Close
Vandra på Lovön (Ekerö) norr om Stockholm

Vandra på Lovön (Ekerö) norr om Stockholm

Våren är på ingång och därmed lusten att ge sig ut i skogen och se naturen vakna till liv efter en lång vinter! Jag och ett par vänner håller sakta men säkert på att beta av vår önskelista på vandringar i Stockholmsområdet. Den här gången föll valet på Lovön norr om Stockholm, alldeles i närheten av Drottningholms slott.

Läs mer: Vandringstips i Stockholm med omnejd

Att vandra på Lovön

Tipset om att vandra på Lovön fick jag från min bloggkollega Cathinka, som är en van vandrare. Hon menar att Norrby skog vid Lovön är en av hennes absoluta favoritvandringar/promenader i Stockholm. Och visst har hon rätt i att det här är en särdeles härlig skogsmiljö!

vandra lovön Ekerö

Jag och mina vänner möts upp vid informationstavlan på Norrby skogs parkering. Vi kan konstatera att det finns flera tänkbara alternativ som passar alla möjliga typer av vandrare och motionärer beroende på vad du är ute efter.

Jag och mitt sällskap längtar efter både vattenvyer och vackra skogspartier, men känner oss lite ringrostiga efter vinterdvalan. Valet faller därför på Rävstensstigen, vilken vi rundar två varv med en avstickare till scoutstugan på udden.

vandra lovön Ekerö

Rävstensstigen börjar med ett ganska kort (men trist) parti kalhygge, som ändå lättas upp av det faktum att vi här får se årets första citronfjäril! Det är också lite speciellt att se snön ligga kvar samtidigt som vårvärmen gör sig påmind.

Ganska snart kommer vi fram till rastplatsen, som visar sig vara en av höjdpunkterna under vår utflykt. Rastplatsen Norrby skog har både regnskydd…

vandra lovön Ekerö

…bänkar och eldstad, men också vacker utsikt över Mälaren.

vandra lovön Ekerö
Röd markering = Rävstensstigen. Lila markering = MTB-led.

Rävstensstigen är bara dryga tre kilometer lång, men erbjuder trots det en varierande miljö med ståtlig barrskog, Mälarvyer, hällmark och schysta skogsstigar i allmänhet.

vandra lovön Ekerö

Vid rastplatsen Norrby skog finns ett par olika skogsstigar att fortsätta på. Istället för att fortsätta direkt på den rödstreckade Rävstensstigen följer vi skyltarna mot Mälarscouternas scoutstuga K2 som ligger ute på Lovöns västra strand. Stugan, som ligger med ett fantastiskt fint läge vid vattnet, invigdes 2015 och har eluppvärmning med kallt/varmt vatten året runt.

Från Scoutstugan följer vi en större grusväg upp mot Rävstenen, där vi går på Rävstensstigen igen.

vandra lovön Ekerö

Rävstenen är för övrigt värd att stanna till vid, om inte annat för att se vilka naturkrafter som gjorde sig gällande under istiden.

vandra lovön Ekerö

Innan vi är redo att åka hemåt igen packar vi upp matsäcken och värmer på lite kyckling på Primusköket (stek i olivolja för att maten inte ska bränna fast i botten). ”Vandringsmat” behöver för övrigt inte vara komplicerad, den här gången har jag med färdigstekt tacokyckling från Kronfågel, finns i frysdisken på bland annat Willys. Kycklingen äter vi sedan äter med tacobröd, gurka och gräddfil. Den här sortens fredagsmys måste väl ändå vara den bästa sorten!?

Hitta hit och bra att veta om Lovön:

vandra lovön Ekerö
  • Hitta hit: Vi knappar in koordinaterna 59.337418, 17.817887
    på mobilens GPS enligt Cathinkas anvisningar och kommer då till parkeringen vid Norrby skog.
  • Parkering: Parkeringen vid Norrby skog är i skrivande stund (mars 2022) gratis. I anslutning till parkeringen finns torrdass och en sittbänk. Mer information finns här.
  • Utförlig information om området finns hos Länsstyrelsen Stockholm och Naturkartan.se (Naturkartan finns också att ladda ner som app).
  • Kan jag övernatta vid Lovön? För att skydda Lovö naturreservat finns flera regler du måste följa, en av dem är att du inte får tälta eller campa mer än två dygn i följd. Scoutstugan K2 vid Lovöns västra strand går att boka, läs mer här.
  • Andra utflyktstips på Lovön: Vill du kombinera din vandring med andra utflyktsmål på Lovön? Ett tips är Lovö gård, en ekologisk gård som bland annat gör sin egen ost. Ett annat tips är Lovö magasin som är populärt för sin matservering och för sina egna produkter.

Här hittar du tidigare blogginlägg med tips om saker att göra i Stockholm med omnejd. Omslagsbild: Vindskyddet i Norrby skog. 

2 comments

  1. Vilken perfekt utflykt! Det ser så mysigt ut.

    1. Perfekt dagsutflykt! Åkte hemifrån efter lämning och hann hem till jobb efter lunch.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close