Close
Gotland, vi kommer snart tillbaka!

Gotland, vi kommer snart tillbaka!

Gotland, augusti 2016. I sista sekund beslutar vi oss för att åka hem till Nynäshamn från Karlskrona via en detour till Gotland. Det visar sig vara ett genidrag och lär bli en återkommande tradition för vår familj.

Gotland ligger i princip nästgårds med vårt radhus i Nynäshamn. Eller ja, nästan i alla fall. Vi ser färjeterminalen från vårt radhus – och det känns dumt att vi har låtit de där båtarna ligga och vänta på oss förgäves. Efter en lång och härlig sommar i södra Sverige föreslår min man att vi ska ”ta omvägen via Gotland” hem, dels för att slippa en massa timmar i bilen, dels för att äntligen få uppleva Gotland tillsammans med familjen. Sagt och gjort, efter ett gäng om och men (ön visar sig vara nästintill fullbokad och vi får med nöd och näppe tag på ett boende) stuvar vi in oss i bilen tillsammans med en salig blandning av väskor, sängkläder, födelsedagspresenter, tomma godispåsar, smutstvätt och läckerheter från vår utflykt till Kiviks musteri på Österlen.

roadtrip

pensionat1

gotland natur

gotland blå lagun

barn_rauk

ny4

bungenäs2

bungenäs7

Under våra två dagar på ”öjn” är mina huvudmål Visby och Fårö. Visby är precis lika fantastiskt som jag hade hoppats på och jag får en helt annan känsla för staden än under mitt korta men intensiva besök på Almedalsveckan för ett par år sedan. Vad gäller Fårö får familjen den här gången dessvärre åka hem med ogjort ärende. Vi visste att det kunde vara köer till bilfärjan dit, men efter 30 minuter i en näst intill orörlig bilkö tröttnar vi och tar i stället sikte på Bungenäs efter ett tips från Sofia/Fantasiresor. Där spenderar vi flera timmar (och hade lätt kunnat stanna längre, mer om det i ett senare inlägg). Vi fortsätter sedan semestern med bad i den Blå Lagunen, fika i Lickershamn och en minihajk till den berömda rauken ”Jungfrun”.

Transport: Vi åker med Destination Gotland från Oskarshamn – Visby (2 h 55 min), kostnad för personbil + fem personer = 595 kr. På hemvägen bokar vi plats med Gotlandsbåten mellan Visby – Nynäshamn (3 h 10 min), kostnad för personbil + fem personer = 1125 kr. Både jag och min man upplever att turen med Destination Gotland är betydligt trevligare än med Gotlandsbåten, både vad gäller bemötande av personal och helhetskänslan av respektive fartyg.

Boende: Det här med att vara spontan och försöka hitta boende på Gotland i början av augusti visar sig vara… svårt. Till slut bestämmer vi oss för ett av tre tillgängliga alternativ på hotels.com, ett rum på Pensionat Lövängen i Ljugarn (på andra sidan Gotland sett från Visby). Priset? 1300 kr, och då ingår varken städning eller sängkläder. Vi har noll förväntningar på vårt boende, men blir (för en gångs skull) positivt överraskade. Vårt ”rum” visar sig vara en 65 kvm stor lägenhet inhyst i ett fint hus, med eget kök, toalett, bra sängar och en stor tv där barnen bänkar sig och genast känner sig som hemma. Precis intill knuten ligger en Coop-affär där vi kan köpa frukost. Övernattningen, som inför resan mest känns som ett nödvändigt ont, blir till slut en riktigt lyckad upplevelse.


Tack för den här gången Gotland! Vi lär komma tillbaka, snart.

7 comments

  1. Låter ju super mysig!!!! Åh vilka underbara bilder 🙂 vill oxå t Gotland igen! Kanske nästa år?! Krsmar

    1. Ja, visst funderar ni på Öland och Gotland nästa år! Åk, men boka boende tidigare än vad vi gjorde, hehe. Kram!

  2. Sååå fina bilder! Jag har bara varit på Gotland på vintern faktiskt (jobbresor), men nån gång får det väl bli på sommaren också! 🙂

    1. Tack Helena! Ja, det finns så många fina pärlor här hemma i Sverige, jag är så glad att vi bestämde oss för Gotland. Dit lär vi åka regelbundet framöver tänker jag, gott betyg för mig som sällan vill tillbaka till en och samma plats.

  3. Kul att ni fastnade. Gotland, Cornwall och Barcelona är mina fastnarställen. Jag rekommenderar nyår i Visby. På Strand hotell har de inomhuspool och supén var inte wow men helt ok. Mycket är stängt i restaurangväg men stillsamt och vackert.

    1. Låter som att du och jag har lika smak! 🙂 Läste precis ditt inlägg om Storbritannien för resebloggare, SÅ kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close