Close
Vandring är det nya yoga… eller?

Vandring är det nya yoga… eller?

För några veckor sedan skrev jag en statusuppdatering på Facebook: ”Okej, kan vi vara överens om att OUTDOOR är nya yoga för kvinnor i åldern, säg 25-50 år?”

Medhållen kom från alla håll och kanter, även om flera av de som kommenterade menade att jag kunde skippa åldersgränsen. Jag gissar att jag också kan stryka ordet ”kvinnor” också, den här trenden verkar inte handla om kvinnor i en specifik åldersgrupp. Igår kunde jag läsa ”Hiking is the new yoga” i ett annat sammanhang – och i samma veva blev jag uppmärksammad på att Internetstiftelsen nu har släppt sin årliga rapport om svenskarnas internetvanor, digitaliseringen av samhället och om hur internet används. För första gången ställs frågan om meningsfullhet i rapporten. Att frågan ställs överhuvudtaget är väl en trendspaning i sig tänker jag?

En stor majoritet av internetanvändarna – 83 procent – använder sociala medier, även om tillväxten nu har planat ut. Men när vi undersöker hur meningsfull och väl använd tiden på nätet upplevs, framgår att bara en fjärdedel anser att deras tid på sociala medier är meningsfull. Barnfamiljer är den grupp som tycker att det är minst meningsfullt att spendera tid på sociala medier.

– Internetstiftelsen om rapporten

Läs mer här: Meningsfull tid i rapporten Svenskarna och internet 2019

resfredag abisko trollsjön

Vandring/outdoor är det nya yoga… eller?

Vi lever i en föränderlig värld. Digitaliseringen av samhället går i en rasande fart, klimatdebatten är verkligen här för att stanna och med tanke på hur stort genomslag Anders Hansen och hans bok ”Hjärnstark” har fått i det svenska samhället verkar det faktiskt som att vi har ett växande (?) behov av att reflektera och fundera över meningsfullhet på alla möjliga plan i livet.

Jag tror inte det är en slump att begrepp som outdoor och vandring trendar just nu. Yogan, som det pratades enormt mycket om för ett tag sedan, finns givetvis kvar – men att sitta och svettas i en mörk yogasal räcker inte längre. Vi vill komma ut i naturen! Vi må inte vara redo att släppa telefonen – den är en del av vårt samhälle nu – men vi vill i alla fall att tiden vi inte spenderar med den i handen ska vara meningsfull. Och när allt kommer till kritan finns det väl få platser som ökar en persons välmående och välbefinnande så mycket som att vara ute i naturen?


Nu vill jag höra vad ni tycker och tänker! Har ni också reagerat på uppsvinget för outdoorintresset, inklusive att vandra? Hur går tankarna kring internetanvändning och meningsfullhet? Berätta!

6 comments

 1. intressant. jag såg exakt samma instagrambild och delade den i några av de forum jag jobbar inom. den sa så mycket på något sätt. apropå undrsökningen, intressant också att bloggLÄSANDET ökar. en medveten handling, till skillnad från instascroll.

  1. Ja, ”bloggdöden” var tydligen bara en fas…? En väldigt tråkig fas, så här i efterhand. Är glad att jag fortsatte harva på, tycker nu att Instagram är tristare än någonsin – medan bloggpeppen ofta är total. Det finns SÅ mycket att skriva om.

   Å andra sidan scrollar jag också massor, alldeles för mkt.

 2. Instämmer med Saras kommentar här ovanför. Bloggläsandet ökar, slöscrollandet minskar, samtidigt som internetanvändarna funkar över meningsfull tid. Det kan vara en intressant korrelation! Ska djupdyka i rapporten strax, älskar när den kommer varje år – det är som julafton för mig!

  1. Ser fram emot att höra dina analyser efter att ha läst Sanna!

 3. Jag tycker absolut det känns som att outdoor är på uppsving och framför allt vandring (antagligen för att det är så lättillgängligt). Jag skulle dock inte lägga alltför stor vikt vid just undersökningen av meningsfullhet. Finns ju massor av saker vi gillar att göra eller behöver att göra som vi antagligen skulle svara ”nej” på frågan om vi upplevde det som meningsfullt. Tycker det har fått lite väl stor medial uppmärksamhet liksom. Även om jag håller med i grunden att vi nog allt mer börjar prioritera med analog tid framför digital. Hansens Skärmhjärnan är väldigt bra om just skärmanv, rekommenderar!

  1. Den har jag inte läst än, men ligger på läslistan. Intressant att höra dina tankar om det här, om meningsfullheten! Inser att jag själv ofta kommer in i de tankebanorna, om meningsfullhet vs ”onödighet”. Har inte riktigt landat själv i allt som ligger och snurrar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close