skönhet i trä precis intill Vättern. Vanäs fyr lär vara ett av Karlsborgs mest fotograferade objekt. Den nuvarande fyren byggdes 1892, och kunde tydligen ses från alla riktningar när båtarna var på väg mot mynningen av Göta Kanal.
Läs mer: Karlsborgs Fästning – tips på utflykt vid Vättern
#3. Landsort (Nynäshamn)
Ön Landsort med dess stilfulla fyr ligger typ nästgårds med mig hemma i Nynäshamn. Fyren i fråga är speciell eftersom den blev klar redan 1690 och därmed räknas som Sveriges äldsta fyr. Namnet ”Landsort” har för övrigt en tendens att skapa viss förvirring, detta eftersom ön ifråga egentligen heter Öja. Ska man vara petig är det dock öns fyr och lotsstation som går under namnet Landsort.
Läs mer: Landsort: båtutflykt till Stockholms skärgård
#4. Stora Karlsö (Gotland)
Mot bakgrund av att Gotland har hela åtta fyrar skulle jag egentligen kunna tillägna ett helt eget blogginlägg om Gotlands fyrar. Den allra snyggaste av dem tycker jag personligen är den röd- och vitrandiga “När fyr” som ligger på sydöstra Gotland. Dit har jag ännu inte haft möjlighet att åka…
… däremot fick jag i somras äntligen komma till Stora Karlsö utanför Gotland. I likhet med Kullens fyr stupar klipporna nedanför fyren rakt ner i havet – vars vidder känns oändliga här uppe från toppen. I just den här fyren är det möjligt att övernatta antingen i själva fyren eller i de gamla fyrvaktarbostäderna. Det är bara en tidsfråga innan jag själv checkar in!
Läs mer: Stora Karlsö utanför Gotland: sommarens bästa utflykt!
#5. Långe Jan (Öland)
Sist, men verkligen inte minst, får Långe Jan på Öland en egen rubrik. Lång-Janne mäter hela 42 meter och är därmed Sveriges högsta fyr. Det officiella namnet på fyren är egentligen Ölands södra udde, men det namnet har jag typ aldrig hört under våra resor till Öland. Fyren, som ligger allra längst ner på Ölands södra udde, tog nästan två år att bygga.
Jag hittade inte en enda bild på fyren i mina fotoarkiv, trots att jag har besökt den vid flera tillfällen. Ni får istället nöja er med en bild på min bror “Långe Peter” bredvid ett gäng kvarnar på södra Öland.
Läs mer: Tips om Öland – en heldag på södra delen av ön
Svenska fyrar jag vill besöka i framtiden:
Innan jag går över till mina specifika önskningar måste jag passa på att tipsa om guideboken Utposter – Svenska fyrplatser med logi, en av mina roligaste guideböcker hemma i bokhyllan. Den här brukar jag plocka fram och bläddra i mellan varven, perfekt som inspiration inför framtida övernattningar i ett tjugotal av Sveriges fina uppsättning fyrar.
- Pater Noster (Bohuslän): En fyr som har uppmärksammats mycket på senaste tiden är den bohuslänska fyrkändisen Pater Noster, och då specifikt paketeringen av konceptet “Pater Noster on the Horizon” (där hotellgäster erbjuds övernattning i fyrmästarnas gamla hem).
- Högbonden (Höga Kusten): Höga Kusten är ett svenskt resmål värt att tipsa om gång på gång. Ett ställe jag gärna skulle vilja besöka i trakterna är Högbonden Fyr & Vandrarhem med utsikt över Bottenhavet.
- Utklippan (Karlskrona): Jag kan ärligt talat inte förstå hur jag fortfarande inte kan ha besökt fyren ute på Utklippans naturreservat i mitt eget hemmalän. Utklippan är Sveriges sydöstligaste ögrupp och fyren ute på Södraskär har stått på plats sedan 1840.
- Svenska Högarna (Stockholm): Ögruppen Svenska Högarna benämns som en av Stockholms norra skärgårds ostligaste utposter. Jag är lite extra förtjust i den här röda fyrsilhuetten, och är mäkta imponerad av min galenpanna till svåger som paddlade dit i somras.
- Örskär (Öregrund/Gräsö): Den svartvita skönheten Örskärs fyrplats skulle kunna vara förlaga till sådana där söta fyrprydnader som går att köpa i diverse presentshopar . Fyren nås via dagsturer från Gräsö (cirka två timmars bilresa från Uppsala).
- Närsholmen (Gotland): Ännu en drömfyr, den här gången på västra Gotland. Röd, vit och alldeles ljuvlig – här måste (!) jag få checka in någon gång.
Har du någon favoritfyr i Sverige? Dela gärna med dig av fler tips i kommentarerna!
Letar du efter mer inspiration om svenska resmål? Här på bloggen hittar du över 400 blogginlägg om att resa i Sverige. Omslagsbild: Vanäs fyr, Karlsborg.
5 comments
Fint! Du måste lyssna på den här:
https://youtu.be/YYlTFYeWfhU
Kram!
Bra tips, tack!