Close
Kjugekull bouldering: natur och äventyr i Skåne

Kjugekull bouldering: natur och äventyr i Skåne

I Skåne, väldigt nära gränsen mot Blekinge, ligger det omtalade, omtyckta och omväxlande landskapet Kjugekull. Här finns allt från skimrande bokskog till öppna betesmarker, men allra mest känt är landskapet här för de stora klippblocken som är ett arv från istiden. Dessa stenblock har gjort Kjugekull omåttligt populärt för personer som sysslar med bouldering, det vill säga den enklaste formen av klättring där varken rep, kilar eller karbiner behövs. Jag åker hit tillsammans med min vän Daniela/Discovering The Planet under högsommaren för att få min beskärda del av både natur och äventyr i vackra Skåne.

Läs mer: Att göra i Kristianstad och nordöstra Skåne

Kjugekull bouldering: natur och äventyr i Skåne

bouldering kjugekull

För evigheter sedan låg stora delar av Skåne fortfarande under havsytan, och ”urbergsknallarna” som vi känner dem idag låg utspridda som öar i det dåvarande landskapet. Numera består spåren efter istiden vid naturreservatet Kjugekull inte bara av klippblock, utan också klappersten och 50 jättegrytor. Omgivningarna är mäktiga, och lockar allt från klättrare till naturnjutare…

bouldering kjugekull

… men också vandrare och allmänt utflyktssugna besökare.

bouldering kjugekull

Jag och Daniela har sällskap av Daniel, som är veteran i boulderingsammanhang. Daniel har med sig både skor och crashpad som jag får låna, och även en guideboke/förare med information om Kjugekull Boulderin och dess olika klättringsmöjligheter.

bouldering kjugekull

Förberedelserna går snabbt – på med specialskor, krita för bättre handgrepp och så den viktiga mattan nedanför klippblocket.

bouldering kjugekull

Klippblocket ser inte så högt ut på bilderna…

bouldering kjugekull

… men i min värld känns den här stunden ungefär som att Daniel skulle be mig bestiga Mount Everest eller Kilimanjaro!

Jag klarar utmaningen…

bouldering kjugekull

… men på vägen uppför klippblocket känns det som att mitt hjärta pumpar miljoner slag i minuten av adrenalinpåslag.

bouldering kjugekull

Efter att ha testat ett annat klippblock känner jag att äventyrslusten är mättad för den här gången, och vi tar oss istället vidare till en av de finaste utsiktsplatsen vid Kjugekull.

Uppe vid “Utsikten” får vi utsikt över Skånes största sjö Ivösjön, men också Oppmannasjön, vilka förbinds med hjälp av en kanal. 

bouldering kjugekull

Under vårt besök vid Kjugekull träffar vi på flera klättringssugna besökare, bland dem en familj som har tagit sig hela vägen från Tyskland mot bakgrund av Kjugekulls fina rykte i boulderingvärlden!

bouldering kjugekull

Jag får också höra att Kjugekull och området runt Ivösjön är populärt för barnfamiljer, som kommer hit med förhoppningen att hitta fossila hajtänder och kanske rent av skelettdelar från jätteödlor!

Hitta hit och utflyktstips i närheten:

karta kjugekull
bouldering kjugekull
bouldering kjugekull

Mer Sverigeinspiration hittar du i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver. Mina dagar i Kristianstad med omnejd gjordes inom ramen för ett samarbete med Tillväxt Kristianstad och Skåne Nordost. Foto 1,6, 8 och 9 är tagna av Daniela Nasteska Olsson, läs mer om naturupplevelser i Skåne i hennes blogg Discovering The Planet.

4 comments

  1. Så oerhört bra du gjorde det där :). Å lyxigt att vi hade Daniel som instruktör. Tänkte faktiskt ge mig dit snart igen … för en kortare vandring :). Bara solen dyker upp.

    1. Åh, hade GÄRNA följt med dig… Hoppas du hittar solen, för här är den i alla fall inte. Vaknade till snö (!) imorse! Kram

  2. Skåne är fantastiskt!

    1. Håller med till 100 procent!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close