Close
Brösarps Gästgifveri och Spa på Österlen

Brösarps Gästgifveri och Spa på Österlen

Reklamsamarbete med Countryside Hotels (innehåller adlinks).

Brösarps Gästgifveri & Spa på Österlen är medlem i Countryside Hotels, en sammanslutning som ägs av 40 stycken anslutna hotell. Några av de gemensamma nämnarna för hotellen är natursköna miljöer, god mat, minnesvärda upplevelser, en personlig känsla – samt fokus på en levande landsbygd.

Jag spenderar stora delar av somrarna i Blekinge, där jag varje år möter upp storfamiljen på vårt gemensamma ställe i skärgården. En stående syskontradition är att resa iväg en eller några dagar, helst till en plats med lugn och avslappad atmosfär – dit det är smidigt att ta sig. Grannlandskapen ligger såklart nära till hands, en av våra utflyktsfavoriter är Österlen i Skåne. När jag och Lisa inledde vårt samarbete med Countryside Hotels var Brösarps Gästgifveri & Spa ett av de hotell jag direkt fastnade för på listan över de drygt 40 personliga och kulturhistoriska hotell som ingår i sammanslutningen. Vad som lockade? Ett anrikt rykte, bilder på ett fräscht spa, mat i en välrenommerad restaurang och förhoppningar om en god natts sömn – detta i historiska miljöer och omgivet av Brösarps Backar. I slutet av juli tog jag och min syster bilen till Brösarp på en minisemester från semestern, och ja – det blev precis som jag hade hoppats!

Brösarps Gästgifveri & Spa på Österlen

#1. Brösarps Gästgifveri & Spa – om en anrik historia och ett läge ”vid porten av fagra Österlen”

brösarps gästgifveri och spa
brösarps gästgifveri och spa

Brösarps Gästgifveri & Spa hittar du i Brösarp, precis ”vid porten av Österlen”. Här i Brösarp börjar den välkända riksväg 9, en 14 mil lång väg som sedan fortsätter ner utmed Österlens kust – populära Kivik ligger bara femton minuters bilresa bort.

Det här gästgifveriet har legat på samma plats sedan 1684 och är nu, precis som då, en mötesplats för alla sorters människor (hundar är också välkomna!). Hit kom kringresande med sina hästar för rejäl mat och husrum innan de reste vidare, och anledningarna är desamma även idag – även om gästerna numera också reser hit för att de vill ha en skön spaupplevelse och checka ut från vardagen. Gästgiveriet består av 34 hotellrum och en restaurang med tillhörande vinkällare, men här finns även en konferensanläggning samt ett spa.

Efter vår vistelse på Brösarps Gästgifveri & Spa är ”rustikt” och ”gediget” ett par av de ord som kan sammanfatta vår känsla. Här kan du varken förvänta dig floskler eller trender som kommer och går, som gäst kan du räkna med att veta vad du har att förvänta dig av besöket. Som en av de anställda säger: ”Det känns som det har stannat lite i tiden här, på ett positivt sätt”. Gästgifveriet är omtyckt, vilket inte minst bekräftas av att det blev Årets Skånska Destination 2017 – framröstade som vinnare av folket.

#2. Hotellrummen på Brösarps Gästgifveri & Spa

brösarps gästgifveri och spa
brösarps gästgifveri och spa

Gästgifveriet i Brösarp är inget stort hotell, men det finns ändå flera olika rumstyper att välja på. Standard dubbelrum är 8-12 kvm stora och av den äldre rumstypen, vilket innebär att toaletterna är orenoverade. Nästa klass är Gästgifverirummen – vilka består av dubbelrum på 10-14 kvm med nyrenoverade toaletter.

Vi checkar in på ett av Herrskapsrummen, vilka är 12-16 kvm stora och riktigt charmiga. På väggarna sitter spegelpanel under de blomsterprydda tapeterna, och rummet känns personligt och med en känsla av lantlig idyll. Det finns även Guldrum på 25 kvm, vilka är hotellets största och lyxigaste rum där det bland annat finns en soffgrupp. Det finns därutöver även nyrenoverade och lite större Familjerum samt pärlan Mor Almas stuga som kan hyras veckovis. Den här stugan är i själva verket ett litet korsvirkeshus från 1700-talet, med plats för fem bäddar. Här finns kök för självhushåll och utemöbler med en grill. Många av bekvämligheterna ingår i priset: lakanet, frukostbuffé på gästgifveriet och slutstädning.

En rolig grej värd att uppmärksamma är ”Ärlighetsbaren” på övervåningen i hotell-längan, där vi gäster får plocka dricka och godsaker (bland annat från den närliggande Minas Chokladstudio). Vilka varor som plockats skrivs sedan upp på en lapp som lämnas in i receptionen för betalning i samband med utcheckning.

#3. Spa

brösarps gästgifveri och spa
brösarps gästgifveri och spa
brösarps gästgifveri och spa
brösarps gästgifveri och spa
brösarps gästgifveri och spa
brösarps gästgifveri och spa
brösarps gästgifveri och spa

Spaavdelningen ligger i en separat byggnad ett par hus bort från själva gästgifveriet, men det tar oss bara någon minut att gå dit. Här kan besökarna bland annat boka in sig på en behandling i något av de fyra behandlingsrummen, men det går också att slappa i stolarna på relaxavdelningen som ligger på ovanvåningen. Framför eldstaden på nedre plan står en stor bubbelpool,och alldeles intill finns två olika bastutyper: ångbastu samt tylarium (ång/torrbastu). Från spaavdelningen leder en dörr ut i trädgården, där det finns ett stort trädäck med två varma pooler samt en loungehörna. Spaavdelningen är extra populär under de kyligare månaderna, men trots att vi är här mitt i högsommaren njuter vi för fullt av faciliteterna. Det känns lyxigt att ha stället nästan för oss själva, och inte minst att avsluta besöket med en dusch när det väntar exklusiva produkter från Kerstin Florian inne i omklädningsrummets duschar.

Barnfamiljer: Tänk på att spaavdelningen i vanliga fall har en åldersgräns på 12 år! Barn mellan 4-11 år kan däremot komma dit under mån-fre mellan kl 12-15. Det går inte att komma dit spontant eftersom besöken måste förbokas.

#4. Restaurang: Brösarps Gästgifveri & Spa

Att restaurangen är populär råder ingen tvekan om, den håller öppet alla dagar i veckan, hela året. Måltiderna är stora och rejäla, ingen riskerar att behöva gå hungrig från ”gästis”.

brösarps gästgifveri och spa

Gästerna kan sitta antingen inne i den stora restaurangsalen, på uteserveringen eller inne i den ombonade skänken, som alltså är ursprungsdelen av restaurangen. Hit får gästerna även ta med sina hundar.

Middag:

brösarps gästgifveri och spa

Brösarps Gästgifveri & Spa är angelägna om att värna om lokala råvaror som hämtas hos traktens odlare och uppfödare. Vi äter en trerätters ”gästgifvarmeny” under vårt besök, där förrätten består av en riktigt bra laxtartar med rom- och dillkräm på mörkt bröd. Till huvudrätt kommer det in en bogbladsfilé på oxe, som serveras med karamelliserad lökpuré och rostad färskpotatisstomp (portionen är så stor att jag inte klarar hela!). Till efterrätt serveras vi en choklad- och baileysparfait med smultron- och rabarber, och rostade nötter. Det finns vinpaket som rekommenderas till menyn, men som nykterist rekommenderas jag istället äppelmust från det närliggande musteriet Juleboda – gott!

Frukost:

frukost brösarp gästgifveri
frukost brösarp gästgifveri äggakaga

Frukostbuffén är rejäl och generös, och för oss gottegrisar finns en våffelmaskin att gå loss på. Mest utmärkande på frukostbuffén är annars den fantastiskt goda äggakagan, som serveras med stekt fläsk och rårörda lingon. Den här ”äggkakan” kan jämföras med en variant av ugnspannkaka, fast bra mycket godare. Vari hemligheten består vet jag inte, däremot vet jag att många som har varit på gästgifveriet hyllar mästerverket.

Picknick/utflyktsmat: På Brösarps Gästgifveri & Spa kan du beställa med en ryggsäck med picknick för utflykter i närområdet – vilket vi såg till att göra. I paketet ingår stor portion lunch, i vårt fall bestående av kött/potatissallad, frallor, frukt och efterrätt. Dessutom ingår ett val av kaffe/te/juice och en vattenflaska med logga från gästgiveriet som vi fick behålla (se bild längre ner). Allt packas i en ryggsäck som lämnades tillbaka i hotellreceptionen när vi var klara.

#5. Utflyktstips i närheten: Brösarps Backar

brösarps backar
brösarps backar
brösarps backar
brösarps backar
brösarps backar
brösarps backar

För de flesta är Brösarp mest förknippat med sina karaktäristiska backar som omger den lilla orten, och det var också hit Prins Eugen återkom under 1930-talet för att återge backarna.

I samband med att vi checkar ut hämtar vi med oss de picknickpaket jag nämner ovan, och kör bort mot Brösarps Norra Backar som ligger ynka 2,6 kilometer från gästgifveriet. Där parkerar vi bilen och tar sikte på en av strövstigarna upp till en backtopp. Backarna är i själva verket avlagringar från den senaste istiden – och ligger i utkanten av Linderödsåsens högplatå. Vid de norra backarna, som vi besöker, består naturen av gräshed och sandstäpp – och här finns bland annat sandnejlika, sandliljor och hedblomster. De mest besökta backarna är annars Brösarps Södra Backar, eftersom det finns en rastplats längs riksväg 9 som går genom backarna. Får ni chansen bör ni också se de norra backarna, som är betydligt större både sett till ytan och höjdskillnaderna.

#6. Övrig information om Brösarps Gästgifveri & Spa och bra att tänka på:

brösarps gästgifveri och spa
  • Boka hotellrum! Här kan du kika närmare på tillgängliga rum och jämföra priser (adlink).
  • För vem passar Brösarp Gästgifveri & Spa? Det var en väldigt blandad skara på gästerna under vårt besök, allt från barnfamiljer till yngre par. Jag skulle rekommendera stället för en minisemester för hotellgäster som gillar rejäla måltider, som uppskattar spabesök och som gillar tanken och känslan på traditionella gästgifverier. Jag har vänner som åkte hit några dagar direkt efter bröllopet för att checka ut några dagar och bara ta tillvara på ”lugnet efter stormen”.
  • Konferenser. Under vår och höst är gästgifveriet populärt för konferenser. Konferensanläggningen ”Tinget” ligger som en separat byggnad på gården.
  • Läs mer om hotellet på gastis.se och även på Countryside Hotels.

#6. Övriga recensioner av Countryside Hotels

brösarps gästgifveri och spa

Våra tidigare recensioner av andra Countryside Hotels:


Inlägget är skrivet inom ramen för ett betalt samarbete med Countryside Hotels och Att resa-podden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close