Close
Vår resa till Gibraltar: dagsutflykt till ett lillepluttland

Vår resa till Gibraltar: dagsutflykt till ett lillepluttland

Under vår vistelse i Marbella passade vi på att resa till Gibraltar när vi ändå var i närheten. Det visade sig, efter några om och men, bli en perfekt dagsutflykt.

För ett par år sedan spenderade vi tillsammans med våra vänner en lyckad familjesemester i Marbella. Under veckans gång kom vi på den eminenta idén att hoppa in i hyrbilarna och satsa på att resa till Gibraltar över dagen. Bilresan mellan Marbella och Gibraltar tog ca 1,5 timme och i samma sekund vi kom fram insåg vi det fatala misstaget att passen låg kvar hemma i lägenheten. Med två bebisar i sällskapet var jag inställd på att ge upp och åka hem, men våra män övertalade mig och min kompis att stanna kvar medan de körde tillbaka och hämtade passen medan vi underhöll barnen på en lekplats. Vilken tur att vi lät oss övertalas – Gibraltar, eller ”The Rock” som det brittiska territoriet också kallas, var helt klart värd ett besök!

gibraltar

Fakta om Gibraltar:

Anledningen till att passen skulle med är att Gibraltar ju faktiskt är brittiskt territorium. Bakgrunden är att England och Holland erövrade Gibraltar från Spanien i början av 1700-talet i samband med det Spanska tronföljdskriget. 1713 överläts territoriet till Storbritannien ”för all framtid” vid freden i Utrecht. FN anser fortfarande att området är ett icke-självstyrande område. Spanien gör anspråk på territoriet, men invånarna har under (minst) två folkomröstningar avvisat förslaget om spansk suveränitet.

gibraltar

Vi tog bilen upp på några av de brantaste, och smalaste, vägar jag har sett. Jag har en sjuklig fobi för branta vägar, men i slutändan är det såklart inga problem (så länge jag själv inte kör bilen.)

gibraltar

Uppe från Gibraltarklippan anar man Afrikas silhuett, närmare bestämt Marockos. Det tar ungefär 45 min över med båt, men för oss fick det räcka med Spanien och Storbritannien under en och samma dag.

gibraltar

Gibraltar med sin befolkning på drygt 30.000 invånare har en liten yta på knappt 7 kvadratkilometer. Den mäktiga Gibraltarklippan är en syn man inte glömmer i första taget och utsikten uppifrån toppen är häftig.

gibraltar

Vi passade också på att besöka tunnlarna som byggdes under andra världskriget. Gibraltars geografiska läge gjorde (och gör?) det extra viktigt för Storbritannien att säkra upp Gibraltar – vilket blir extra tydligt när man ser tunnlarna som fortfarande finns kvar.

resa till gibraltar

Gibraltar är så pyttelitet att flygplatsens landningsbana både börjar och slutar i havet. Det finns faktiskt bara en landväg in, denna går tvärsöver landningsbanan (!) vilket i sin tur innebär att inga flyg lyfter i morgonrusningen.

gibraltar

En av de saker jag definitivt tycker att Gibraltarbesökare bör prioritera är ett besök i St Michaels Cave med dess enormt häftiga stalaktiter. Har ni riktig tur kanske ni prickar in en föreställning i den underjordiska klippsalen med plats för drygt 600 besökare, där det brukar hållas konserter, balettföreställningar och teaterpjäser.

gibraltar

Fem tips om Gibraltar:

#1. Glöm inte passen!

Planera er resa bättre än vad vi gjorde och glöm för allt i världen inte passen, annars tar ni er inte igenom gränskontrollen.

#2. Mata inte aporna

Högst uppe på Gibraltars klippa finns ett gäng Gibbonapor, Europas enda koloni av vilda apor. En Gibraltarbo berättar för oss att det finns cirka 250-300 st. Sägen säger att så länge aporna är kvar kommer engelsmännen att vara kvar på Gibraltar. Aporna är inte särskilt trevliga, vi ser dem flera gånger springa efter turister i jakt på mat – mata dem inte!

#3. Åk linbana till toppen

Vill du inte ta bilen upp till toppen kan du ta linbanan för en storslagen utsikt över Gibraltar och hav så långt ögat når.

#4. Var beredd på bilköer

Under högsäsong är det många bilburna passagerare som vill passera över gränsen, bered er på långa bilköer!

#5. Lästips

Hos resebloggen Explorista hittar du vackra bilder från Gibraltar samt fler tips om vad du bör tänka på som besökare.


Fyll gärna på med fler tips om att resa till Gibraltar (och för all del Marbella!) i kommentarerna. 

4 comments

  1. Gibraltar är mysigt, men det räcker med linbanan och ett besök på någon mysig restaurang i centrum 🙂 Sen har man lixom gjort stället hehe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close