Close
Nya destinationer eller återvända till gamla favoriter?

Nya destinationer eller återvända till gamla favoriter?

Nya destinationer eller gamla godingar? För några år sedan kunde jag nästan känna att det var ett misslyckande att åka tillbaka till ett land eller en stad jag redan hade besökt. Världen är så stor,  länderna så många och jag ville besöka dem alla, ett efter ett.

Det låter knasigt nu när jag tänker på det, i min iver att räkna nya destinationer hade jag svårt att återvända till en plats där jag redan hade varit. Jakten på nya länder kommer jag säkert alltid att ha kvar i viss mån, det får jag villigt erkänna, men numera ser jag en fantastisk möjlighet i att även kunna åka tillbaka till ett resmål.

nya destinationer eller återvända till gamla

Första gången jag skulle sätta ihop ett mediakit för att presentera mig och min blogg var det just en sådan typ av formulering jag använde, och använder, för att definiera mig själv som resenär:

My world map is full of white spots that need to be colored in. Sometimes I find favourite spots though. I open myself up for repeat adventures when such a place begs for my return.

Det finns en trygghet i att återvända till en plats och även om jag fortfarande har lite svårt att förstå de resenärer som kommer tillbaka till exakt samma hotell på exakt samma resmål år efter år utan att någonsin prova något annat kan jag nu för tiden i vart fall ana hur de tänker. Det är ungefär det upplägget jag själv kör när jag varje sommar återvänder till Sturkö. Jag vet vad jag kan förvänta mig och jag älskar det. Ett annat land som jag aldrig tycks få nog av är Skottland (där alla bilder i inlägget är tagna). Skottland är utan tvekan det land jag skulle välja om jag bara fick rekommendera ett enda resmål.

castle church

Jag hävdar bestämt att ”Omväxling förnöjer” samtidigt som jag står fast vid uttrycket ”Varför ändra på ett lyckat koncept?”. Det ena behöver faktiskt inte utesluta det andra och jag antar att de flesta föredrar någon slags mix. Eller?


Vilken typ av resenär är du? Kör du på gamla godingar eller jagar du hela tiden efter nya destinationer och nya upplevelser? Här kan du läsa om Anna/Travel on a cloud som ofta och gärna återvänder till New York.

15 comments

 1. Mycket intressant att läsa din tankar kring detta, Annika! Visst kan man ändra sig genom åren och jag tycker du sammanfattar det otroligt bra med att ”Omväxling förnöjer” och ”Varför ändra på ett lyckat koncept?” inte behöver utesluta varandra.

  För mig är New York både nytt och bekant på samma gång, som jag bland annat skriver om i mitt eget inlägg på temat. Varenda resa! Stort tack för att du länkar till mig. Jag lägger till dig i mitt inlägg också. 🙂

  1. Låter som du har en väldigt bra relation till NY, älskar uttrycket ”nytt och bekant på samma gång”.

 2. Jag önskar också att resa ”överallt” men inte i speciellt stor utsträckning för att bocka av utan för att jag är genuint intresserad av platserna jag besöker. USA reser jag väldigt gärna och ofta till och har absolut inga problem att åka tillbaks, har varit där över 45 gånger, likadant med Singapore, Hong Kong och Paris. Utöver nämnda resmål har jag ett par storfavoriter (Mauritius, Nice, nyfunna Tel Aviv, Schweiz och Seychellerna) som jag gärna åker tillbaka till.

  1. FYRTIOFEM GÅNGER! Måste vara något slags rekord bland alla jag känner! Tel Aviv – måste dit..

 3. Jag vill se nytt. Om jag återvänder är det i regel för att jag reser med någon som ännu inte varit där. Men tänker mig att jag någon gång ska bli mätt och börja återvända till favoriterna. Plocka russinen ut världskartan liksom. 🙂

  1. Jag har börjat plocka de där russinen, och ÄLSKAR dem!

 4. Jeg er veldig nysgjerrig og vil veldig gjerne se nye plasser, men jeg reiser også tilbake til enkelte destinasjoner. Jeg har for eksempel vært på nordvestkysten av Danmark nesten hvert år, noen ganger flere ganger i året, siden før jeg fylte ett år. Noen lurer på om jeg har familie der, men det har jeg ikke.

  1. Låter härligt Marianne!

 5. Jag har varit i London 4 gånger nu och kommer åka tillbaka många gånger till . ?Jag älskar den stan. Min farmor älskade den stan och var där i princip varje år fram tills hon fyllde 80 år och inte orkade resa längre. Vi har gjort olika saker varje gång vi varit där och nästa gång jag åker dit så kommer jag nog att åka på någon dagsutflykt också. Jag har inga problem med att se nya länder och resmål men har heller inga problem att åka tillbaka till ett ställe där jag varit förut.? Var i Skottland förra året och älskade det, 2015 åkte jag helt själv till Irland och älskade det med och skulle kunna tänka mig att åka tillbaka. Jag vill se Wales och Nordirland också så det får bli kommande resor. Har lite funderingar på att åka till Munchen nästa år och gå på julmarknad och även se staden för det är en sak som jag har velat sen länge men vi får se hur det blir.

  1. Vad härligt att läsa om din farmor – precis som henne vill jag bli! 🙂 Hoppas att alla dina planer går i lås. Tack för att du kommenterar!

 6. Jag gillar att komma tillbaka, men inte nödvändigtvis till exakt samma ställe. Har varit i Italien fyra gånger och vill tillbaka igen och igen. USA? Samma sak. Jag vill inte åka till Afrika, Japan är det enda som drar med Asien, men Oceanien däremot… Synd att det ligger så långt bort!

  1. Du kommer att åka till O, sanna mina ord.

 7. Jag återvänder jättegärna till resmål jag tyckt om. Inte minst om jag missat saker just där (och det har man ju alltid). Eller om jag gjort cirka ”allt” men älskat. Eller om jag inte tyckt om och tror stället förtjänar en andra chans.
  Men så åker jag väldigt gärna till nya ställen också.
  Hej all-resare! Haha 🙂

  1. All-resare, haha, nytt poddavsnitt tänker jag!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close