Close
Dagsryggsäckar: 3 olika varianter för 3 olika typer av resor

Dagsryggsäckar: 3 olika varianter för 3 olika typer av resor

Allt oftare skippar jag handväskan under mina resor för att skona rygg och axlar, numera reser jag nästan uteslutande i sällskap av en ryggsäck.

Det finns en hel djungel av mindre dagsryggsäckar där ute. Fram till förra året använde jag fortfarande min Haglöfsvariant som har hängt med mig sedan första året på gymnasiet. Efter tjugo års trogen tjänst börjar den falla isär (men jag kan fortfarande inte riktigt med att göra mig av med den). I det här inlägget har jag skrivit om tre olika dagsryggsäckar som numera får agera efterträdare till min gamla trotjänare från Haglöfs.

Dagsryggsäckar: tre olika varianter för tre olika behov

#1. Thule Stir 20L

thule väska djurgården

Thule stir
Stockholm och Borås, 2018. Foto 1-3: Monica Bernpaintner

Thule Stir (som vi gäster fick med oss hem vid premiäröppningen av Thule Store) har blivit min vardagsväska och följer också med på mina resor och utflykter i Sverige. Väskan finns i flera olika färger, men jag fastande direkt för den turkosa färgen som går under namnet ”Fjord”. För mig funkar den här väskan lika bra på stan som ute i skogen. En av anledningarna är att ryggsäckens bröstrem kan tas bort och att höftbältet kan stoppas in bakom ryggpanelen. Däremot är bröstremmen och höftbältet inte lika rejäla som Jack Wolfskin (nedan), därför föredrar jag Jack Wolfskin framför Thuleväskan för längre dagsvandringar. Andra Thulefunktioner värda att uppmärksamma är den smidiga elastiska fickan på axelremmen för telefonen och andra småpryttlar och att ryggsäcken har två sidofickor som passar utmärkt för drickflaskor. Ryggsäcken får plus för framfickan där jag brukar stoppa ner grejer jag behöver komma åt snabbt, men jag hade gärna sett att den var ännu lite större för att rymma min laptop.

#2. Jack Wolfskin, Moab Jam 24

madagaskar regnskog

Madagaskar, 2017.

Under min Madagaskarresa hade jag med mig ryggsäcken Moab Jam 24 från Jack Wolfskin (”JW”), vilken jag tidigare hade fått i pressutskick. JW-väskan rymmer 24 liter och dessa fyra extra liter jämfört med Thuleväskan ovan gör faktiskt mer skillnad för packningsmängden än vad man kan tro. Jag hade med ryggsäcken som handbagage under långflygningen mellan Sverige och Madagaskar och fick utan problem plats med extrakläder, dator, kamera, laddare och småprylar. Mitt handbagage agerade också dagsutflyktsväska och sällskap under samtliga mina hajker i Madagaskar. En skillnad med JW-ryggsäcken jämfört med Thule ovan är att JW verkar vara mer anpassad för vandring och genomgående känns mer rejäl. Jag upplever också att JW:s ryggpanel och axelband andas och leder bort fukt lite bättre än Thulevarianten. En annan skillnad jämfört med Thule är att JW har betydligt fler fack – och i min värld blir väskor bättre ju fler fack de har!

Jag går dock hellre runt på stan med Thuleväskan jämfört med JW, dels eftersom remmarna på JW inte kan tas bort/stoppas in (vilket gör att den kan kännas lite klumpig), dels eftersom jag helt enkelt tycker att Thules väska är snyggare än JW. Detta, tillsammans med det faktum att Thules ryggsäck de facto är mindre och nättare, gör att Thules Stir gör sig bättre som ”livsstilsväska” än Jack Wolfskins Moab Jam.

#3. Devold ryggsäck

höga kusten Skuleberget

Jag har googlat runt och hittar inte vad den här specifika väskmodellen från det norska klädmärket Devold heter, eller om den ens finns kvar längre, men eftersom jag har fått en del frågor om väskan vill jag ändå nämna några ord om den. Ryggsäcken är av enklast möjliga modell med ett topplock som rullas ihop och hålls ihop av två remmar. Utöver huvudfacket finns ett mindre innerfack närmast ryggen där jag brukar förvara småprylar och plånbok. Jag har använt min gula ryggsäck som en liten sightseeingväska till bland annat Höga Kusten och har då fyllt den med fika, småprylar (typ lypsyl, tuggummi och mobilladdare) och en extra tröja. Jag har även hakat på min vattenflaska i en av ryggremmarna. Sådana här typer av dagsryggsäckar är dock inte alls att rekommendera om du ska bära tyngre prylar eftersom det varken finns bra ryggstöd, breda axelremmar eller bröst/höftbälte. En fördel med väskmodellen i fråga är dock att den nästan inte väger någonting och knappt tar någon plats allt när jag rullar ihop den – vilket innebär att den utan tveksamheter kan hänga med i resväskan och sedan kan användas efter behov under resan.


Jag gillar också Sandqvists väskor som har slagit något enormt i Sverige de senaste åren (japp, vi gillar samma lika i det här landet!). Har du några fler tips på schysta dagsryggsäckar får du gärna dela med dig!

4 comments

  1. Tack för värdefull info. Jag som precis håller på att leta ryggsäckar. Det finns ju så mycket där ute på nätet och hur man än läser så är det svårt att bilda sig en uppfattning utan att samtidigt kunna kolla i verkligheten. De finns ju dessutom aldrig i samma butik heller om man vill åka och jämföra ”på riktigt”. Nu måste jag fundera på om det är en Thule eller Jack wolfskin jag vill ha som dagryggsäck : ) Går höftbältet på Jack Wolfskin att ta bort och finns det någon sidoficka att stoppa i dricksflaskan i? Sen måste jag fortsätta leta efter en större som jag kan ha som semesterryggsäck och som dessutom går in som handbagage med måtten då jag vill resa utan att behöva checka in bagaget. Något förslag på det?

    1. Hej Helena! Ja, det är en djungel med ryggsäckar där ute. Jag skulle absolut rekommendera dig att prova ut väskorna på din egen rygg för att se hur de känns på dig. Höftbältet på JW går inte att ta bort. Det finns ett större ytterfack, inte specifikt för dricksflaskor, men det funkar att stoppa ner allt där för att komma åt snabbt.

      Semesterryggsäck som funkar med måtten till flyget – jag har en större variant av Thule där också. Om du bor i Stockholm är ett tips att gå in i Thule Store på Kungsgatan och fråga + prova dig fram.

  2. Du solltest mal durch die kleinen feinen Läden von Berlin streifen und Dir da irgendeinen hauptstadtdesignes besonderes Stück für den Stadtbummel zulegen ( – :

    1. Ich weiss, hoffentlich werde ich dass bald machen. Det är dags!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close