Close
Halloween på Gröna Lund: ett skräckfyllt Djurgården

Halloween på Gröna Lund: ett skräckfyllt Djurgården

I år slår succékonceptet ”Halloween på Gröna Lund” upp portarna för tredje året i rad. Under gårdagens pressvisning fick vi höra att inte ens Gröna Lund själva hade räknat med ett sådant mottagande hos gästerna – vi svenskar törstar uppenbarligen efter roliga aktiviteter att fylla höstmörkret med och tar (mer eller mindre) tacksamt emot nya traditioner. Första året kom 85.000 gäster, andra året 125.000 och i år har Gröna Lund fått begränsa antalet Halloweenbiljetter till 12.500 biljetter per dag för att ge gästerna en bättre upplevelse utan allt för mycket folk på samma yta.

Halloween på Gröna Lund
Halloween på Gröna Lund
Halloween på Gröna Lund

Halloween på Gröna Lund 2019

Jag tar med mina barn Sebastian (11) och Julia (9) som testpatrull för att utvärdera årets upplaga av Halloween på Gröna Lund, och de tar uppgiften på fullaste allvar!

#1. Allmänt om Halloween på Gröna Lund

gröna lund

Under Halloween på Gröna Lund finns totalt 31 attraktioner, inklusive skräckhusen. Förutsatt att vädret tillåter hålls alla attraktioner öppna utom Flygande Mattan. Nöjesparken är indelad i Lilla Området vs Stora Området, så även under Halloween. Områdena är bra avskärmade från varandra, de riktiga läskigheterna börjar först när du går igenom ”portalen” – alltså över trapporna till det Stora Området. Planerar du att uppleva Halloween på Gröna Lund med flera barn i sällskapet i olika åldrar hade jag definitivt tagit med en eller flera extra vuxna – för att dela upp er i Stora och Lilla Området. Jag har en fyraåring hemma som hade drömt mardrömmar av att ens gå in i Stora Området, samtidigt hade min 9-åring aldrig velat (eller fått!) gå in i skräckattraktionerna utan vuxen. Å andra sidan hade mina stora barn snabbt blivit uttråkade på Lilla Området, där betoningen ligger på ”liten”.

Gröna Lund har verkligen inte sparat på krutet – dekorationerna, dräkterna, sminket och helhetsupplevelsen håller högsta klass! (Det ligger alltså på den nivån att det hörs skräckmusik på toaletterna, och att det dyker upp oväntade – och obehagliga – överraskningar i toalettspeglarna.)

#2. Skräckfyllt Halloween (med äldre barn) på Gröna Lund

Halloween på Gröna Lund
Halloween på Gröna Lund
Halloween på Gröna Lund
Halloween på Gröna Lund
Halloween på Gröna Lund
Halloween på Gröna Lund
Halloween på Gröna Lund
Halloween på Gröna Lund

Eftersom jag har med mina äldre barn håller vi oss nästan uteslutande på Stora Området. Här möts vi av alla möjliga läskiga varelser, monster och väsen, utöver attraktionerna och temaområdena. Barnen rankar sina upplevelser i den här ordningen – från allra läskigast till minst läskigt:

1. Olustiga Huset

Lustiga huset är… inte längre ett dugg lustigt. Både jag och barnen är överens om att det här huset med ”Mäster Makaber” och mordiska clowner är läskigast på hela Gröna Lund. För mig, som fortfarande drömmer mardrömmar om clownen i filmen ”Det”, är det här stundtals jobbigt på riktigt. (Åldersrekommendation 13 år, 11 år med vuxen.)

2. Skeppet

Nere vid vattnet ligger ett orientaliskt skepp, som bär på en tusenårig förbannelse. Här går du runt på olika våningar och träffar på skräck-pirater i Halloweentappning. Riktigt obehagligt blir det först när du kommer ner till slaktaren… (Åldersrekommendation 13 år, 11 år med vuxen.)

3. Sekten

Sekten är den stora nyheten för i år:

Det viskas om att det finns ett mystiskt sällskap som håller till i ett ödehus långt ute i ödemarken, där en narcissistisk och auktoritär ledare för vidare sina hedniska irrläror till en grupp tillgivna medlemmar.

– Gröna Lund om sekten

Rent visuellt är det här nog snyggast, men vi hade nog alldeles för höga förväntningar? Det var okej läskigt, men clownerna var värre! (Åldersrekommendation 13 år, 11 år med vuxen.)

4. House of (Even Worse) Nightmares

Gröna Lunds spökhus ”Night of Nightmares” har under Halloween lagt till orden ”even worse” för att hinta om vad som väntar. Här får gästerna stundtals sällskap av en inlåst flicka, vilket väver in storytelling på ett oväntat bra sätt. (Åldersrekommendation 11 år, 9 år i vuxet sällskap.)

5. Zombie Zone

Vad vore Halloween utan lite zombies? Här får gästerna sin beskärda del, med hjälp av riktigt snygg rekvisita och ett gäng skådespelare. Minst läskigt enligt barnen – men ändå lite lagom kittlande att döma av deras miner. (Åldersrekommendation 11 år, 9 år i vuxet sällskap.)

#3. Barnvänligt Halloween på Gröna Lund

Halloween på Gröna Lund
Halloween på Gröna Lund

Det lilla området är mysrysigt i lagom dos, med oräkneliga pumpor, höbalar och höstmarknad influerad av de amerikanska varianterna. Här kan de yngre barnen träffa både häxor och fågelskrämmor vid en stor häxkittel som bubblar och kokar. Nyckelpigan har under Halloween förvandlats till Spindelpigan, och Tekopparna till Häxkitteln. Inne på Gröna Lundsteatern spelas också barnföreställningen ”Museet Skoj & Skräms” upp till fyra gånger per dag.

#4. Bra att veta om Halloween på Gröna Lund

  • Alla biljetter som säljs, 12.500 per dag, är styrda till specifikt datum. Det gäller alltså att veta vilken dag du kan gå – biljetter är inte öppen.
  • Halloween på Gröna Lund pågår i 13 dagar: 18-20 oktober, samt 25 oktober till 3 november.
  • Pris för inträde beror på vilka dagar du väljer, det finns ”lågprisdagar” och ordinarie dagar. Allt-i-ett-paket inkluderar entré och åkband (gäller även skräckhusen), pris från 399-460 kronor. Paketen köps med fördel köps i webshopen eftersom det är billigare.
  • Läs mer om Halloween på Gröna Lund på hemsidan.

Här hittar du fler tips på saker att göra i Stockholm med barn.

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close