Close
5 tips på vandringsresor i Sverige 2023

5 tips på vandringsresor i Sverige 2023

Måhända är den mest hysteriska vandringshajpen från pandeminåren över, men intresset för att vandra finns kvar. Vi människor mår helt enkelt inte bra av att sitta still – tänk så mycket fint det finns att se där ute bland mäktiga fjäll, grönskande skogar, svalkande sjöar och stormande hav. I veckans fredagsfemma har jag samlat några tips på vandringsresor i Sverige 2023 som jag själv spanar på just nu, alternativt har gjort själv. Håll till godo!

5 tips på vandringsresor i Sverige 2023

vandra biosfärleden

#1. Blekinge

Om du befinner dig i Blekinge och vill ut och vandra är Blekingeleden ett alternativ som ofta nämns i sammanhanget. Jag har knatat delar av leden otaliga gånger under mina skolår, även om jag då var mest fokuserad på fikat i ryggsäcken (trekantsformad apelsin-festis och kladdiga ostmackor i foliepapper!) snarare än själva naturupplevelsen. Leden, som invigdes 1982, mäter 26 mil och sträcker sig mellan Brömsebro i öster och Sölvesborg alternativt Olofström beroende på vilken variant av sträckningen du väljer. Några av etapperna är även länkande till ledsystemet ARK56, ett nätverk av kustleder i Blekinge arkipelag.

Tjärö Blekinge

Vill du ta sikte på en organiserad vandringsresa i Blekinge under året kan jag varmt rekommendera det här evenemanget av SouthernNature som går av stapeln mellan 27 maj – 1 juni 2023. Den här typen av vandringspaket (det första som släpps i den här formen) är efterlängtad i Blekinge, jag ser fram emot många evenemang med liknande upplägg framöver!

Nu släpper vi det första vandringspaketet i västra Blekinge. Njut av fyra vandringsdagar längs magiska Laxaleden, Blekingeleden, Strandpromenaden och Kustleden mellan Mörrum och Eriksberg Vilt & Natur. Du bor på fem av traktens bästa hotell och det ingår helpension. Bagaget transporteras mellan boendena medan du njuter av dagens vandring. Välkommen till Sveriges trädgård.

– SouthernNature

Bakom SouthernNature står bland annat Niklas Kämpargård, författare och känd reseprofil från Blekinge.

Läs mer: Weekend I Karlskrona – en guide till staden i havet

#2. Bjärehalvön och Båstad Hiking Festival 2023

Kullahalvön och Bjärehalvön längs Sveriges sydvästra kustremsa lämpar sig utmärkt för riktigt fina vandringsupplevelser. De båda halvöarna är vandringsdestinationer som borde ligga högt upp på önskelistan för alla vandrare som inte redan varit där! Vill du få chansen att uppleva Bjärehalvön under mer organiserade former är Båstad Hiking Festival ett bra tips. Jag och min syster åkte dit i höstas och fick mersmak, vilket kul sätt att upptäcka mer av Sverige! Vi kunde välja mellan ett antal vandringar i olika miljöer och med skiftande svårighetsgrader och teman. Jag valde personligen tre vandringar av skiftande karaktär för en perfekt blandning av kultur, natur och äventyr. Läs mer här: Båstad Hiking Festival – om att vandra på Bjärehalvön och Hallands Väderö – vandring på svensk ö-favorit utanför Torekov.

Båstad Hiking Festival Hålehall

Det här året hålls festivalen 13-15 oktober, mer information kommer löpande på Båstad Hiking Festivals hemsida.

#3. Kinnekulle och Biosfärleden

Vill du möta svensk vår i vandringskängorna är Biosfärleden helt klart ett alternativ. Exploderande grönska, doftande ramslök och fåglar som verkar alldeles yra av glädjerus är ett bra recept för en svensk vandringsupplevelse med det lilla extra. Jag åkte hit med två av mina vandringskompisar och njöt i fulla drag av vandring på dagarna och goda middagar på kvällarna.

vandra biosfärleden

Biosfärleden består av nio delsträckor som tillsammans mäter 138 kilometer. Leden löper hela vägen från Läckö Slott i väster, genom Lidköping, vidare över Kinnekulle och fram till Mariestad i öster. Delar av Biosfärleden går ihop med Pilgrimsleden och Kinnekulle Vandringsled, men de respektive lederna har hela tiden sin egen märkning.

Läs mer: Att vandra Biosfärleden vid Läckö-Kinnekulle

#4. Guidade vandringar med Svenska Turistföreningen (exempelvis Saltoluokta, Grövelsjön och Abisko)

bucketlist för resor i Sverige abisko

När jag kikar på alternativen som erbjuds över guidade vandringar med Svenska Turistföreningen vill jag boka in mig på exakt alla! Några av förslagen som erbjuds är Vandringsvecka i Storulvsån, Saltoluokta – Treparksmötet med guide och Midnattssolsvandring i Abisko. Vandringspaketen är inte gratis, men absolut överkomliga sett till vad du får för prislappen. In och botanisera bland godbitarna, jag lovar att det finns något som passar alla.

#5. Höga Kusten Hike / Höga Kusten Winter Hike

Höga Kusten är ytterligare en storfavorit i svenska vandringssammanhang. Vill du inte snöra på dig vandringskängorna alldeles ensam finns även här organiserade vandringar som jag har hört mycket gott om.

bucketlist för resor i Sverige höga kusten
bucketlist för resor i Sverige höga kusten

Höga Kusten Hike hålls mellan 2-5 augusti 2023. Här kan du förvänta dig en vandringsfestival för alla åldrar med friluftsskolor och after-hike. Första evenemanget arrangerades 2013 – vilket innebär ett stundande tioårsjubileum. Jag vågar gissar på succé även i år!

Har du inte möjlighet att vara med på sommarupplagan finns också ett vinteralternativ som går under namnet Höga Kusten Winter Hike. Detta äventyr gick av stapeln 9-11 februari i år, men jag räknar iskallt med att gänget i FriluftsByn & co redan har börjat planera för nästa års upplaga.


Här kan du läsa mer om olika vandringar på bloggen. För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

1 comment

  1. Pingback: Vandraren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close