Close
Sveriges bästa höststad – vilken är det egentligen?

Sveriges bästa höststad – vilken är det egentligen?

Visst hoppas jag att sommarkänslan hänger kvar ett tag till, men så snart skolstarten närmar sig börjar jag osökt att fundera över höstens planer. Jag har ovanligt få sådana i år, men hoppas såklart att jag kommer få insupa den där krispiga höstluften på bästa sätt – och på de bästa platserna! Förra veckan ställde jag en fråga på min privata Facebooksida om tips på Sveriges bästa höststad och svaren är för bra för att inte delas vidare.

Sveriges bästa höststad Uppsala
Långdragen hotellfrukost (perfekt höstaktivitet) på Villa Anna, Uppsala.

I de här svenska städerna möter alltså mina bekanta och vänner helst hösten – och de berättar också om anledningarna till varför de vill möta den just där.

Sveriges bästa höststad – vilken är det egentligen?

#1. Stockholm

Stockholm verkar vara en väldigt uppskattad höststad av svaren att döma. Jag håller med till etthundra procent, lyssna bara här:

Får man säga Stockholm? Sitta runt på kaféer en hel dag, gå på museum, gå på teater, äta mat från olika länder och låtsas att man är där. Här är helt enkelt enkelt att glömma bort att det är mörkt, kallt och regnigt. Och lyckas solen hitta fram genom molnen en random dag då kan man strosa på Djurgården och gå på skördefest hos Rosendal. Med vetskapen om att det är 0 minuter till Centralstationen och 25 minuter till Arlanda…

– Sofia/Fantasiresor
Sveriges bästa höststad stockholm

Vattnet, promenaderna och färgerna – en av världens vackraste sommarstäder gör sig uppenbarligen också väldigt bra under hösten:

För mig är Stockholm en underbar stad på hösten, och annars också. 
Flanera efter någon av Stockholms alla kajer och stränder. Se fyrverkeriet av trädens höstfärger och speglingarna i vattnet. Eller om det är dimma och staden omfamnas av ett grådis med många nyanser av grått – och återigen vattnets samspel. 

En av mina favoriter är en höstpromenad utefter Djurgårdskanalen, passera Djurgårdsbrunn och vidare ut till Lilla Sjötullen. Allén utefter kanalen är mycket vacker på hösten. Och fortsättningen till Blockhusudden och åter till Waldemarsudde, utefter Saltsjön och inloppet till Stockholm, är också fin. 

En annan favorit är att ta en tur (med t.ex. Waxholmsbolaget) ut i Stockholms skärgård, gärna ut till gränsen till ytterskärgården. Återigen är det vattnet och trädens färger, som fyller mig med välbehag och ro i själen. Hösten är min favorit av årstiderna!

Även Ulf Lundell tycks hålla med om höstens storhet i huvudstaden:

Stockholm! När Ulf Lundell sjunger om hur han känner doften av äpplena på Södermalmstorg: 
”Nu biter frosten igen
och parkerna brinner som eld, 
och himlen över Västerbron
är gaslågeblå nu ikväll”

– (ur Jag saknar dig). 

#2. Visby

Sveriges bästa höststad visby

Ett av svaren som skickades fick mig på stående fot att börja bläddra i kalendern för att hitta ett par lämpliga dagar att spendera i Visby någon gång under oktober. Anledningen? Den här:

Höst i Visby – när lugnet lägger sig över staden. Ljuset är fantastiskt och blandningen av den medeltida stenmursarkitekturen med gyllenfärgade höstlöv på träden strax utanför muren precis vid havet – i kombination med en riktig höststorm. Magiskt!!!

Den där känslan att stå vid havet, stormen i ansiktet, håret rufsigt – och därefter gå in genom stadsporten – lugnet bakom murarna och de fina höstfärgerna.

– H. K-G.

Uppdatering: Jag bokade faktiskt en höstresa till Gotland efter att ha läst motiveringen ovan. Älskade varje sekund! Läs mer här: Att resa till Gotland på hösten – retreatresa till Visby.

#3. Malmö

Malmö

Även Malmö kom upp som förslag till Sveriges bästa höststad och jag förstår varför. Sveriges tredje största stad gör sig utmärkt under det mörka vinterhalvåret.

I Malmö går sommar mjukt över till höst. Uteserveringar tas inte bort utan minskas ner. Löven sitter kvar på träden lite längre. Det ges mer tid att njuta av de ljuvliga höstfärgerna innan de försvinner. Och har man riktig tur så hinner det aldrig bli vinter innan våren är på ingång igen.

– Cornelia/Lite mera rosa

Läs mer: Tips om Malmö – 7 personliga favoriter under höst och vinter

#4. Umeå

Sveriges bästa höststad Umeå

Jag älskar städer med många träd som kan skifta i olika färger under hösten, exempelvis Umeå och Östersund. Det är vackert att gå i en stad med en trädallé där löven skiftar i olika färger.

En av mina bästa höstresor gick till just Umeå och jag nickar igenkännande åt texten ovan. Strandpromenaden vid Ume Älv i höstskrud, det är något speciellt över den!

Läs mer: Weekendresa i Sverige: Se, äta och att göra i Umeå

#5. (H)Östersund

östersund solnedgång

Östersund är ljuvlig på hösten. Färgerna. Lugnet. Bärplockning. Luften.

Ja, alltså med tanke på att Östersund även går under smeknamnet ”Höstersund” är det inte så konstigt att staden har ett rykte om sig som Sveriges bästa höststad. Min bloggkollega Daniel/Dryden lyckas ofta fånga höstmagin på bild: Vi tar det igen – Höstersund!

#6. Kalmar

Sveriges bästa höststad kalmar

Älskar höst i Kalmar!

Kort och koncist, men tydligt i all sin enkelhet. Kalmar är en bra plats att hänga i när höstmörkret börjar krypa sig på. Vilken lyx att ha slottet nästan för sig själv, att strosa bland höstsprakade träd i Kalmar slottspark och fika loss på Kullzénska Caféet.

Läs mer: Resa till Kalmar – 15 tips till din semester

#7. Uppsala

Sveriges bästa höststad Umeå

En annan stad som aspirerar på titeln ”Sveriges bästa höststad” är Uppsala:

Uppsala! Staden är fylld av vackra trädgårdar och parker som bjuder på sprakande höstprakt. I Fyrisån speglas de majestätiska trädens färger med anrika byggnader som fond. Här lockar rofyllda promenader som gärna avslutas med besök på ett mysigt café – alltmedan mörkret sänker sig över slätten…

– Anna/New York – My Bite of the Big Apple & Other Bites of the World

Läs mer: Att resa till Uppsala – 10 tips med kulturtema

#8. Karlskrona

Sveriges bästa höststad Karlskrona

Tro det eller ej, men det var inte jag själv som föreslog min hemstad Karlskrona som förslag på Sveriges bästa höststad – utan Inger/Halloj världen!

Läs mer: Weekend i Karlskrona – en guide till staden i havet

#9. Sölvesborg

Blekinge verkar uppenbarligen populärt i höstsammanhang, ett annat förslag som dök upp var Sölvesborg i västra Blekinge:

”The garden of swEDEN. Å ena sidan havet som smyger sig in via viken till hamnen och ligger spegelblank och åt andra hållet Ryssbergskammen med skogen som i höstsolen ser ut som ett böljande lapptäcke av varma färger. Pittoreska gator att vandra på genom kvarter av parker och lummiga trädgårdar omgärdade av vackra hus med snirkliga fasader. Ett besök på något av stadens mysiga caféer.

På kvällen lyser bron över hamnen upp och varje hel timme glimrar den i pulserande regnbågsfärger. En ganska liten stad, men med stor skönhet och en ovanlig variationsrikedom då det är nära både till havets brus vid långsträckta sandstränder, vindarnas sus i bokskogen och vidsträckta böljande åkrar och ängar som omger staden. Jag kan verkligen rekommendera en lördag för besök – då staden öppnar sina härliga loppisställen då många glada människor möts för att hälsa på varandra och diskutera sina fynd och hur veckan varit.

Här på gränsen mellan Skånes härliga vidder och Smålands täta skogar möts och blandas det Sverige som är – men väl bevarat det goda av det gamla som varit.

#10. Varberg

varberg

En av mina personliga favoritstäder under hösten, eller ja, under alla årstider egentligen, är Varberg. När höststormarna blåser upp och slår in mot strandpromenaden är staden nästan som härligast. Dessutom ligger ett av Sveriges bästa spa, Asia Spa, mitt i staden!

Hm… i Malmö ger hösten väldigt fina solnedgångar över bron men jag vill gärna till något mer svamp- och skördeaktigt ställe. Kanske Varberg där det finns både hav och skogar och massor av spaupplevelser att värma sig med.

Charlotta/Bara Brittiskt

Fler förslag och en viktig påminnelse!

Andra förslag som nämndes i sammanhanget Sveriges bästa höststad var Höga Kusten och Åre. (Och faktiskt även London, med motiveringen att ”London by population is Sweden’s third or fourth city”.) Men, som en viktig påminnelse till både mig själv och alla andra inför höstrusket som snart lägger sig över Sverige vill jag gärna avsluta med de här klokheterna:

Nu kommer jag här och är jättetråkig men jag tycker ALLA städer är helt magiska i höstskrud. Hösten skänker verkligen extra mysstämning och det finns ingen bättre årstid att knalla omkring med en mugg med varm dryck, en stickad tröja och kila in och ut på museer, cafén, butiker och loppisar…

Elin Kero

Fler städer som gör sig bra i höstrusk är Västervik, Karlstad och Helsingborg med en avstickare till Kullahalvön. Om du får välja, vilken är Sveriges bästa höststad? (Inlägget publicerades hösten 2019, men är uppdaterat i augusti 2023.)

13 comments

 1. Det här var en riktigt bra idé, Annika, och resultatet blev oerhört inspirerande! Nu vill man ju direkt sätta sig på tåget/båten och utforska alla dessa destinationer. 🙂

  Så roligt att få vara med i form av mitt Uppsalatips. Och tack för länken! 🙂 Det var dessutom mycket intressant att läsa om dina egna erfarenheter av Uppsala. Jag tycker faktiskt så mycket om Uppsala att jag (och familjen) seriöst har funderat på att flytta dit. Vi hittade även en drömlägenhet! Men nu blir vi kvar i Strängnäs på grund av familjelogistiken (trots att äldste sonen faktiskt bor i Uppsala). Strängnäs är en mycket fin stad också. För att inte tala om Stockholm (min gamla hemstad) som ligger helt nära. Sverige, alltså! Så många fantastiska smultronställen det finns. Tack för att du bidrar till att lyfta dem på ett så bra sätt. <3

  1. Oj, vad spännande med era Uppsalaplaner! Kanske blir det så ändå framöver? Sverige ja. Så lätt att bli hemmablind. Nu får hösten gärna komma, och reseplaneringen med den. 🙂

   Tack igen för att du ville bidra med fin inspiration!

   1. Tack för de uppskattande orden. Bara kul att bidra! 🙂
    Ja, vem vet vad som händer i framtiden. Dock så står Stockholm faktiskt överst på listan! Uppsala kändes som ett prisvärt alternativ (mer lägenhet för pengarna) och som en härlig kombination av småstad och storstad. Det blev riktigt intressant när vi plötsligt sprang på drömlägenheten! Men om jag fritt får välja blir det Stockholm. Jag (vi) har ju de flesta av våra vänner och släktingar där. <3

 2. Trevligt se mitt Umeå på listan.
  Där trivs jag.
  Maken också, född och uppväxt i Stockholm/ Stureby och Södermalm.
  Ha en trevlig tågresa norrut.

  1. Ja, men Umeå har en välförtjänt plats! Tack snälla.

 3. Min favorit är helt klart Stockholm och då speciellt Hammarby Sjöstad där vi bor. På våren har vi fantastiskt fina körsbärsträd och på hösten helt magiskt vackra höstlöv. Nästan så att jag börjar längta tills hösten är här på riktigt nu när jag tänkte på hur fint det brukar vara. 🙂

  1. Åh, jag har sett den där magiska blomningen på Towes instakonto – känns som det räcker med att åka dit istället för Kungsan!

 4. Jag älskar ju hösten överlag och ser fram emot en ”pilgrimsresa” på egen hand till Visby nu i höst. Mina bästa höstar har jag upplevt i bergen i Utah. Jag längtar alltid dit, men i oktober allra mest. Tyvärr ligger det förstås på andra sidan Atlanten… Jag tror att du kommer att få en magisk Abiskotur! Kram.

  1. Åh, det låter som ett perfekt höstmål – pilgrimsresa till Visby!

   Utah… jadu, det skulle inte heller vara fel att möta hösten där. Men ännu hellre Abisko! 🙂 Tack!

 5. Ja, precis. Hörs på på namnet vilken stad som är etta. 😉

  Tack för att du pekade in på min blogg också så klart, det är galet här nu. Så. Mycket. Färger!

  1. Färger behövs inför det som stundar i november-Sverige… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close