Close
Reseguide Island: med fokus på Reykjavik och omnejd

Reseguide Island: med fokus på Reykjavik och omnejd

Island är landet där sagovyer tycks flyta ihop med verkligheten. Jag och min syster åkte dit i början av juni och möttes av storslagen natur, rykande heta källor, böjande lupinfält och lena hästmular. Här är min reseguide till Island, med fokus på Reykjavik och närliggande omgivningar.

Jag har inte hört en enda person som har varit på Island och inte blivit hänförd av landet (rätta mig om jag har fel!). Det är svårt att inte falla för den mäktiga naturen, de forsande vattenfallen, det fornnordiska språket – och i mitt fall den isländska lakritschokladen.

reseguide island
Forsande Gullfoss.
reseguide island
Sommarlov på Island!
reseguide island
Tomatplantor på familjegården i Fridheimar.
reseguide island
Här serveras också lunch, soppa gjord av tomaterna i växthusen.
reseguide island
Glaciärerna finns fortfarande kvar på min önskelista inför nästa besök på Island.
Rykande källor vid Geysir.
reseguide island
Bakom lupinerna skymtar Perlans välkända kupol.
reseguide island
Fotovänliga omgivningar utanför Perlan.
I juni blommar lupinerna för fullt!
reseguide island
”Dansleikur”, statyer utanför Perlan.
love reykjavik
Hallgrimskyrkan, sedd från Perlan.
reseguide island
Statyn utanför Hallgrimskyrkan föreställer Leif Eriksson, den förste europén som nådde Nordamerika.
Reykjaviks imponerande konserthus Harpan.
reseguide island
Månlandskap vid Blå Lagunen.
reseguide island
Klassiskt foto vid Blå Lagunen.

Reseguide Island, mina favoriter:

#1. The Golden Circle: Geysir, Þingvellir och Gullfoss.

Som förstagångsbesökare på Island är en bussburen heldagsutflyk till de berömda platserna som utgör ”The Golden Circle” en perfekt mjukstart och introduktion till landet. Den drygt 30 mil långa turistrutten går över sydvästra Island och brukar innehålla stopp vid tre stora sevärdheter: 1) de heta källorna vid Geysir, 2) Nationalparken Þingvellir och 3) Vattenfallet Gullfoss.

#2. Tomatodling i Fridheimar (Friðheimar)

Den här familjeägda gården sysslar med både tomatodling och hästuppfödning. Tänk er familjen Mandelmann i isländsk tappning (här finns definitivt potential för en tv-succé). Vi stannar till under vår bussutflykt och passar på att beställa in en rykande varm tomatsoppa som serveras med hembakat bröd. Läs mer om gården på Fridhemiars hemsida.

#3. Rida islandshäst

Att åka till Island utan att rida på en islandshäst var inget alternativ för varken mig eller min syster, trots att vi knappt har satt en fot i stallet under uppväxten. Pulsen gick upp rejält när vi skulle börja vår ritt genom att få hästen genom ett välfyllt vattendrag, men därefter var upplevelsen en ren och skär fröjd. Vi bokade vår tur via Eldhestar.

#4. Hallgrimskyrkan

Hallgrimskyrkan är Islands högsta byggnad och utgör med sina 70 meter en mäktig syn där den ståtar på en höjd i utkanten av Reykjavik. Vi missade dessvärre att ta en tur upp i kyrktornet, där ska det tydligen finnas en riktigt fin utsikt över staden.

#5. The Fish Market

Faktum är att Reykjavik bjöd på en av mina absolut bästa matupplevelser hittills på en utlandsresa. Vi fick tips från flera håll att beställa den prisvärda avsmakningsmenyn på The Fish Market och tog fasta på rådet. Gode tid så mycket utsökt mat! Mer information hittar ni på restaurangens hemsida.

#6. Perlan (Pärlan) men slående utsikt över Reykjavik

Den här karaktäristiska byggnaden består av sex vattencisterner och en kupol som rymmer en roterande restaurang. Restaurangmaten i sig är inget att hurra för, däremot får man en väldigt schysst utsikt över Reykjavik från restaurangen. Om ni har tid över rekommenderar jag en promenad i de fotovänliga och lugna omgivningarna.

#7. Blå Lagunen

Mer turisthajpat än så här blir det knappast på Island, speciellt med tanke på att de varma källorna ligger på behagligt avstånd från flygplatsen. Hit kommer med andra ord hela busslaster för kleta in vit och mineralrik lera i ansikten och doppa sig i de varma källorna. Det lär finnas mer spektakulära naturliga källor än den här, men oss passade ett kort stopp vid lagunen perfekt efter vår flygresa från Stockholm. Här finns mer information om priser och öppettider.

#8. Isländsk lakritschoklad

Trots att vi numera kan köpa den välsignade isländska lakritschokladen även hemma i Sverige kan det vara värt att bunkra upp ett förråd i en isländsk matvarubutik. Jag köpte med mig ett helt lager hem och körde ett smaktest. Här kan ni läsa mer om det och därmed få ett hum om vilka sorter ni vill satsa på om tillfälle ges.

#9. Konsert- och operahuset Harpan

Konsert- och operahuset Harpan är en fascinerande glasbyggnad nere vid hamnen inne i Reykjavik. Bygget påbörjades 2007 och stod sedan stilla ett par månader under Islands finansiella kris innan bygget till slut kunde invigas 2011. Här kan jag gott tänka mig att boka in en föreställning nästa gång jag är i staden.

#10. Iceland Reykjavik Hotel Natura

Vi bokade ett fräscht hotell med tillgång till spa en liten bit utanför centrala Reykjavik. Jag och min syster uppskattade att ha nära till både natur, stad och utflykter, men nästa gång bor jag gärna i inne i stan för omväxlings skull. Läs mer om hotellet här.

Vill du läsa mer om mina Islandstips/Reseguide Island kan du göra det i min artikel för Travelmarket: En weekend i Reykjavik med naturen runt hörnet


Har ni fler tips på aktiviteter och utflykter i och utanför Reykjavik får gärna dela med er i kommentarsfältet.

14 comments

 1. Pärlan har jag missat, inte hört talas om det. Håller med om isländska lakrits, den är så god. Maten på Fish Market var inge höjdare, den var inte så god. Vilket jag skrivit om
  http://www.resedrommen.se/wp/tag/fish-market-reykjavik/
  Island är verkligen värt ett besök, ett land jag gärna åker tillbaka till.

  1. Ja, Island är verkligen värt att återvända till! Jag hade en väldigt bra matupplevelse på Fish Market, men å andra sidan var jag innan vår Islandsresa mest van vid att äta yoggi och baguette på resor, så allt beror väl på vad man jämför med… haha!

 2. Visst är det lätt att bli förälskad i Island. Jag reste dit som 17-åring och bodde där ett år. Lärde mig språket och när jag kom hem gick jag med i isländska föreningen, hängde mycket med islänningar, undervisade i Isländska på Vuxenskolan, reste tillbaka till Island kanske 4-5 gånger … Men sedan har det hänt annat i livet. Och jag är sämre på isländska idag. Pratar ju typ aldrig, och språk är en färskvara. Fler tips? Hyra bil och resa runt, Mývatn, Västmannaöarna förstås (där jag bodde), Jökulsárlón … Äta mycket fisk och allra helst vara med på ett Thorrablót kanske haha (vet inte hur man lyckas med det som turist, men ändå ;)).

  1. Det måste ha varit en dröm att bo där! Tror nog att du skulle plocka upp språket snabbt om du var där ett tag. Tack för fler tips!

 3. Tajmingen! Island är nästa bokade resa i slutet av oktober. Tack för tipsen!

  1. You GLOBETROTTER! Härligt att höra.

 4. Min dröm är att resa till Island. Blir ännu mer sugen när jag läst detta!!! Underbara bilder! Men bar du där i år i juni?

  Kramar

  1. Hoppas du kommer dit en dag! Vi var inte där i år, utan 2013. Jag har SÅ många utkast på gamla resor jag vill skriva om, det här var en av dem.

 5. Island er et av mine favorittland, det er så flott der! I juni kjørte jeg ringveien rundt hele øya, og det er virkelig mange fine plasser å se. Hvis jeg skal gi noen tips for Reykjavík-området, vil jeg tipse om noen ikke så veldig godt kjente severdigheter på Reykjaneshalvøya hvor den internasjonale flyplassen ligger; nemlig boblende (og illeluktende) kilder i Seltún/Krýsuvík og fuglefjellet Krýsuvíkurbjarg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close