Close
Tjejresa: tio förslag på resmål från Sverige till Singapore

Tjejresa: tio förslag på resmål från Sverige till Singapore

Att enbart och endast resa tillsammans med familjen duger gott, men jag varvar gärna familjeresorna med att komma iväg med mina tjejkompisar. Omväxling förnöjer!

Min första längre resa utomlands gjorde jag tillsammans med min närmaste tjejkompis och det upplägget fortsatte jag med efter barnen kom till världen ett efter ett. Jag har med nöje dragit iväg på tjejresa med jämna mellanrum under tjugo års tid, i konstellationer med allt från kusiner och systrar till kompisar och jobbkollegor. När personer frågar mig om tips på en bra destination för en tjejresa ber jag dem först ringa in vad de vill ha av resan. Är målbilden en aktiv resa med funktionskläder genom maffig natur lär inte ett besök i Warszawa stå överst på tipslistan, utan snarare en resa till Reykjavik. I det här inlägget har jag sammanfattat några av mina personliga favoritdestinationer genom åren.

Hur länge kommer jag förresten att komma undan med begreppet ”tjejresa”? Jag har ännu inte fyllt 40, så ett litet tag till är okej va? Eller kanske livet ut? En av de mest färglada ”tjejer” jag har känt till, och beundrat, under min livstid är Lill-Babs. Hon lyckades med bravur att bära upp tjejtiteln in i det sista, trots att hon hann fylla 80 år innan hon somnade in. Om jag är ens når upp till en uns av hennes coolhet när jag är 80 bast kan jag att dö lycklig

Tjejresa: tio personliga favoriter

#1. Budapest

Budapest
Foto: Pixabay

När jag och kusin fyllde 30 år gav vi oss själva en resa till Budapest i födelsedagspresent. Det visade sig vara ett bra beslut! Vacker arkitektur, billig fika, rejäla spabehandlingar, en båttur på Donau och makalöst goda frukostbuffébord uppfyllde med råge de förväntningarna vi hade inför resan.

Läs mer: Bra weekendtips om Budapest finns bland annat att läsa hos Maria/Fantasydining.

#2. London

systrar London

Nyligen spenderade jag några dagar i London tillsammans med två av mina systrar. Vi ville åt konst och kultur, långa promenader och god mat – vilket gjorde London till en given destination. För att avsluta i ett lugnare tempo spenderade vi ett par dagar i kuststaden Brighton, vilket var ett perfekt upplägg på vår tjejresa. Höjdpunkterna i London var musikalföreställningen ”Les Miserables”, en afternoon tea, vårt nattliga stopp utanför Buckingham Palace och ett besök på det omtalade Tate Modern.

Läs mer: London vs Brighton: storstadspuls och småstadsidyll

#3. Reykjavik

love reykjavik

Island är ett land som ständigt lockade mig med löften om sagolik natur, mytomspunnen historia och frustande islandshästar. För några år sedan åkte jag och min syster hit i början av sommaren med fokus på natur och upplevelser. Våra personliga favoritstunder var ridturen på våra islandshästar (vi fick rida själv med vår guide eftersom vi åkte strax innan säsongen drog igång på allvar, så lyxigt!), besöket vid nationalparken Thingvellir och middagsupplevelsen på Fish Market.

Läs mer: Reseguide Island: med fokus på Reykjavik och omnejd

#4.Tallinn

Tallinn

Tallinn är billigt, bildskönt och lättillgängligt. Hit åkte jag och en kompis mitt i kallaste vintern och shoppade, fikade och promenerade oss genom staden – utan att knappt känna av någon skillnad i plånboken. Höjdpunkterna under resan var de ständigt återkommande besöken på Maiasmokk Café och våra promenader genom den gamla stadskärnan Vanalinn.

Läs mer: Storstadssemester i Tallinn (en av mina artiklar för Travelmarket)

#5. Istanbul

istanbul

Sällan har jag blivit så berörd av en stad som Istanbul med dess liv och rörelse. Jag och en av mina syrror var här under en weekend och hann knappt hämta andan mellan alla intryck. Gammalt och nytt, modernt och historiskt, asiatiskt och europeiskt. Höjdpunkterna kan jag faktiskt inte ens redogöra för, hela resan var en höjdpunkt i sig.

Läs mer: Att göra i Istanbul: från hamam till båttur på Bosporen

#6. Singapore

singapore

Jag kan liksom inte sätta fingret på Singapore. Det är på något sätt Asiens svar på New York – fullt av drömmar och framgång, futuristiskt och optimistiskt. Här finns flashiga takbarer, toppmoderna museum, ultracoola hotell, men också en släng av verkligheten på gatorna längs Little India och Chinatown. Det här stället lämpar sig utmärkt för en tjejresa! Höjdpunkterna var helt klart det interaktiva museet Art Science Museum, ett stopp på en och annan takbar samt de surrealistiska besöken i Garden by the Bay.

Läs mer: Att göra i Singapore: Resfredags cityguide

#7. Warszawa

tjejresa
Jag, Towe, Sofia och Katarina.

Warszawa i Polen är en stad som har fått ett enormt uppsving under de senaste åren. Allt fler svenskar upptäcker fördelarna med att åka till denna relativt närliggande stad som får sammanfattas som prisvärd, hipp och intressant – med en ovanligt bra matscen. Jag var här med tre bloggkollegor och jag är övertygad om att vi alla skulle rekommendera staden som en perfekt destination för ett tjejgäng. Höjdpunkterna? Gourmetmiddag på Belvedere och en promenad genom den grönskande Kungliga Łazienkiparken.

Läs mer: Att göra i Warszawa: fyra x fem tips att ta tillvara på

#8. Gdansk

Innan jag upptäckte Warszawa var Gdansk min ständigt återkommande favoritdestination i Polen. Och ja, staden står sig fortfarande väl i relation till andra uppstickare. Under Hansatiden var Gdansk en central hemstad och det märks på arkitekturen att staden har influenser från långt många fler ställen än Polen. Hit har jag åkt på tjejresa flera gånger och fler lär det bli. Några av höjdpunkterna i Gdansk är den karaktäristiska hamnkranen, gatan Mariacka och givetvis också bokantikvariatet Naukowy där jag köpte en världskarta som numera hänger inramad i sovrummet. Jag trivs också bra i den närliggande kustorten Sopot.

Läs mer: Att göra i Gdansk

#9. Katalonien

Att göra i Katalonien
Henriikka, Jennifer och Bettina.

Många, inklusive jag själv, kan med gott samvete tipsa om Barcelona som en utmärkt destination för en tjejresa. Men jag vill också rekommendera ressugna tjejgäng att utgå från Barcelona och sedan söka er norrut. Jag hade nöjet att resa runt i Katalonien några dagar tillsammans med några bloggtjejer och blev handlöst förälskad i området.

Barcelona må vara fantastiskt för den som älskar storstadspuls, men det är hög tid att vi svenskar vågar lyfta blicken norrut – förbi La Rambla och Sagrada Família. Katalonien har mer att erbjuda än så! Costa Brava i Gironaprovinsen är en makalös mix av vackra kuststräckor, spännande historia, medeltida byggnader och storslagna naturupplevelser.

Läs mer: Att göra i Costa Brava – här finns något för alla

#10. Österlen

glimminge

Singapore, Istanbul och Reykjavik i all ära, men vårt vackra Sverige har så oerhört många sevärda utflyktsmål. En av mina mest minnesvärda tjejresor är en roadtrip till Österlen i Skåne med min mamma och mina systrar för ett par år sedan. Jag satt som klistrad vid bilrutan och ville stanna till vid varenda gårdscafé längs vägarna. Och tro mig, det finns många!

Jag, mamma och mina fyra systrar satsar på en weekend till Österlen och möts av vidsträckta fält, vita sandstränder och vågiga hav. Varför åka till södra Europa när vi har Sveriges eget Toscana, eller för all del Normandie, runt hörnet?

Läs mer: Österlen: mina fem favoriter


Är rubriken ”tjejresa” per automatik ett framgångsrecept på en lyckad upplevelse? Inte alls. Jag har rest på flera tjejresor till exempelvis Egypten och Marocko där resan i slutändan inte alls blev det vi hade hoppats på, bland annat mot bakgrund av hur vi behandlades i egenskap av (ogifta och unga) kvinnor.

7 comments

 1. Super gode ideer til rejser. Jeg tænker selv lidt på Warsawa i pinseferien. Vi har nemlig fået en ny flyrute, så nu er det pludselig blevet en mulighed.

  Tusind tak for deling af billede fra vores fine tur til Catalonien.

  1. Men JA Bettina, tror verkligen att du kommer gilla Warszawa. Tack själv – så fin resa till Katalonien. Det var full pott!

 2. Fin liste med mange bra destinasjoner! Jeg planlegger faktisk både en tur med søsteren min til Barcelona og Andorra i september, og en to uker lang jentetur som forhåpentligvis skal starte med nyttårsaften i Singapore før vi fortsetter nordover til Malaysia og Thailand. Da gjenstår bare Warszawa og Österlen fra denne listen, dit får jeg reise en annen gang 😀

  1. Haha, du betar av i stadig takt! Österlen är verkligen att rekommendera, ändå lite exotiskt för dig!?? 🙂

   1. Ja visst, steder i nærheten kan også være eksotiske 😀 Ved nærmere ettertanke har jeg faktisk vært på speiderleir i Österlen for mange år siden. Da besøkte jeg Simrishamn og Stenshuvud nasjonalpark. Veldig fine steder 🙂

 3. Tjejresor är alltid kul 🙂 nu var det ett tag sedan jag var iväg på
  En tjejweekend… nästan 8 mån sen… men många ggr känns mina jobbresor som ”tjej weekendens ”.

  Trevlig kväll!

  Kram

  1. Ja, det ser onekligen kul ut på dina jobbuppdateringar – verkar vara ett roligt jobb (i alla fall de perioder ni inte är i luften).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close