För ett par veckor sedan var jag på bloggkonferens i Riga och fick inför resan möjlighet att välja en dagsutflykt. När jag såg att ett av alternativen på listan var kurorten Jurmala var valet givet, hit har jag velat åka länge!
I det här inlägget listar jag några av anledningarna som jag tycker berättigar en utflykt från Riga till Jurmala, hur du tar dig dit och vilka tidpunkter som Jurmala gör sig bäst (ledtråd? Alla årstider!).
Från Riga till Jurmala: varför?
Lettlands huvudstad Riga är en charmig stad som jag fick ett litet smakprov av förra året, men den här gången lockade Jurmala med sina gröna tallskogar, välgörande havsbrisar och långa strandpromenader. Den berömda kurorten bestod från början av 13 småbyar som 1959 gick samman och numera kallas för Jurmala. Jag är inte ensam om att lockas hit, turisterna kommer från när och fjärran för att ta få sin beskärda del av Jurmala. Enligt vår guide kommer turisterna till övervägande del från 1) Lettland 2) Ryssland 3) övriga baltstater 4) Skandinavien. När vi kliver ur bilen känner jag mig märkligt hemmastadd och inser ganska snart att platsen är slående lik Böda Sand, Öland, där jag spenderade flera minnesvärda sommarveckor som barn. Kombinationen med tallskog och en lång vit sandstrand är välbekant och min semesterkänsla infinner sig per automatik!
#1. 26 kilometer sandstrand:
Tjugosex kilometer sandstrand talar för sig själv, Jurmala kallas ofta för the “Northern Riviera”. Längs stranden finns elva etablerade badplatser. Vinter, vår, sommar eller höst, varje årstid har sin charm. Under sommaren hålls det ofta turneringar i strandfotboll och beachvolleyboll, bland annat CEV Jurmala Masters som är ett europeiskt mästerskap för beachvolleyboll, och under vintertid förvandlas stranden till ett spår för längdskidor för den som vill. Enligt en av Jurmalas turistbroschyrer påstås det att Jurmala har de mest romantiska solnedgångarna i Europa. (Jag får se till att återvända under kvällstid för att se om det verkligen kan stämma, tills motsatsen är bevisad hävdar jag fortfarande att Marstrand och Sturkö är oslagbara vad gäller just solnedgångar.)
#2. En omtalad spakultur
Tolv olika spacenter talar sitt eget språk, Jurmala är en spamagnet! Och nej, spakulturen är inget nytt påfund till följd av de senaste årens wellnesstrender – tvärtom. Folk har sökt sig till Jurmala för hälsans och välbefinnandets skull i över 180 år. Här i området fanns tidigare sanatorier där tanken var att patienter med lungtuberkulos skulle vila och få mycket frisk luft. Det ska också finnas lera och mineralvatten i området som sägs hjälpa till att driva ut eventuella gifter som samlas i våra kroppar. Man får tro vad man vill om de påståendena, men jag kan i vart fall konstatera att de njutbara omgivningarna inger lugn – i vart fall på den här tiden av året då stränderna är tomma. Vår guide menar att det finns över 400 olika spabehandlingar att välja på här i Jurmala. Vi får chansen att prova varsin behandling på spahotellet Hotel Jurmala Spa som ligger bara tre minuters promenad från stranden. Min trötta mammarygg jublar när den knådas med hjälp av två bärnstensklot ungefär i samma storlek som stresskulor. Bärnstenen sägs ha en läkande effekt och 50 minuter senare känner jag mig som återupplivad från de döda (min specifika behandling var mer uppiggande än avslappande). Prismässigt ligger spabehandlingarna på ungefär halva priset jämfört med Sverige.
#3. Sevärd arkitektur
När vår minibuss rullar in i Jurmala sitter vi klistrade vid rutorna och beundrar de stora och vackra trävillorna på väg in mot centrum. Byggnaderna i Jurmala, med slängar från neo-klassisk (tänk grekisk-romerskt), jugendsk (tänk spröjs bara på fönstrens överdel) och nationalromantisk (tänk Nordiska museet i Stockholm) arkitektur, utmärker sig verkligen! Mina personliga favoriter är de stora trävillorna med snickarglädje och inglasade verandor som bidrar till semesterkänslan. I Jurmala skulle du kunna gå en hel dag och bara spana in vackra byggnader!
#4. Tallskogar och parkhäng:
Utöver sandstranden är tallskogarna utmärkande för Jurmala. En tredjedel av Jurmalas landområde är täckt av skog, vilket bidrar till stadens lugn. Vårt allra första stopp efter bilresan från Riga blir Dzintaru park, ett park/skogsområde som inbjuder till ett aktivt fritidsliv i form av bland annat lekplatser och höghöjdsbanor. I den här parken finns också ett 38 meter högt utsiktstorn, Observation Tower in Jurmala. Belöningen för den som orkar sig upp tornets alla trappor är, förutom den givna havsutsikten, även en imponerande utsikt över Jurmalas gröna tallskogar. När vi är här blåser det en del och vi känner hur hela tornet knappt märkbart (men ändå inte obemärkt!) svajar under våra fötterna. Inget för den höjdrädda med andra ord. För dig som har mer tid och trivs i skogen rekommenderar vår guide en utflykt till nationalparken Kemeri National Park. Det lär vara en osedvanligt vacker plats!
#5. Fin(a) matupplevelse(r)
Med bara några fåtal timmar på plats i Jurmala hinner jag knappast gå igenom hela stadens restaurang- och fikautbud, men jag kan i vart fall rekommendera en lunch alt middag på Lighthouse på huvudgatan Jomas iela (Jomas Street) där vi bjuds på traditionell lettisk mat. Lokalen är rustik och robust, med en hel vägg täckt av stora vedklabbar. Ett extra plus till den fina barnhörnan i restaurangen, sådant imponerar alltid på mig! Jag får höra att letterna är galna i svampplockning och det är mycket riktigt den kombinerande svamp- och potatisrätten som imponerar mest på mig under middagen. Med tanke på Jurmalas geografiska läge vid kusten är givetvis fisken också ett säkert kort. Rökt fisk är klassiker här, tidigare hade nästan varje hem i Jurmala ett tillhörande litet rökhus. Observera att det finns två restauranger med snarlika namn i Jurmala, dels Lighthouse på Jomas Street där vi äter, dels det kombinerade boutiquehotellet/restaurangen Light House Jurmala nere vid stranden som jag (ännu) inte kan uttala mig om.
Från Riga till Jurmala: hur?
Gänget jag åker med ser till att förena nytta med nöje genom att ha bloggkonferens på Tallinks färja M/S Romantika som går mellan Stockholm och Riga (vår färja avgick från Värtahamnen klockan 17 och ankom till Riga klockan 11 dagen därpå). Ett annat färdalternativ är flyget som tar drygt en timme mellan Stockholm-Riga. Från Riga till Jurmala finns det flera olika färdalternativ, utöver cykelleden EuroVelo 10 bicykle route mellan Riga och Jurmala finns följande alternativ (stora delar av informationen nedan är tagen från Jurmalas officeiella turistbroschyr Jurmala – your holiday destination):
Bil/Taxi: En bilresa mellan Riga centrum och Jurmala centrum tar cirka 30 minuter om det inte är mycket trafik, drygt 15 minuter om du åker direkt från flygplatsen. Under sommarsäsongen 1 april till 30 september får alla bilar betala en daglig avgift om två euro för att få köra in i staden, denna kan betalas både kontant och med kort/en app.
Tåg: Tåget går från Rigas centralstation och stannar vid 14 olika stopp längs Jurmalas kuststräcka, resan tar mellan 20-50 minuter från Riga beroende på vilket stopp du siktar på. Resan är nästan gratis, mellan 1-1.84 euro enkel väg om du köper dem från diskarna i biljetthallen och är lite dyrare om du köper från konduktören på tåget. Se till att köpa extra bagagebiljett om du ska ha cykel med dig.
Båt: The New Way ferry går dagligen mellan Riga och Jurmala från första maj till den 30 september. Färjan går från statyn Lielais Kristaps vid floden Daugava klockan 11 och går tillbaka från färjelägret vid Majori/Jurmala klockan 17, resan tar 2,5 h i varje riktning. Biljetterna kostar 20 euro/vuxen enkel resa och 30 euro ToR.
Från Riga till Jurmala: när?
Vår guide, som bor ungefär mittemellan Riga och Jurmala, säger att hon aldrig hänger på stranden under sommartid: – “det är alldeles för mycket folk“. Hon föredrar istället att vara här och promenera under lågsäsong. Många resenärer har en föreställning om att strandorter bara är värda ett besök under årets varmare månader och missar därmed årstidernas skiftningar nere vid havet. Vi är här i början av februari och med undantag för några promenadsällskap har vi (och för all del fiskmåsarna) stranden för oss själva. Det är kallt, flera minusgrader, men enligt principen att klä mig med lager på lager fryser jag inte ens om fötterna. Havsvyerna är sagolikt vackra och nere vid strandkanten har vågorna förvandlats till tunna isflak som som bildar fascinerande mönster. Dessutom kan jag garantera att spabehandlingar aldrig är så sköna som efter en långpromenad längs en vinterbiten strand. Så ja, sammanfattningsvis skulle jag rekommendera en utflykt från Riga till Jurmala både vinter, vår, sommar och höst – beroende på vad du är ute efter.
Se till att lägga ordet Tere (Hej!) och Aitäh (Tack!) på minnet och njut av din framtida vistelse i Jurmala!
Den aktuella resan som ligger till grund för inlägget “Från Riga till Jurmala: varför, hur och när?” gjordes inom ramen för #NordicTBSummit, som i sin tur möjliggjordes tack vare Investment and Development Agency of Latia (LIAA), Tallink och LiveRiga.
7 comments
Det låter som en härlig resa. Dit åker jag gärna framöver.
Ja, vore perfekt som tjejweekend tänker jag!