Close
Tips om Tyresö: pilgrimsvandring, slott och ön Notholmen

Tips om Tyresö: pilgrimsvandring, slott och ön Notholmen

Vissa utflyktsmål i Stockholmstrakten får väl nästan anses som klassiker vid det här laget – särskilt när det finns slott inblandade. Drottningholm är ett sådant utflyktsmål, Tyresö ett annat. Den engelska slottsparken vid Tyresö slott passar utmärkt för familjepicknick, omgivningarna är vackra och intill slottet ligger dessutom Stockholms pilgrimscentrum och ett antal pilgrimsleder. I det här inlägget har jag listat några givna tips om Tyresö, där jag vill slå ett extra slag för en vandring på en av Pilgrimslederna – följt av en prisvärd och god lunch på Pilgrimscaféet.

Tips om Tyresö – en utflyktsdag med pilgrimsvandring, Tyresö slott och ön Notholmen

#1. Stockholms Pilgrimscentrum i Tyresö och Pilgrimsvandring i Tyresö

Tyresö kyrka:

Tyresö kyrka

Låt oss börja med Tyresö kyrka, en vacker röd murtegelkyrka som byggdes under Sveriges stormaktstid och invigdes 1641. Byggherren Gabriel Oxenstiernas fick dessvärre inte leva länge nog att närvara på kyrkans första gudstjänst, som hölls i samband med Oxenstiernas egen begravning. Intill kyrkan ligger Stockholms Pilgrimscentrum, varifrån det utgår det ett antal olika vandringsleder som passar för både stora och små.

Stockholms pilgrimscentrum i Tyresö (och vad är egentligen en pilgrimsled?):

Under historien har särskilda vägar stakats ut som pilgrimsleder, det vill säga vägar som i sin tur knyter samman eller leder till olika heliga platser. Det finns ett stort antal mer eller mindre kända pilgrimsleder över världen, där en av de mest kända är den spanska varianten till ”Santiago de Compostela”. Många lockas av den religiösa aspekten av pilgrimsfärden/pilgrimsleden, andra lockas av vandringen i sig. Oavsett vilket syfte man har ger vandringarna en möjlighet till tanke och reflektion.

Tyresö pilgrimsvandring

Sverige har också mer eller mindre välkända pilgrimsleder, där den cirka 60 mil långa S:t Olavsleden är den mest omtalade. Denna led, som även kan titulera sig världens nordligaste pilgrimsled, sträcker sig mellan Trondheim i Norge till Selånger i Sverige.

Pilgrimsvandringar i Tyresö:

Även Stockholm har ett gäng pilgrimsleder utspridda över stiftet…

Tyresö pilgrimsvandring

… där några av dem utgår från Stockholms Pilgrimscentrum, vilket är ett givet tips om Tyresö. Den kortaste leden mäter drygt tre kilometer och den längsta 15 kilometer. Om du inte vill gå ensam finns det också organiserade vandringar att följa med på. Lederna är delvis utmärkta, följ de färglagda skyltarna med krona och kors. Korset är för övrigt hämtat från Tyresös runsten som ligger norr om Pilgrimscentrum, medan kronan återfinns på en Mariaskulptur i trä som stått i Tyresö kyrka.

Herre, visa mig din väg och gör mig villig att vandra den.

– Pilgrimsbönen, formulerad av den heliga Birgitta
Tyresö pilgrimsvandring

Vi väljer på fem olika pilgrimsvandringar under vårt besök i Tyresö, och fastnar till slut för Munkvandringen.

  • Frälsarkransen (grön skyltning/gröna slingan), 2,9 km: Det här är en kort vandring i området runt slottet och kyrkan, där vandrarna följer ”Livets pärlor” vilka gestaltas av elva platser. Läs mer om ”Frälsarkransen” på Naturkartan.
  • Munkvandringen (gul skyltning), 4 km: Under den här kortare vandringen går det att ta del av Franciskus av Assisis tankar om frid och fred. Vandringen har en del backiga partier, men fungerar även för barn (dock ej barnvagn). Läs mer om ”Munkvandringen” på Naturkartan och i texten nedan.
  • Vattnets kraft (blå skyltning), 9 km: Den här pilgrimsleden passerar tre vattenfall runt Albysjön i Tyresö, läs mer om ”Vattnets kraft” på Naturkartan.
  • Nyckelvandringen (röd skyltning), 12 km: Vandringen går längs Albysjön och Fatburen och utgår från pilgrimens sju nyckelord. Läs mer om ”Nyckelvandringen” på Naturkartan.
  • Drottning Kristinas pilgrimsled, 15 km: Den här vandringen går delvis ihop med Sörmlandsleden vid Alby friluftsgård. Terrängen är medelsvår, här hittar du en karta över leden.
Tyresö pilgrimsvandring

Munkvandringen har fem olika meditationsplatser/rastplatser placerade längs vandringen. Vid varje rastplats finns det en bön, ett bibelord och en tanke att meditera över. En av dessa meditationsplatser ligger vid utsiktsplatsen uppe på Rävnäset med utsikt över Albysjön, vilket enligt mig är det absolut vackraste stoppet under vandringen. Här hämtade för övrigt självaste Prins Eugen, som spenderade många somrar i Tyresö, inspiration till många av sina motiv. Den sju meter långa panoramatavlan ”Den ljusa natten” (som målades för Norra Latins ljusgård) ser ut att vara en ögonblicksbild från just utsikten vid Rävnäset.

Tyresö pilgrimsvandring

Vi avslutar vår vandring med en lunch inne på Pilgrimscaféet, ett café- och lunchstopp som jag kan ge mina varmaste rekommendationer som tips för Tyresö! Jag och mitt sällskap beställer in två soppor, vilka serveras med crème fraîche och ett knippe timjan. Till soppan får vi dessutom varsitt fat med varmt bröd (två lika sorter) plus en generös skiva chevreost. Vi kan heller inte motstå en bit morotskaka, som vi delar på två i sann pilgrimsanda. Priset för lunchkalaset? 75 kronor, totalt. Jag hade kunnat förstå priset för en bit knäckebröd och en pulversoppa från Varma koppen – men här snackar vi alltså om en hemlagad måltid för två personer. Himmelskt gott, ät här om ni får chansen!

Tyresö kyrka

#2. Tyresö slott

Intill Tyresö kyrka tronar Tyresö slott med sin karaktäristiska ljusgula färg, och med Kalvfjärden glittrande nedanför slottsparken. Inte undra på att slottsområdet är en drömkuliss för diverse fotograferingar!

Tyresö slott

Tyresö slott byggdes innan kyrkan, i början av 1600-talet, men glansdagarna går längre tillbaka än så…

Tyresö slott

… med tanke på att Tyresö gods som låg här från början var omtalat redan under medeltiden. Idag ligger slottet under Nordiska museets ägo.

Tyresö slott

Hela slottsområdet är populärt för familjeutflykter, och här finns också möjlighet att äta på Tyresö Slottskrog eller Borggårdscaféet. Tänk på att slottet och dess omgivningar är mycket välbesökt under helger och semestertider, försök att komma hit på en vardag om du har möjlighet. Slottsparken är öppet för allmänheten året runt.

#3. Notholmen i Tyresö

Tyresö Notholmen

Fortsätter du längs vattnet från slottsparken kommer du till en vacker träbro som leder över till Notholmen…

Tyresö Notholmen

… en liten skärgårdsö så idyllisk att det räcker och blir över för hela Tyresö.

Tyresö Notholmen

Min kompis ”ser Saltkråkan framför sig” när hon kommer hit.

Tyresö Notholmen

För personer som har svårt att slita sig från Notholmen står vandrarhemmet Fiskarboden redo för incheckning.

På den lilla ön finns också en gästhamn och ett café som går under namnet Café Notholmen.

Efter en halvdagsutflykt med slottsmiljö, pilgrimsvandring, god lunch och skärgårdsliv kan vi konstatera att den här delen av södra Stockholm har något som passar de allra flesta. Området är därmed ett givet tips om Tyresö – värt att återkomma till år efter år!

Tyresö Notholmen
  • Här hittar du utförlig information om Stockholms Pilgrimscentrum i Tyresö och här finns information om Tyresö slott.
  • Hitta hit: Åker du kommunalt? Ta buss 875 från Gullmarsplan till Tyresö kyrka, därefter är det fem minuters promenad till slottet. Buss- och tåg linjer samt tidtabeller finns på sl.se. Kommer du med bil gäller Nynäsvägen från Stockholm, därefter väg 229 mot Tyresö slott. Det finns bra parkeringsmöjligheter både vid kyrkan och slottet.
  • Kan jag övernatta i närheten av Tyresö slott? Vandrarhemmet ”Fiskarboden” ligger på den idylliska lilla ön Notholmen strax intill slottet. Därutöver ligger vandrarhemmet ”Lilla Tyresö” på slottsområdet, denna verksamhet är dock inte igång i skrivande stund (maj 2021).
  • Fler tips om Tyresö: Tyresö Aquarena – ett av Stockholms bästa familjebad?

Här hittar du tidigare blogginlägg med tips om saker att göra i Stockholm med omnejd och här specifikt om vandringstips i Stockholm. Omslagsbild från Notholmen bredvid Tyresö slott.

4 comments

  1. Hit vill jag ju komma! Tack för tipset.

    1. Det skulle nog vara ett ställe helt i din smak!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close