Close
Att säkra dina tekniska prylar på resan – hur och varför?

Att säkra dina tekniska prylar på resan – hur och varför?

Inlägget om att säkra tekniska prylar på resan är ett betalt reklamsamarbete med TechWarn.

Är du noggrann med att säkra dina tekniska prylar på resan? Vet du ens hur du gör, och varför det är viktigt? Är det ens nödvändigt? Jag vet (dessvärre) av erfarenhet att det är viktigt, inte minst eftersom min blogg blev hackad under en resa i Kambodja för några år sedan. Jag grät mig till sömns den natten, rädd för att många års hårt arbete skulle vara hux flux borta. Jag har också fått mitt kontokort kapat två gånger, båda gångerna i anslutning till en resa. Även om jag har gjort en del åtgärder sedan nämnda incidenter tycker jag fortfarande att hela ”säkra dina tekniska prylar på resan”-grejen känns som en snårig djungel. När Felicia på TechWarn Media hörde av sig avseende ett samarbete om att resa och surfa säkert kändes upplägget därför relevant för min reseblogg. Jag valde att utföra samarbetet genom att ställa ett antal frågor till Felicia som jag själv funderar över, och känner att jag numera har betydligt bättre koll på läget. Hoppas att du känner samma efter att ha läst Felicias svar!

Läs mer: Tekniska prylar på resan för 3 månader utomlands

Tips för att säkra dina tekniska prylar på resan

säkra dina tekniska prylar på resan

1. Vad innebär det att säkra sina prylar?

Att säkra sina tekniska prylar kan handla om allt från ett extra lager av säkerhet för att få åtkomst till filer i moln eller mejl, till tjänster som täcker över de digitala spåren man annars lämnar, till att rent fysiskt skydda sina prylar från till exempel spanande hackare och övervakning genom kameraskydd och mikrofonskydd på datorn.

2. Varför är det så viktigt att säkra sina prylar, vad är det värsta som kan hända?

Många tvivlar fortfarande på att det är värt ansträngningen och pengarna att skydda sig mot cyberattacker med argumentet att “jag har inget att dölja”. Tyvärr handlar inte cyberattacker alltid om att få tillgång till de privata familjebilderna, om än de flesta som varit med om sådana attacker faktiskt först i efterhand inser hur integritetskränkande ett sådant intrång kan kännas. Ofta handlar kriminalitet av det slag man bör skydda sig emot om att ta reda på personliga detaljer som leder till kapning av kort och bankuppgifter. 

Skyddar man sig inte kan man i värsta fall utsättas för att kriminella grupper kapar kortuppgifter och köper illegala produkter med hjälp av dessa, vilket man sedan kan bli anklagad för, eller att kriminella organisationer stjäl personliga bilder eller filer och använder på olagliga och mycket obehagliga sätt. Bor man i eller reser till en stat där övervakning av invånarna är vanligt kan man även bli anklagad för brott om man inte är försiktig och döljer sina digitala fotspår med en VPN.

Men även om det inte går så illa kan kapning av kort ställa till med tillräcklig huvudbry för att förstöra vilken semester som helst. Är man som jag en van resenär som varit med om att få kortet kapat utomlands, vet man vilken problematik det kan innebära att blockera och sända efter nya kort när man är på resande fot.

3. Skillnader för säkerhet vad gäller telefon och dator?

Många tänker på att skydda sin dator med antivirus och programvara som döljer IP, men glömmer helt bort att vi idag genomför precis lika känsliga eller till och med mer känsliga aktiviteter med våra telefoner. En sak som de flesta oftare gör med sin telefon är att använda platsbaserade tjänster som spårar rörelsemönster för lagring och så småningom försäljning till tredje part. Det betyder att det bäst betalande företaget med enkelhet kan ges tillgång till exakt de platser man besöker, ens rutiner och köpvanor, om man inte väljer att blockera platstjänster och använda en VPN som döljer IP-adressen på sin telefon som försvårar all sorts spårning och lagring av surfvanor.

4. Vilka är de klassiska nybörjarmisstagen, och hur undviker jag dem?

Ett typiskt misstag är som nämnt att endast använda skydd på din dator men glömma bort att skydda telefon, padda, produkter för smarta hem och till och med barnens leksaker som kopplas upp mot internet. Kom ihåg att om enheten kan anslutas till nätet kan den också hackas. Man kan därför till exempel välja att installera programvara för ökat skydd direkt i hemmets router och även i alla enheter som används utanför hemmet.

5. Vilken är den absoluta miniminivån av säkerhet jag bör ha för telefon respektive dator?

Att använda tvåfaktorsautentisering, stänga av platstjänster som inte är absolut nödvändiga, samt att dölja sin IP för att få privat surf är det absoluta minimum jag skulle rekommendera för en säker vardag och säkrare resor, när man tenderar att koppla upp sig på fler publika nätverk som hotell, flygplatser och caféer. 

6. Hur mycket pengar är det rimligt att lägga på säkerhet?

Jag väljer att använda mig av programvara som gör det svårare för hackare att få åtkomst till mina uppgifter, för företag att lagra och analysera mina surfvanor, köpvanor och rörelsemönster, samt gör det säkrare att koppla upp mig var som helst när jag är ute och reser. För mig är det rimligt att betala någon tusenlapp om året för att veta att jag har det bästa skyddet på alla familjens enheter och veta att även mina barn är säkra när de surfar.

7. Är det sant att vi lever i ett ”övervakningssamhälle” som många säger, är det viktigare att säkra sina prylar nu än tidigare?

Utvecklingen av övervakning är oroväckande på många håll i världen och även på hemmaplan ser vi tendenser av en stat som vill ha insyn i medborgarnas vanor på nätet. I vissa fall kan detta verka ganska oskyldigt, men det uppstår snabbt en problematik när man inte vet exakt var gränserna för privatliv och offentliga uppgifter dras.

I länder som Kina, Storbritannien och USA, har man visat på att övervakning skett och med största sannolikhet fortfarande sker i en större skala än medborgarna har insyn i. Därför är det extra viktigt att skydda sig när man reser till länder som dessa.

8. Hur påverkar coronapandemin hela ”säkra tekniska prylar under resan”-tänket?

Sedan pandemins början har en kraftig ökning av cyberattacker genom phishing skett, det vill säga attacker genom mejl som ser ut att komma från en trovärdig källa som hälsomyndigheter eller polis, men som i själva verket innehåller skadlig programvara.

Med fler som jobbar på distans har även mer känsliga företagsuppgifter delats via nätet och driftstopp har uppstått på ett stort antal företag till följd av cyberattacker. Sitter man för tillfället och jobbar på distans hemifrån eller någonstans i världen finns därför extra stor anledning att skydda sig och sina prylar!

Hur har du det själv med säkerheten för dator och telefon? Har du bra koll eller känner du att det finns mer att göra?


Inlägget om att säkra dina tekniska prylar på resan är ett betalt reklamsamarbete med TechWarn. (Omslagsbild Shutterstock.)

4 comments

  1. VPN känns lite som en standard för mig när jag rör mig utanför hemmet. Många gånger när man går på stan ramlar man omedvetet in på nätverk man kanske anslutit till vid något tillfälle. Går ofta förbi ett hotell i stan där jag bott och då ansluts jag automatiskt till deras wifi. Det är ett av flera skäl till att jag säkrar upp med krypteringen. Sedan är det så klart givet att man kör tvåfaktorsautentisering där det är möjligt. Många tänker att ”Äh, det är bara ett mejlkonto. Där har de inte så mycket att hämta.”. Men kommer de åt mejlkontot så kommer de förmodligen också åt de flesta av dina andra konton. Med ”Återställ lösenord” har de snart kontroll på hela ditt digitala liv, med allt vad det innebär.

    1. Du har många bra poänger där. ”BARA ETT MEJLKONTO” och sedan varsågod till min del av cyberspace…

  2. Har ingen VPN på telefon – men på datorn åtminstone! 🙂 Försöker också aktivera tvåfaktor på alla platser det går, skönt att det blir alltid vanligare nu. Och har gått från att ha samma lösenord på allt, till att ha olika på allt. Inte en dag försent 😉

    1. Har också blivit mkt bättre på lösenorden, och det där med tvåfaktorsautentisering. Ett steg i taget…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close