Close
Tips om att resa med barn: allmänna och specifika

Tips om att resa med barn: allmänna och specifika

Jag skulle ljuga om jag påstod att det alltid är en dans på rosor att resa tillsammans med barnen. Å andra sidan, när allt flyter på som det ska, är det precis hur härligt som helst.

Uppvuxna med släkten utspridd i olika delar av både Sverige och Europa samt en resebloggande mamma kommer sig resorna ganska naturligt för våra barn. De har spenderat otaliga timmar i både bil, tåg, buss, flyg och till viss del båt. I det här inlägget har jag skrivit och sammanställt några av mina tips om att resa med barn. Tipsen kan givetvis appliceras både på resor inom Sveriges gränser och vidare ut i världen.

tips om att resa med barn

Tips om att resa med barn

Allmänna tips om att resa med barn:

åka tåg med barn

#1. Planera resan och förbered barnen

Våra barn (födda 2008, 2010 och 2014) är numera så stora att de till viss del faktiskt kan vara med och planera våra resor. De har ingen avgörande röst, men kommer gärna med önskemål om både destination och aktiviteter på resmålet.

#2. Åk i god tid och se till att göra luckor för pauser under vägen

Oavsett färdmedel är tidsfaktorn något som kan förstöra hela reseupplevelsen. Om (eller snarare när) jag känner mig stressad, orolig och lättirriterad blir barnen precis likadana. Jag försöker så långt det går att planera resan så att vi undviker onödiga störningsmoment i form av tidspress.

#3. Förbered en pyssellåda

Vår familj (eller snarare jag och barnen) har alltid tyckt om att pyssla och har alltid en låda hemma som står redo med diverse pysselprylar. Rit/pysselböcker, tidningar, saxar, lera, pennor och klistermärken är några av de grejerna som brukar få åka med i vår packning för att underhålla barnen under resorna.

#4. Lägg energi på matsäck

Jag minns själv hur glad jag blev, och hur speciell jag kände mig, när mamma hade förberett en extra lyxig matsäck till mina skolutflykter. Jag försöker därför tänka till en extra gång när jag förbereder barnens matsäck inför resan.

#5. Ta hjälp av (och hjälp!) dina medpassagerare

Var inte rädd för att be om hjälp, men heller inte för att hjälpa andra. När jag åker tåg har jag flera gånger teamat upp med andra ensamresande föräldrar för att exempelvis hjälpas åt att lyfta av och på vagnar på tåget och för att byta leksaker med varandra en stund. Det spelar ingen roll hur många leksaker eller böcker jag packar med mig, barnen kommer alltid tycka att gräset är grönare på andra sidan.

#6. Ha koll på personnummer/pass/vaccin

Mitt närminne är typ icke-existerande och jag kan knappt hålla reda på mina barns personnummer, ännu mindre deras passnummer. Jag jobbar på att ha alla uppgifter lättåtkomligt samlade på ett och samma ställe (exempelvis Drive eller i anteckningarna på telefonen). Det är också bra att låta någon släkting eller vän ha uppgifterna nära till hands som backup.

#7. Prata med barnen om vad de ska göra om ni kommer bort från varandra!

Jag kan inte nog betona den här punkten efter att ha själv varit med om en incident för några år sedan då ett av mina barn klev av en tågstation för tidigt, medan jag själv blev kvar på tåget tillsammans med de andra två barnen. Vi har tjatat på barnen om att alltid stanna kvar på samma ställe där vi sist såg varandra. Vi ser också till att traggla viktiga telefonnummer med barnen, i vår digitala värld blir det allt ovanligare att vi kommer ihåg nummer utantill. Själv har jag svårt att memorera barnens personnummer, men kan däremot traggla alla mina lågstadiekompisars hemtelefonnummer!

Läs mer:

Specifika tips om att resa med barn – båt:

longtailbåt

Jag ska inte påstå att våra barn har åkt mycket båt, men några Finlandskryssningar och båtutflykter i Asien har vi i alla fall hunnit med. Flytvästar är självklara när sådana finns att tillgå, stränga förmaningar om att hålla sig nära mig är en självklarhet och därutöver har vi lagt krut på att lära barnen simma (vår minsting har dock en bit kvar). I våras övervägde vi att ta med barnen på en kryssning med Hurtigruten för att fira svärmors sjuttioårsdag, men landade till slut i att barnen nog behövde bli lite äldre för att kunna rättfärdiggöra prislappen det hade kostat vår familj. I slutändan har barnen just nu förmodligen (minst) lika kul när de får åka ut i Karlskronas skärgård med morbror Peters motorbåt.

Läs mer: 

  • Oceaner av inspiration för barnfamiljer med segelbåt hittar ni på resebloggen Mary af Rövarhamn.
  • Hos min poddkollega Lisa kan ni läsa mer om att åka på kryssning med barn i Karibien.

Specifika tips om att resa med barn – bil/buss:

hyra bil på balkan

Roadtrips har kommit att bli lite av vår familjs specialitet. Vi har avverkat tusentals mil i bil tillsammans, upp och ner till Karlskrona och Göteborg, runt Skottland, på Balkan, i Asien och i Europa. Vi gillar konceptet och har turen att ha barn som inte lider av åksjuka. (Hade de fått ärva min lillebrors gener som barn hade vi inte kunnat köra 20 meter innan vi hade fått plocka fram en spypåse.) Mina främsta tips för en lyckad roadtrip med barnen, utöver de allmänna tipsen längst upp i inlägget, är gemensamma familjespellistor på Spotify, fika som inte kladdar, lämpligt bilpyssel och billekar, typ ”räkna-alla-gula-bilar-du-ser-inom-loppet-av-fem-minuter”.

Läs mer: 

Specifika tips om att resa med barn – flyg:

flyg_med_barnen

Min personliga upplevelse är att familjens långflygningar har gått bättre än våra kortflygningar, den värsta flygresan hittills gick mellan Arlanda och Edinburgh när min då ettårige son gallskrek hela flygsträckan. Extra klädombyte till både mig och barnen, egen fika och bärsele har räddat upp situationen flera gånger för både mig och mina medpassagerare. Glöm inte att presentera dig för stolsgrannen och be dem eventuellt att ha lite överseende, själv brukar jag slå till med typ ”ah, du drog vinstlotten ser jag!?” (Jag klandrar för övrigt ingen för tysta suckar och himlande ögon, om jag flyger utan mina egna barn försöker jag medvetet sätta mig så långt bort från barnfamiljerna som möjligt.)

Läs mer: 

Specifika tips om att resa med barn – tåg:

åka tåg med barn

Efter ett stort gäng tågresor mellan Stockholm och Karlskrona har barnen och jag hittat bra tågrutiner som fungerar fint för oss. Några av tipsen är att använda SJ:s app, minimera antal tågbyten och resa på udda tider, det vill säga att undvika tågbiljetter med avgångar i rusningstrafik eller i direkt anslutning till storhelger.

Läs mer:


Ytterligare inspiration och tips om ämnet kan du få genom att lyssna på i vårt podcastavsnitt Att resa med barn. Har du fler tips om att resa med barn? Fyll gärna på i kommentarsfältet! 

3 comments

  1. Tänk, jag ska snart göra min allra första långresa med barn. Lång för mig i alla fall som mest reser inom norden. Vi lämnar Småland och drar till fjällen med bebis och allt, det ska bli spännande. Igår skulle vi till stan och hon sa ”är vi framme snart” på sitt sätt redan innan vi rullat ut genom byn men med planering och många pauser tror vi att vi tar oss norröver med förståndet i behåll 🙂

  2. Yey Elna, så glad för er skull! Hoppas det går bra – många pauser låter som en utmärkt plan. Lycka till! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close