Close
Spanien med barn – varför, när och vart ska du åka?

Spanien med barn – varför, när och vart ska du åka?

Funderar du på att resa till Spanien med barn? Grattis, det är ett mycket bra val av resmål – av många anledningar!

Spanien finns ständigt med på topplistorna över svenskarna populäraste resmål, särskilt destinationerna Gran Canaria, Malaga och Mallorca. Hur mycket jag själv än ser av världen så återvänder jag och min familj mer än gärna till det här landet med jämna mellanrum. Spanien som resmål är helt enkelt för bra för att låta bli. Om några veckor åker jag och min femåriga dotter till solkusten i södra Spanien – vilket inspirerade mig att ta itu med det här inlägget en gång för alla.

Spanien med barn – varför, när och vart?

spanien med barn
madrid med barn toddler
spaningar om att resa med barn

#1. Varför ska du resa till Spanien med barn?

De flesta av oss svenskar suktar efter värme och sol, så enkelt är det. Och ja, vill du resa till en relativt solsäker destination på rimligt avstånd från Sverige är Spanien ett naturligt alternativ. För egen del älskar jag även det faktum att spanjorerna är väldigt barnkära, istället för idel sura miner (ja, jag talar om Stockholms lokaltrafik) möts vi som barnfamilj inte bara av ett varmt klimat – utan också ett varmt mottagande överlag. Landet erbjuder vidsträckta stränder för dem som önskar, men Spanien har så mycket mer att erbjuda än så! För nojiga småbarnsföräldrar känns Spanien också som ett ”snällt” resealternativ utan att utmana bekvämlighetszonen allt för mycket – så gick i alla fall resonemanget när vi för första gången skulle åka utomlands som trebarnsfamilj. De här faktorerna är några av dem som gör att jag väljer att resa till Spanien med barn:

  • Solsäkert!
  • Varierande landskap med stränder och hav, men också mäktig natur och stadspuls.
  • Varmt mottagande av spanjorerna.
  • Väldigt bra möjligheter att hyra prisvärda lägenheter/hus som möjliggör självhushåll – vilket vi uppskattar som barnfamilj.
  • Prisvärda biljetter, bra flygavgångar och rimlig restid.
  • Medlemmar i EU, vilket ger rätt till nödvändig sjukvård om olyckan skulle vara framme.
  • Få orosmoment vad gäller sjukdomar såsom dengue, malaria etc.

#2. Barnmat, packning och vaccinationer

Spanien har både välling, barnmat och blöjor i affärerna. Under våra Spanienresor med små barn har vi lagat de flesta måltider hemma, varvat med amning, burkmat från butik och vanlig restaurangmat. Det spanska köket har alltid något att erbjuda i matväg, allt från bröd till oliver och skinka till färsk frukt från lokala frukthandlare. I det stora utbudet av tapas, smårätter, finns oftast något som faller barnen i smaken. Packning då? Packa som du hade gjort inför en vanlig svensk sommarsemester så kommer du långt! Glöm inte reseapotek, bilbarnstol och resevagn.

resa med barn Spanien mat

Det krävs inget specialvaccin för att åka till Spanien, se dock alltid till rådgöra med din BVC-mottagning inför en utlandsresa. I Sverige erbjuds och rekommenderas ett så kallat grundskydd som ges via det allmänna vaccinationsprogrammet. Barnen följer då ett vaccinationsschema och vaccineras i åldrarna 6 veckor, 3/5/12/18 månader samt vid 5 år. Inför vår första utlandsresa till Spanien såg vi till att åka efter lillan hade fått vaccin vid fem månaders ålder. Eftersom vissa barn får biverkningar av vaccinet valde jag själv att ha några dagars marginal mellan vaccinationstillfället och avresa.

#3. När ska du åka till Spanien?

Många av Spaniens städer kan erbjuda bra väder den större delen av året (det finns en anledning att Solkusten i södra Spanien kallas just för Solkusten!). Vi har varit på Gran Canaria i början av januari, och hade ena dagen behövt vinterjacka för att nästa dag kunna sola i bikini. Vill du ha riktig sommarvärme är dock maj-oktober de säkraste månaderna att resa iväg (gäller inte Kanarieöarna), men undvik gärna juli och augusti på grund av både extremvärme och turisthorder. Vattentemperaturen i havet är betydligt härligare efter de varmaste sommarmånaderna då solen hunnit värma på.

#4. Vart ska du åka i Spanien med barn?

Spanien är stort och möjligheterna många. Jag har valt några konkreta förslag mot bakgrund av våra egna resor och rekommendationer från vänner och bekanta.

Gran Canaria

gran canaria

Först och främst måste jag säga att Kanarieöarna har fått oförskämt dåligt rykte som ”inget mer än en charterdestination” med packade stränder och solstolar på rad.

Till Gran Canaria funkar det bra att resa året runt – det finns en anledning till att Kanarieöarnas största ö brukar kallas för ”den eviga vårens ö”. Som bäst väder är det dock mellan december och februari. Se till att hyra bil för att utforska mer av ön än de turisttäta stränderna Puerto Rico och Playa del Inglés.

Teneriffa

teneriffa
resa till Teneriffa
Foto: Maria Bergqvist

Med fina minnen i bagaget från vår första resa till Teneriffa bestämde vi oss för en repris som trebarnsfamilj ett par år senare. Efter en lång vinter med mycket bebisgos i soffan längtade vi alla efter ljumma strandpromenader och glass vid poolen, och åkte till den lugna kusten Costa del Silencio i mitten av mars.

Teneriffa erbjuder inte bara strandliv, utan även dramatisk natur och fina vandringar för familjer som gillar en aktiv semester. Ett av våra häftigaste familjeminnen från Teneriffa är utflykten upp till Teide. En annan favorit hos barnen är äventyrsbadet Siam Park. Fler tips om Teneriffa med barn kan ni läsa hos min vän som för ett par år sedan flyttade dit med familjen: Resa till Teneriffa.

Madrid

Spanien med barn behöver inte bara innebära en strandnära semester med sol och bad. Föredrar du en riktig storstadssemester med kulturupplevelser och lyxmat är Madrid ett väldigt bra alternativ. Jag reste hit med min tvååring och kan bland annat rekommendera ett besök i Botaniska Trädgården och kulturcentret La Casa Encendida.

Läs mer: Madrid med barn

Costa Brava

Att göra i Katalonien
Att göra i Katalonien

För barnfamiljer som är nyfikna på annat än de typiska spanska resmålen kan jag varmt rekommendera Costa Brava i Spaniens nordöstra hörn. Här avlöser de söta små byarna varandra (mina favoriter är Besalú och Santa Pau!), och längs kuststräckan finns många stränder att välja på.

Läs mer: Att göra i Costa Brava – här finns något för alla

Barcelona

För familjer som vill kombinera strandliv med storstadspuls är Barcelona ett hett alternativ. Jag har inte själv varit där med barn, men skulle väldigt gärna upptäcka denna typiska weekendstad (och min forna pluggstad!) som familj. Jag hade dock förmodligen bara stannat ett par dagar, för att sedan hyra en bil och åka vidare norrut mot Costa Brava.

Mallorca

port de soller med barn
Port de Soller. Foto: Lisa Fahlåker

Våra vänner flyttade till Mallorca med sina småbarn för snart 10 år sedan, och trivdes så bra att de stannade kvar. Många håller den lilla ön som semesterfavorit, inte minst på grund av den vackra naturen, de långgrunda stränderna och oändliga möjligheter till bad. Här hittar ni några förslag på lämpliga barnaktiviteter och familjevänliga hotell på Mallorca (undvik dock högsäsong om ni kan!) Min poddkollega Lisa rekommenderar ljuvliga Port de Soller och Sollerdalen som lämplig destination för en generationsresa.

Marbella

marbella
Marbella

För några år sedan spenderade vår familj en lyckad vecka i en etagelägenhet utanför Marbella. En av höjdpunkterna blev vårt besök i Marbellas gamla kvarter el Casco Antiguo, där trånga gränder, blommande apelsinträd, kullerstensgator och det vackra torget Plaza de los Naranjos övertygade oss om att Marbella är mer än rikemanskvarteren vid Puerto Banus.

I övrigt måste jag åter igen slå ett slag för att hyra bil för att upptäcka omgivningarna, vilket vi gjorde även från Marbella. Vi blev stormförtjusta i den lilla byn Ojén, och gillade också vår dagsutflykt över till Gibraltar (gör dock inte om vårt misstag att glömma passen hemma!).

Läs mer: Familjesemester i Marbella – med utflykt till Gibraltar

Malaga och Nerja

Ett par andra omtyckta resmål på den spanska solkusten är Malaga (där jag bara har varit en sväng) och Nerja, vilka jag får anledning att skriva mer om efter vår resa dit om några veckor.

#5. Fler tips om att resa med barn

Funderar du över fler lämpliga semesteralternativ vid Medelhavet utöver Spanien? Då kan jag också rekommendera Italien:

Läs mer: Italien med barn – varför, när och vart ska du åka?

Fler allmänna och specifika tips om att resa med barn finns att läsa här på bloggen:

Läs mer: Tips om att resa med barn: allmänna och specifika


Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler reseskildringar och konkreta resetips framöver. Har du fler tips om Spanien med barn? Fylla gärna på i kommentarsfältet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close