Close
Isländsk lakritschoklad, ren och skär magi

Isländsk lakritschoklad, ren och skär magi

Isländsk lakritschoklad kan vara världens bästa uppfinning. Det är väl ingen hemlighet att jag älskar choklad. Och lakrits. De smarta islänningarna har någon gång kommit på den briljanta idén att förena de två magiska smakerna till en drömkombination. När jag landade på Island tog jag uppgiften att smaka mig igenom sortimentet av isländsk lakritschoklad på allvar.

isländsk lakritschoklad

Isländsk lakritschoklad

Det var ingen lätt uppgift (däremot en god sådan!) att rangordna dem, men efter ett antal smakprov ser det slutgiltiga resultatet ut enligt följande:

1. Djúpur Sterkar. Den varianten av isländsk lakritschoklad utgör tydligen en klassiker i en ”upphottad” version. Yttersta laget består av det ultimata salmiakpulvret, därefter kommer ett lager choklad, och sist en kärna av mjuk sötlakrits. Första kulan jag åt var en ”once-in-a-lifetime” smakupplevelse. Jag visste på en gång att inget skulle toppa det här!

2. Draumur. God och len mjölkchoklad, vars innandöme gömmer två lakritsstänger. Riktigt bra!

3. Eitt Sett. Lite oväntat utseende, med ett block mjölkchoklad på vilket det ligger ett lager mjuk ”Käck-liknande” lakritskola. Jo, den här kan jag absolut rekommendera.

4. Djúpur original (inte med på bilden). Ett krasande vitt hölje döljer en lakrits- och chokladkombination som är en av de mest populära i Island. Själv blev jag så betagen av salmiakhöljet på uppföljaren Sterkar (nr 1), att originalet kändes lite ”fattigt” i jämförelse.

5. Nizza. Mjölkchoklad i kombination med lakrits. As simple as that. Jag blev lite besviken på den alltför söta chokladsmaken, därav sistaplatsen på listan. Men jo, jag skulle absolut äta den igen.

Vill ni ha fler experttips om de olika varianterna på isländsk chokladlakrits rekommenderar jag att ni läser det här inlägget från Islandsbloggen. Och bara så ni vet, jag har köpt på mig ett lager av mina favoriter (nr 1 & 2) som ligger här i skafferiet. Om ni skyndar er hit kanske det räcker till ett smakprov. Men bara kanske…

4 comments

  1. Åh, det där väcker så mycket minnen! Jag bodde ett år på Island när jag var 17 år (utbytesstudent).

  2. Åh, vilken härlig erfarenhet. Antar att du åt en del av varorna ovan…!? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close