Close
Tekniska prylar på resan för 3 månader utomlands

Tekniska prylar på resan för 3 månader utomlands

I vanliga fall försöker jag klara mig med handbagage under mina resor, och inte sällan fylls packningen snabbt med diverse tekniska prylar på resan. Inför vår senaste långresa till Asien fick vi komplettera våra respektive handbagage med en incheckad resväska, vilket i sin tur gjorde att mitt handbagage fick fritt spelrum för teknik. Här är några av prylarna som fick följa med till Thailand.

Tekniska prylar på resan för 3 månader utomlands

#1. Bärbar dator och telefon (Mac)

tekniska prylar

Kameran och datorn är, utan tvekan, mina absolut viktigaste arbetsredskap. Jag är mycket nöjd med min MacBook Pro (8 GB, 13 tum), även om jag fortfarande skulle behöva en crash course om datorns alla finesser och funktioner. Min systerdotter är en guru och tar sig fram på datorn i rymdhastigheter med snabbkommandon och andra hacks, jag har en lång väg kvar! Det som verkligen störde mig i början, och som fortfarande stör mig till viss del, är att jag var tvungen att köpa till en dyr adapter för kortläsare och USB-portar till min MacBook Pro, något som var integrerat i min förra Mac. Jag är ständigt rädd för att jag ska tappa bort adaptern eller att den ska gå sönder.

Mobiltelefonen är en iPhone 7 (32 GB). Bindningstiden med operatören Tre går ut i december, och jag är allvarligt sugen på att testa ett nytt telefonmärke efter alla dessa år med iPhone. Jag vill ha en mobiltelefon som tar grymma foton, det gör i vart fall inte iPhone 7.

#2. Podcastmikrofon

tekniska prylar

Inspelningarna av Att resa-podden fortsatte (nästan) som vanligt under tiden i Thailand, även om det stundtals var lurigt att få till inspelningarna på grund av tidsomställningen. Jag och Lisa har två olika mikrofoner som vi varvar med, båda från märket Blue. När jag är hemma spelar jag in med en Blue Snowball, medan varianten Blue Raspberry är en smidigare resevariant som tar mindre plats i packningen än en Snowball.

#3. Kamera/kameror

tekniska prylar

Jag har fotat med Sony sedan jag fick min första systemkamera för snart tio år sedan. Jag tar alltid med två kameror under resan, en systemkamera och en liten kompaktkamera som får plats i fickan.

Systemkameran är så kallad spegellös variant i form av en Sony A6300 (objektiven Vario-Tessar T* 16-70/4 ZA OSS och Sony FE 50 mm F2,8 har jag köpt separat). Dessvärre har displayen och knapparna på kameran strulat det senaste året, vilket har gjort mig både irriterad och till viss del också förstört en del av fotoglädjen.

Som kompaktkamera använder jag fortfarande Sony RX100, men det är verkligen dags att köpa en uppdaterad modell. Den första modellen (det har kommit många uppföljare) håller inte längre måttet, särskilt inte i mörka miljöer.

#4. Hörlurar x 3

podcast plantronics

Den här resan hade jag med mig tre olika sorters hörlurar, vilket kan tyckas överdådigt. Å andra sidan hade alla tre varianterna sitt användningsområde. De brusreducerande lurarna Sony MDR-1000X använde jag både under flygresorna, men också när jag satt och arbetade på öns WorkHub för att få lugn och ro.

De trådlösa hörlurarna från Plantronics (det verkar som att märket rebrandar sig till Poly just nu) användes flitigt under både poddlyssningar, gympass och löprundor.

Jag hade också med mig ett par lurar från AfterShokz Trekz Air, som leder ljudet från kindbenen in i örat och därmed håller hörselgångarna fria. Dessa använde jag under löppass vid trafikerade gator, för att kunna ha koll på omgivningen runt mig när jag sprang.

#5. Hårddisk och portabla USB-laddare

tekniska prylar

I min drömvärld hade jag inte behövt en portabel hårddisk, men jag är lite för skrockfull för att låta allt ligga samlat i molntjänster. Min hårddisk från Toshiba (Canvio Alu) är alltid med, den rymmer oändligt många foton på sina 2 TB. Andra tekniska prylar på resan som är självklara i packningen är mina portabla USB-laddare från Clas Ohlsson.

OBS: Tänk på att vissa asiatiska flyglinjer inte tillåter portabla USB-laddare i incheckat bagage! Jag hade glömt plocka ut en av laddarna i resväskan, och blev upphämtad av säkerhetspersonal vid gaten (!) mot för att själv öppna min väska ute vid bagagehanteringen på flygplatsen för kontroll. Denna kontroll skedde alltså inte vid incheckningen av bagage, utan efteråt, vilket uppenbarligen leder till en massa extraarbete för flygplatspersonalen. När jag ursäktade mig för besväret fick jag höra ”att det här händer flera gånger varje dag”. 

Läs mer: Reseprylar: fem tips för en globetrotter


Vad använder du för tekniska prylar på resan?

4 comments

  1. Hade ingen aning om förbudet mot USB laddare i incheckat bagage. Alltid lär man sig något. Kul inlägg!

    1. Air Asia var stenhårda på de fighterna jag flög. Och tack – gör mig glad att höra. 🙂

  2. Det är fler flygbolag som har batterirestriktioner, även här i Europa. Kånkar alltid sånt i handbagaget.

    Annars reser jag nu för tiden oftast med dator, brusreducerande lurar, någon av mina kameror (aldrig båda) och en drös med laddsladdar till prylarna. Längtar efter den dagen då allt körs på USB-C (eller i alla fall en typ av kontakt). Powerbank hänger också med om det är en lite mer seriös tripp och efter resan till Singapore, där jag körde egen wifi-puck, så ska jag absolut ha den med fler gånger. Riktigt skönt att slippa förlita sig på restaurang-wifin. 🙂

    1. Då har du bättre koll än mig Dryden! Det där med egen wifi-puck verkar smart, det hade jag behövt i Thailand också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close