Close
Madrid med barn: trädgårdshäng, sagoslott och tapas

Madrid med barn: trädgårdshäng, sagoslott och tapas

Madrid med barn, närmare bestämt en (nästan) tvååring med mycket spring i benen, kan det vara något? Jag och min dotter Nelly satsar på Resfredag fullt ut och packar handbagage, bärsele och resevagn med sikte på Spaniens huvudstad över helgen.

Madrid med barn är ljusår bort från Lollo, Bernie och Bamseklubben, det ska man väl vara medveten om. De allra flesta svenskar satsar på en weekend till Madrid i syfte att uppleva kultur, strosa längs gränder och torg, spendera otaliga timmar på diverse tapasbarer och kanske dansa en och annan salsa. Jag siktar också på kultur, torg och tapas, men får helt enkelt göra det på Lillmyhrans villkor.

#1. Svalkande smoothies och oexploaterad takterass på La Casa Encendida

madrid med barn

madrid med barn

Jag är i ärlighetens namn ganska konfunderad över hur få barn vi träffar på överhuvudtaget i Madrid – var håller alla hus? Det finns dock några få undantag. Kulturcentret La Casa Encendida bjuder på fyra våningsplan med allt från utställningar, bibliotek, en butik med rättvisemärkta varor och café. Takterassen med dess odlingar visar sig bli en perfekt lekplats för Nelly, hon vill aldrig gå härifrån. När det blir för varmt svalkar vi av oss med en smoothie i husets mysiga café, där vi faktiskt träffar på ett helt gäng med föräldralediga spanjorer. (La Casa Encendida, adress Ronda de Valencia 2).

#2. Vackra blommor och porlande fontäner i Botaniska trädgården

botanical1

madrid med barn

Allt spring i benen måste ut, och var görs det bättre än i en park där min vattentokiga dotter dessutom kan plaska i otaliga fontäner? Real Jardín Botánico de Madrid är namnet på stadens botaniska trädgård. Inträdet kostar förvisso några euro (gratis för barn), men klart värt för dig som vill kombinera trädgårdsintresse med att underhålla yngre förmågor i sällskapet. Vill du avnjuta grönskande prakt på större ytor rekommenderas såklart även ett stopp vid stadens enormt stora park Parque del Retiro. En höjdare för både stora och små! (Real Jardín Botánico de Madrid, Plaza de Murillo 2 och Parque del Retiro, Plaza de la Independencia)

#3. Sagoslottskänsla vid Palacio Real

madrid med barn

resa med barn

Vad passar bättre för barn än ett alldeles riktigt sagoslott? Här snålas det inte med prakten – hela slottsområdet är ett perfekt tillhåll för barn i alla åldrar. Palatset är dessutom omgivet av flera vackra parker och trädgårdar: Jardines del Campo del Moro, Jardines de Sabatini och Plaza de Oriente. Gå gärna hit när solen är på väg ner, skimret över slottet är något utöver det vanliga. (Palacio Real: Calle Bailén)

#4. Springvänliga torg, vindlande gränder och matstopp vid en och annan saluhall

madrid

madrid med barn

Madrid är oerhört promenadvänligt, under vår weekend går vi flera mil. (Eller ja, vissa av oss springer mest fram, fort ska det gå!). Vi stannar ofta vid något av stadens otaliga torg, tar en glass i solen och avverkar på detta sätt stadsdel efter stadsdel. Besök på fina restauranger planerar vi in på lillans sovtider, med mer eller mindre lyckat utfall. Ett tips är därför att stanna till vid en, eller många, av stadens fantastiska saluhallar och shoppa loss. Perfekt för små hungriga magar på vift genom Madrid!

Madrid med barn, hiss eller diss?

Madrid med barn är med andra ord riktigt bra, men Madrid utan barn är förmodligen snäppet bättre. Nästa besök i staden vill jag gå hand i hand med min man och sakta äta mig igenom stan. ”Sakta” och ”Äta” är inte riktigt ledorden för en resa tillsammans med min Nelly…


Resan gjordes i samarbete med Skyscanner mot bakgrund av att jag testade deras nya reseapp för att boka flyg och hotell. Åsikterna, tankarna och bilderna är som vanligt mina egna.

11 comments

 1. Kul att läsa om din resa med Lillmyhran (så sött smeknamn)!

  Jag visste faktiskt inte att Madrid var så spring- och promenadvänligt! Perfekt att kunna besöka en takterrass med barn också.

  Jättefina bilder!

  1. Ja, de där bloggbarnen har faktiskt varsin hashtag: #stormyhran #mellanmyhran och #lillmyhran. 😉

   Madrid har väldigt springvänliga gränder och torg, det var full fart framåt hela tiden. Och tack för bildberöm! Trevlig helg.

 2. Vad roligt att Madrid var så lyckat!!!! Hann ju inte prata m dig igår alls!!! Men mkt trevligt var det!!! Mingel på
  Hög nivå!!! Kramar

  1. Ja, det blev en riktigt bra reas. Kul att ses på Travel Massive, mer mingel åt folket! Kram

 3. Vilka härliga bilder! Ni verkar ha haft en riktigt lyckad resa.

  Tänk vilken rikedom för barn att få följa med på sådana här resor. Så många fina reseminnen som kommer att få följa med under uppväxttiden 🙂

  Ha en fin helg!

  1. Ja, det är riktigt fint att få skapa sådana här minnen tillsammans – och att vänja barnen vid livet på resande fot. Våra äldre barn pratar ofta om resorna vi har gjort som familj.

   Trevlig helg du också!

 4. Du är min förebild. Nästan så jag kan se mig med en liten på ryggen, själv virvla runt bland gränderna. Gud vad jag älskar att resa!

  1. Haha, tack Katarina. Virvla är rätt ord. Kram!

 5. Inte för att Madrid har så mycket gränder just..

  1. Jo men faktiskt, Madrid har massor med mysiga gränder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close