Close
Tips för att välja rätt kreditkort som resenär

Tips för att välja rätt kreditkort som resenär

Inlägg i samarbete med Alltomkreditkort.se

Häromdagen var jag inne i Stockholms city och passade på att gå i affärer. Jag ville köpa det mesta jag såg (juldekorationer, höstkläder och smycken framför allt!), men i slutändan kom jag ut med ett par födelsedagspresenter till barnen och ett gäng nya skrivböcker till mig. Efteråt mötte jag upp en kompis och vi kom så småningom in på ämnet privatekonomi. Vi kunde båda konstatera att vår absolut största utgift är resor av olika slag. Det är dyrt att ha resor som sin största hobby, vilket innebär ständiga prioriteringar. Vi kunde däremot också konstatera att prioriteringarna oftast inte känns särskilt betungande – eftersom vi vet vad belöningen är i slutändan.

Jag har vid flera tillfällen skrivit om resebudget och tips för att resa billigare här på bloggen, och återkommer till det faktum att både jag och min man använder oss av Norwegians kreditkort för att tjäna in CashPoints som vi sedan kan använda för att få billigare, och i vissa fall gratis, flygbiljetter. I det här inlägget delar jag några tips för att välja kreditkort som resenär och på så sätt ta del av förmåner och reserelaterade rabatter. Observera att jag aldrig skulle rekommendera någon att köpa en resa för pengar som du inte har. Är lönen och sparpengarna slut bör du inte köpa en resa (eller för all del något annat) på kredit! Jag själv för alltid över pengar på mitt Norwegiankonto från sparkontot inför en ny månad, och använder därmed kreditkortet som ett vanligt betalkort. Samtidigt uppskattar jag förmånerna och rabatterna som kommer med kortet.

Tips för att välja rätt kreditkort som resenär

tips för att välja rätt kreditkort
Montenegro, 207. Familjens flygbiljetter till Kroatien (och vidare till Montenegro med hyrbil) betalades nästan helt med hjälp av bonuspoäng hos Norwegian.

Ett givet tips för att välja rätt kreditkort som resenär är att jämföra kreditkort som uttryckligen ger reserelaterade rabatter och förmåner. Ett sådant typ av kort kallas ofta för resekort och är i vissa fall (som exempelvis Norwegians och SAS resekort) utgivna i samarbete med flygbolag, och i andra fall av kreditbolag. Den gemensamma nämnaren för resekort är att kortinnehavaren erbjuds reserelaterade förmåner, vilka varierar beroende på vilket kort du väljer.

För att välja rätt kort bör du fundera över vilka förmåner som känns viktiga för dig, men också över vilket bolag du oftast flyger med. Reser du ofta, eller kanske uteslutande, med Norwegian? Då lär Norwegians resekort vara ett mer naturligt val än SAS, och tvärtom. Som jurist vill jag i vanlig ordning slå ett slag för att läsa allt det finstilta för respektive korts aktuella villkor, punkterna nedan är enbart några exempel över vad Norwegians respektive SAS resekort erbjuder.

Bank Norwegian Kreditkort:

Vi använder alltså Bank Norwegian Kreditkort, som är ett VISA-kort. En översikt av kortet i korta drag:

  • Ingen årsavgift på kortet.
  • Bonussystemet innebär att alla köp ger poäng som motsvarar 0,5 procent av köpesumman (vi köper i princip allt med kortet för att samla poäng). Vid köp hos Norwegian, som exempelvis flygbiljetter, ges fler poäng. De aktuella poängen kan användas för att lösa in hela eller delar av kostnaden för flygbiljetter eller reseprodukter.
  • Högsta kredit 100.000 kr.
  • Reseförsäkring och avbeställningsskydd ingår.
  • Ingen uttagsavgift.
  • Valutapåslag i utlandet: 1,75 procent.

SAS Eurobonus World Premium:

Ett annat kreditkort, som till skillnad från Norwegians kreditkort erbjuder tillgång till lounger, är SAS Eurobonus World Premium, som är ett Mastercard:

  • 1.500 kronor i årsavgift.
  • Poängsystem, vars bonus kan användas för att boka flygbiljetter, boka hyrbil och hotellnätter samt andra reserelaterade produkter. Poängen kan också växlas till Cooppoäng. (Handlar du för 10.000 kronor med kortet motsvarar bonusen 52-87 kronor.)
  • Högsta kredit 200.000 kr.
  • Reseförsäkring och avbeställningsskydd ingår.
  • 3 procent uttagsavgift (minst 40 kr).
  • Valutapåslag i utlandet: 2 procent.
  • Resor i klassen SAS Plus trots att du bokar SAS Go.

Tips: Utöver Premiumkortet har SAS också ett resekort som heter SAS Eurobonus World. Worldkortet har lägre årsavgift, men ger också lägre poäng per köp och begränsad poängintjäning. Det går också att knyta sitt Amex-kort till SAS Eurobonus, vilket Lisa/Let’s go Explore skriver mer om här.


Inlägget är skrivet i samarbete med Alltomkreditkort.se, en jämförelsesajt för krediter, lån och försäkringar på den svenska marknaden.

4 comments

  1. Hade varit roligt med ett samarbete med olika försäkringsbolag, pga din bakrund som jurist och erfarenhet att läsa det finstilta! 🙂 T.ex skriva om hemförsäkring, livförsäkring, hälsoförsäkring etc. Ett tips som jag tänkte på, när jag läste detta inlägg!

    1. Ja, den vinkeln har jag funderat över… Tror du att det skulle uppskattas? Tack för att du satte igång mina tankar igen. 🙂

  2. Jag skulle uppskatta det i alla fall! Gillar att läsa dina välskrivna och nyanserade inlägg, oavsett tema! Men sen så är ju jag såklart bara en person. Man kan ju göra en poll på bloggen/instagram där dina läsare kan rösta om olika typer av inlägg, så får man lite bättre statistik vad som önskas/uppskattas 🙂

    1. Ja, men en person kan nog räcka för att jag ska lyssna… 🙂 Tack för din feedback, uppskattar det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close