Close
Frågor och svar, anno 2022.

Frågor och svar, anno 2022.

Listor är kul, och ännu roligare med någon slags uppföljning. Häromdagen snubblade jag över ett gammalt inlägg från 2017, som i sin tur baserades på en blogglista från 2013. Det känns lagom att uppdatera svaren med femårsintervall för att få någon slags överblick över livet – här kommer därför samma frågor och tillhörande svar anno 2022. Håll till godo!

2013: Min gamla blogg

2017: Ett gäng frågor med svar, då och nu.

Frågor och svar, då och nu.

#1. Drömresa?

2013: Det finns många, jättemånga. Men någon gång vill jag verkligen åka till Antarktis. Får väl passa på innan det smälter bort.

2017: Antarktis ligger fortfarande högt upp på önskelistan, såklart, en resa dit hoppas jag kunna få till när jag fyller 40 (dvs 2020). Listan förändras ständigt och just nu finns det sju specifika länder som lockar lite extra, bland annat Israel och Kanada.

2022: Just exakt nu är drömresan en roadtrip med familjen. Det får gärna vara en favorit i repris, typ Europa eller USA. Destinationen är egentligen inte superviktig, men jag gillar känslan att sitta i bilen på väg till nya platser med familjen samlad!

#2. Favoritsysselsättning?

2013: För ett år sedan hade jag svarat “läsa”. Men nu? Det är som att jag är mättad. Under våra månader i Thailand läste jag flera böcker i veckan, jag får leva på det ett tag till. Så favoritsysselsättning nu? Träna. Eller sova.

2017: Umgås med familjen, helt klart. Det finns få saker jag hellre sysselsätter mig med just nu – inte ens sömn bräcker det!

Nynäshamn padel

2022: Padel! Jag borde kanske skriva resa, men det är så förutsägbart. Just nu tycker jag verkligen om att spela padel! Och sova. Det har tydligen inte ändrat sig sedan 2013.

#3. Hur många gånger går du in på Facebook per dag?

2013: Oj. Vågar knappt tänka på det själv. Inte så ofta på vardagar sedan jag började jobba igen, på helger desto mer. Det där med Facebook i mobilen är inte alltid bra.

2017: Om jag svarade “oj” 2013 är väl ett dubbel-oj på sin plats nu. Alltså, jag uppfattar det egentligen som att Facebooks flöde blir allt tristare, men jag envisas med att uppdatera sidan alldeles för ofta i hopp om att något roligt har hänt. Jag använder däremot Facebooks messengerfunktion extremt mycket.

resa till Helsingborg tips

2022: Inte så ofta som innan, däremot har Instagram kommit och tagit över rollen som uppmärksamhetstörstande tidstjuv.

#4. Vad önskar du dig i födelsedagspresent?

2013: Träningsrelaterade prylar. Jag kommer att köra Tjejklassikern i år, och det går åt just mycket … prylar.

2017: Jag fyller inte år förrän i mars, men visst finns det många saker som står på listan redan nu. Nya kläder, skor (alltid skor!) roliga smycken, spahelg(er) och en överraskningsresa skulle sitta fint. Fast en fika med mina vänner räcker också långt.

Båstad Hiking Festival Hålehall

2022: Upplevelser! Överraskningsresor av olika slag är ingen dålig idé alltså.

#5. Drömyrke?

2013: Något inom resebranschen skulle jag tro.

2017: Wieeee, jag fick (eller snarare “tog”) mitt drömyrke till slut – det dröjde ett tag att göra slag i saken.

Nynäshamn Padelcenter
Foto: Johan Gustafsson, G40-studio.

2022: Att driva en padelhall blev drömyrket jag inte ens visste fanns? Det i kombination med mina reserelaterade uppdrag är en blandning jag är väldigt nöjd med just här och just nu. Det lär bli MYCKET spännande att läsa eventuella svar på samma frågor om ytterligare fem år. Mycket kan uppenbarligen hända på några år.

#6. Favoritplats i Sverige?

2013: Sturkö, mitt eget paradis i Blekinges skärgård. Varberg är också fantastiskt.

2017: Sturkö har fortfarande en ohotad förstaplats, men visst finns det oerhört många fler platser som jag uppskattar. Flera av dem har jag skrivit om, eller kommer att skriva om framöver, i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor.

Sturkö karlskrona

2022: Vissa saker ändras aldrig verkar det som? Sturkö sitter ohotad kvar på tronen. Men visst finns det platser som absolut har tagit mig med storm. Bohuslän är definitivt en av dem!

#7. Thaimat, grekiskt, italienskt eller svensk husmanskost?

2017: Italienskt just nu, om snabbmakaroner räknas i den kategorin… (!)

2013: Thaimat, alla gånger. Jag tröttnar aldrig på kyckling med cashewnötter.

2022: Ge mig vilken mat som helst som jag slipper laga. TACK och bock.

#8. Vad gör dig lycklig en måndag?

2013: Ett spännande mail, eller ett telefonsamtal från någon jag tycker om.

2017: Fint väder, vackra vyer och vetskapen om att jag kan ligga kvar i sängen utan att stressa iväg till pendeltåget.

lydmar hotell stockholm
Lydmar Hotel, Stockholm.

2022: Att vakna till en helt oplanerad dag utan en massa måsten.

#9. Vad driver dig att skriva blogg varje dag?

2013: Jag har alltid haft en drivkraft att skriva. Åren mellan 1995-2005 skrev jag dagbok varje dag. Bloggen ser jag som någon slags dagbok, för mig själv och andra, och ett ställe att lägga ut alla foton som annars bara ligger och skrotar på hårddisken.

2017: Drivkraften att dokumentera mina resor för mig själv och min familj är fortfarande stark, men jag tycker också att det är väldigt roligt att inspirera en bredare massa. Jag drivs även av det faktum att bloggen numera är mitt jobb, det gör att jag vill, och kan, lägga mycket tid på bloggen.

annika jobba som egenföretagare

2022: Varje dag är längre inte aktuellt, men egentligen hade jag nog velat det! Det har dock varit sirapssegt att få fram texter under de senaste åren, kanske faktiskt redan innan pandemin. Det är som att det studsar runt en hel massa ord och lösryckta meningar i tankarna, men när allt ska ut tar det ofta stopp. Kanske kommer en del av allt det där skrivandet tillbaka i Thailand?

#10. Om du fick välja själv, var skulle du då vilja bo?

2013: Jag skulle gärna testa att bo med familjen i USA ett tag. I Sverige? Tillbaka till Järla Sjö, eller någon annanstans i Nacka. Jag saknar att bo där.

2017: Karlskrona! Jag tror att jag är redo att flytta “hem”, men det lär dröja många år tills det blir verklighet på riktigt. I Stockholm idoliserar jag fortfarande Järla Sjö. Utomlands är jag däremot öppen för typ alla alternativ!

Torö nynäshamn
Herrhamra utanför Nynäshamn.

2022: Jag trodde väl aldrig att jag skulle varken säga eller skriva det, men faktum är att jag mer än gärna bor kvar i Nynäshamn några år till.

#11. Stadsbrutta eller lanttös?

2017: Innerst inne är jag och förblir en lanttös. Men stadsbruttan i mig behöver bo i en storstad några år till.

2017: Mer och mer lanttös!

2022: Inget av dem? Både och!

#12. Vilken är din största tillgång enligt dig själv?

2013: Min målmedvetenhet.

2017: Fortfarande målmedveten – jag lever efter uttrycket att mina drömmar ska bli verklighet.

2022: Just nu är min största tillgång förmodligen att jag är anpassningsbar.

#13. Vilken är din största tillgång enligt andra tror du?

2013: Att jag är pålitlig kanske?

2017: Jag hoppas fortfarande att pålitligheten kännetecknar mig. I övrigt har jag sedan jag var liten ofta fått höra att jag är “duktig”. Det finns ju till och med en bok av Elsa Beskow som heter Duktiga Annika – det kanske är en självuppfyllande profetia!?

2022: Att jag är ganska stabil? Jag ”harvar på” som jag tidigare har uttryckt det här på bloggen. Det behövs ingen superväxel eller blixtrar och dunder, men jag tar mig sakta men säkert framåt för att komma dit jag vill.

#14. Favoritmat?

2013: Tråkig fråga. Jag gillar inte mat så mycket. Favoritgodis är roligare. Men då kommer ni inte orka läsa klart det här inlägget.

2017: Alltså, jag måste nog säga att jag har blivit mindre intresserad av godis till fördel för mat på senare år – med andra ord är mat inte längre en tråkig fråga! Det är roligt att prova nya maträtter, särskilt när jag är ute och reser.

resa till Värmland Karlstad

2022: Plockmat. Den här brickan från en resa till Karlstad förra hösten är typ ultimat. Fish tacos, pommes, dumplings, friterade ostbollar i kombination med en redigt god alkoholfri drink, GAH vad gott!

#15. Har du någon kändis som du är inspirerad av?

2013: Jag är hopplöst kändistokig. Älskar att gotta mig i kändistidningar, särskilt de brittiska. Det började tidigt i livet, då jag med stora ögon satt klistrad vid “Dallas”. Mina systrar brukade kalla mig “Sue Ellen”. Hm. Men inspirerad av? Nja. Mer nyfiken på. Gwyneth Paltrow gillar jag. Och Beckhams. Och Zlatan Ibrahimovic såklart.

2017: Nej, Gwyneth och Beckhams känns lite old school 2017. Idag får jag säga att mina svenska “bloggkändisar” inspirerar mig betydligt mer än megakändisar.

2022: Hm. En ”känd” person som verkligen har inspirerat mig – och fortfarande inspirerar mig – i tankesätt, styrka och mod är träningsprofilen Elin Kjos.

#16. Vart vill du åka på semester nästa gång?

2013: Island. Jag planerar att åka dit med minst en av mina systrar någon gång i juni. (Jodå, den där resan blev av.)

2017: Nästa (familje)semester vill jag till värmen, absolut till värmen! Jag är inte alls främmande för Teneriffa igen.

att resa till Galapagos

2022: Skottland. Dit åker jag och några av syskonen i slutet av november för att hälsa på vår syster med familj (och gå på bröllop!), det är en väldigt efterlängtad resa! En längre utlandsvistelse i Thailand är också planerad sedan länge.

#17. Vad är lyx för dig?

2013: Åh, det kan vara mycket. Men om jag bara får svara en grej? Att få resa runt i världen med dem jag älskar mest. Sån är jag.

2017: Idag är lyx för mig att sätta mig ner med en fika (typ te och mackor) tända ljus och bara vara.

palmtree koh lanta

2022: Lyx för mig anno 2022? Massage! Särskilt nacke, rygg och axlar. Tycker också att det är oerhört lyxigt att krypa ner bland nytvättade och alldeles fluffiga lakan.

Så! Jag återkommer om fem år med nästa lista – det blir spännande att se hur svaren ser ut då.


Här hittar ni andra typer av listor på bloggen. Omslagsbild tagen av Kajsa J: Hallands Väderö, 2022.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close