Close
Fem svenska hotell jag är nyfiken på just nu

Fem svenska hotell jag är nyfiken på just nu

Det är fredag, igen! Jag spenderar den större delen av min semester ute i Karlskrona skärgård, där jag och min familj huserar runt i en villavagn på sommarstället jag delar med mina syskon. Det är folk överallt, det är sommar och allt är precis som jag vill ha det just här och nu! Å andra sidan finns många dagar kvar det här året – varav några är avsatta för svenska hotellupplevelser.

Fem svenska hotellupplevelser jag är nyfiken på just nu

Viljan att se nytt blir dessutom extra stor i takt med att höstterminen smyger sig närmare. Jag har en lista över svenska hotell som ständigt revideras, fylls på och bockas av – vilket gör att jag håller mig hyfsat uppdaterad på den svenska hotellmarknaden. Här kommer fem svenska boendeupplevelser som lockar lite extra framöver!

#1. Hotel Strana (Orust)

mollösund på orust
Solnedgång på Orust.

Idag började Hotel Strana följa mig på Instagram. Efter att snabbt ha kikat på deras profil hajade jag till när jag såg att det ligger i Hälleviksstrand på Orust. Efter en snabb googling kan jag konstatera att det är ganska nybyggt, har tolv hotellrum (som ser riktigt fina ut!) och utomhuspadelbanor. Vår familj hänger ju på Orust varje sommar, klart att vi måste hit framöver!

Läs mer Hotel Stranas hemsida.

#2. Ad Astra by Elite (Stockholm)

Senare i höst kommer Elite Hotels att öppna sitt andra destinationshotell i Sverige, den här gången söder om Stockholm. (Det första är det omtalade och relativt nyöppnade The Wood Hotel i Skellefteå.) Temat den här gången? Tänk Italien, Medelhavet och Rivieran.

ESS Group har tagit ett starkt grepp om svenska destinationshotell på senare år, det ska bli väldigt intressant att se hur Elite Hotels kan matcha deras snackisar (bland annat The Steam Hotel och Ystad Saltsjöbad). Ad Astras nyvärvade hotelldirektör, Steffen Sanders, kommer närmast från Bank Hotel där han verkar ha gjort ett riktigt bra jobb!

Läs mer om Ad Astra by Elite hos Elite Hotels.

#3. Villa Dagmar (Stockholm)

I Stockholmsområdet finns, utöver Ad Astra, flera hotell jag är nyfiken på. För några veckor sedan mötte jag upp Towe och Sofia för mat och en promenad genom ett somrigt Stockholm. Efter lite om och men bestämde vi oss för att äta på middag på just Villa Dagmar vid Nybrogatan.

villa Dagmar Stockholm

Vi tog ett bord ute i ”Trädgården” och alltså inte inne i restaurangen. Miljön var härlig och maten god (fast smakar det så kostar det tydligen, närmare bestämt 300 SEK för en sallad utan bröd).

Men intryck gjorde det absolut, eftersom vi alla tre konstaterade att vi nog vill boka en hotellnatt på Villa Dagmar framöver.

villa Dagmar Stockholm

Hotellet marknadsför sig som ett boutiquehotell (vilket genast får det att låta intressant!) och ägs av samma familj som äger Hotel Diplomat. Det är med andra ord inga duvungar på hotellmarknaden som ligger bakom Villa Dagmar.

Läs mer Villa Dagmars hemsida.

#3. Pater Noster on the Horizon (Bohuslän)

pater noster
Pressbild. Foto: Erik Nissen Johansen

Fyrar har alltid fascinerat mig, och kommer nog alltid att göra. En fyr som det har snackats om alldeles extra mycket på senaste tiden är Pater Noster on the Horizon. Jag har nämnt den tidigare här i bloggen, som ”Årets (2021) genombrott/veteran i ny förpackning (Sverige)”. Jag sneglar med jämna mellanrum efter någon lämplig lucka för att planera in en övernattning i fyrmästarnas gamla hem. Kanske är det i höst det händer?

Läs mer Pater Nosters hemsida.

#5. Sävenfors Lodge (Bergslagen)

Jag läste om Sävenfors Lodge hos Sanna Rosell första gången – i hennes önskelista för upplevelser och resor 2022. Jag litar på Sannas omdöme, och när jag dessutom fick se bilder från Sara Rönnes uppdrag med Örebrokompaniet var saken biff. Klart jag vill hit – till Bergslagens variant av svenska fjällboenden (nåväl, det finns vildmark i Bergslagen också). Det här stället har förvisso en del fokus på vin eftersom det numera även finns ett vineri på plats, men jag hoppas och tror att de också har ett schysst alkoholfritt utbud för mig och alla andra som av någon anledning inte dricker alkohol.

Läs merSävenfors Lodges hemsida.


Vilka svenska hotell/boenden är du nyfiken på just nu? Dela gärna med dig, jag letar efter ständig inspiration till min önskelista! För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. Omslagsbild: Lydmar Hotel, Stockholm.

11 comments

 1. Marina Taube says:

  Tack för tipset om hotell strana 😊 Även om det inte skulle blir en övernattning så iaf en morgontur med båten till deras brygga för lite yoga och hotellfrukost (jag älskar hotellfrukostar, det står högt på prioriteringslistan när jag ska sova på hotell 🙏🏻)
  En natt i Glashus hos erikson cottage strax utanför Tranemo står på min lista av hotell jag skulle vilja besöka.

  1. Ja, det skulle ju passa perfekt med en liten utflykt till Strana – så himla nära Mollösund!

   Glashus måste jag genast kolla upp. Tack själv! 🙂

 2. Maria Svensson says:

  Testade nyligen HOBO i Stockholm och fick en ny favorit! Läget inredningen, frukosten,, som dessutom serveras på våning 13 med härlig utsikt, smarta rum. Dessutom en vattenpistol i badrummen. …definitivt inget jag sett förut 😆 Ett hotell jag verkligen blev glad av!

  1. Där har jag faktiskt inte varit – även om det varit nära. Tack, ska ha det i åtanke nu i höst. Perfekt att ta med ett av barnen kanske!?

   1. Ja jag blev så förtjust i HOBO att jag bokat det igen!

 3. Lägger till The Wood/Skellefteå på din trevliga lista.
  Bodde där Midsommarhelgen.
  Mycket speciellt och trivsamt.
  Toppenfrukost.

  1. Tack Titti, dit hoppas jag också komma vid tillfälle. Härligt att höra att du trivdes.

 4. Maria Svensson says:

  Några jag inte testat än men vill är/bir nya i Göteborg: Scandic Central.
  Clarion The Pier, öppnar i november

  I Helsingborg : Relativt nya Clarion Sea U, samt helt nya Scandic Oceanhamnen.

  1. Vi tog en drink på takterassen på Clarion Sea U i höstas, sjukt bra läge ju! Clarion The Pier ser jag också fram emot att testa. TACK för alla tips!

 5. Vad roligt att du också har fastnat för Sävenfors! Det är ett fantastiskt ställe. Bergslagsnaturen runt omkring är verkligen något extra och maten, miljön och det fina värdskapet på Sävenfors är oslagbart.

  1. Ser fram emot att komma dit vid tillfälle!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close