Close
Backpacker eller suitcaser: ännu en lista om resor

Backpacker eller suitcaser: ännu en lista om resor

Häromdagen frågade min son Sebastian om jag kan dyka: ”du gör ju aldrig det!?” Nej min son, det beror på att jag är en sådan typ som smyger i vattnet från badstegen.

Sebbes fråga ledde i sin tur till att jag plitade ner (ännu) en lista om resor. Jag verkar själv vara antingen-eller-typen i resesammanhang, vem är du?

Vem är du när du reser? En lista om resenärstyper:

1. Dyka i från poolkanten eller smyga i från badstegen/poolkanten?
barn i pool
Foto: Elina Bernpaintner

Svar: Jag har väl indirekt redan svarat på den här frågan. Trots att jag har jobbat som badvakt en hel sommar är jag ändå inte typen som frivilligt dyker i poolen om jag inte måste. Nejdå, jag smyger fegt i från poolkanten och badbryggan, millimeter för millimeter.

2.  Backpacker eller ”suitcaser”?

backpacker eller suitcaser

Svar: I veckan hörde jag ett nytt uttryck från våra vänner här på Koh Lanta, som menade att de ”suitcasade sig fram tre veckor genom Kambodja”. Det vill säga, kläder etc var prydligt packat i resväskor på hjul och alla boenden/utflykter var bokade i förväg. Suitcaser, det är ju ett briljant begrepp (tack för tipset T!). Tidigare har det snackats mycket om flashpackers, det vill säga en uppgraderad variant av backpackers. För egen del är jag (numera) en blandning av en suitcaser och en flashpacker. Att förboka varenda boende och samtliga utflykter är inte riktigt vår familjs grej, vilket gör att jag inte fullt ut kan identifiera mig som en ”suitcaser”. Vi gillar att vara spontana och ta saker lite på volley.

3. Packa kvällen före eller packa i god tid?

Svar: GOD TID, ja tack. Detta till skillnad från min man, som ger mig hjärtsnörp varje gång han börjar leta efter sin väska någon gång vid midnatt samma dygn vi ska resa iväg. Jag brukar i min tur börja lägga fram de första grejerna någon vecka i förväg, vanligtvis i en hög på matbordet i vardagsrummet, vilken sedan växter allt eftersom veckan går.

4. Sladda in på tågstationen/flygplatsen precis på håret eller vara där 1 timme innan deadline?

restaurangtips i uppsala

Svar: Med tanke på mitt svar ovan föredrar jag att vara i god tid i alla resesammahang, jag hatar att behöva stressa.

5. Paketresor eller sy ihop själv?

Svar: Det är ju halva nöjet att sy ihop resorna själv! Å andra sidan har jag verkligen gillat konceptet med en variant där ena delen av resan är superuppstyrd (paketresa), medan resten av resan är planerad efter egna önskemål. Ett exempel på en sådan resa var mammas och min resa till Peru – där veckorna i Peru var uppstyrda i detalj genom Peruspecialisten, medan veckan på Bonaire blev en skön vistelse där jag och mamma själva styrde upp hur dagarna skulle se ut.

6.  Foodie eller naturjunkie?

girona

Svar: Jag gillar mat och uppskattar fina matupplevelser mer och mer ju äldre jag blir. Men tvingas jag välja? Då går naturupplevelser före.

7.  Skidsemester eller sandstränder?

vinter vs sommarresor

Svar: Alltså, jag kan köra en copy paste på svaret ovan. Gillar skidresor mer och mer, men måste jag välja blir det strand och värme.

8.  Återkommande favoriter eller nya destinationer varje gång?

corgarff castle the highlands

Svar: Hade du frågat mig för 10 år sedan hade svaret varit givet. Jag ville absolut inte återvända till en plats där jag redan hade varit (med undantag för Skottland och Sturkö). Idag kan jag verkligen se charmen i att återvända till en destination och gör det gärna.

9.  Roadtrip eller tågresa?

roadtrip

Svar: Jag älskar friheten i att kunna stanna när jag vill och hur jag vill. ”Kolla, ett supermysigt café, där stannar vi!” … hade jag inte kunnat säga till lokföraren. Tåg är absolut härligt, men tvingas jag välja vinner nog roadtrip i längden.

10.  Systemkamera eller mobilkamera?

mobilkamera museum

Svar: Snart lär tekniken hinna ikapp även kamerabranschen, men än så länge föredrar jag absolut systemkameran framför mobilkameran.

11.  Morgonmänniska eller kvällsmänniska?

paddla kajak i Stockholms skärgård

Svar: Kväll, eftersom jag numera har anpassat mig till min mans sovrutiner. Han lägger sig sällan före midnatt. Här i Thailand är det dock tvärtom, jag somnar tidigt och stiger upp tidigt.

12.  Spanien eller Italien?
spanien eller italien
Foto: Jennifer Sandström

Svar: De allra flesta jag känner verkar välja att resa på semester till antingen Italien eller Spanien. Det finns liksom inget mittemellan. Håller ni med? Vilket land känner du mest för? Personligen är jag mer Spanien än Italien, främst beroende på att jag har pluggat i Barcelona.

13.  Läsk eller alkohol?

pepsi max läsk cola

Svar: Borde kanske säga inget av dem, men mycket yogini är jag inte. Alkohol går helt bort (jag har varit nykterist i större delen av mitt liv), men i gengäld dricker jag för mycket Pepsi Max och Cola light. Inte särskilt bra, jag vet, men så är det.

14.  Äkta böcker eller ljudbok?

flyga till krabi

Svar: Jag har ännu inte kommit in ljudböckernas förtrollade värld. Jag föredrar att låta min egen fantasi spela upp scenerna i huvudet, istället för att ha någon annans röst som målar upp bilderna. Dessutom gillar jag känslan av att kunna hålla i boken och känna bokpappret mellan fingrarna när jag bläddrar. Allt är så digitalt numera, både mina ögon och min hjärna tröttnar på att ständigt vara uppkopplad! (Det finns också en anledning till att jag kallar mig för Analoga Annika!)


Haka gärna på och svara på en eller flera av frågorna här i kommentarsfältet (alternativt i din egen blogg om du har en sådan.) Här hittar ni fler av mina tidigare listor i bloggen

28 comments

 1. Kul lista! Jag spar ner den för eventuell senare användning!
  När det gäller den inledande frågan får jag säga roadtripper! Jag åker oftast med bil och numera husbil och då är man inte så beroende av resväskor och ryggsäckar.

  1. Tack Linda! Skönt att ha allt samlat i en och samma bil – som Skalman… 🙂

 2. Haha, vilken rolig grej!
  Jag smyger åxå ner i poolen eller havet, packar i god tid och är i god tid på stationen eller flyget.
  Strand eller skidor…nja, jag är nog mest storstadsresenär, eller vän av historiska resmål. Fast både Aspö och Marstrand får väl gå under solresa med inslag av historia 😊
  Matupplevelset: Ja tack och ett gott glas vin till det. Läsk dricker jag aldrig eftersom jag inte är glad för sötsaker.
  Återkommer gärna till resmål som fått en särskild plats i mitt hjärta, Prag måste jag definitivt tillbaka till. Så vackert, mycket historia och kultur god mat och billigt så vi nästan skämdes när vi betalade inträden och restaurangbesök. Dock nyfiken på nya resmål hela tiden, och Krakow ska snart få besök från Staun!
  0 så det där med böcker…Jag har inye förlikat mig med ljudböcker, inte ens e-bok att läsa i mobilen, men läste ett par nyligen då de endast fanns som e-bok på biblioteket, men inget är detsamma som en riktig bok! 😊

  1. Åh, tack för dina svar Maria. Hörde senast igår ännu en hyllning om Krakow, jag ser verkligen fram emot att göra ett besök där framöver.

 3. Kunde inte låta bli. Skrev egen lista och rotade upp härliga gamla bildminnen på direkten.
  https://litemerarosa.com/2019/01/21/im-a-suitcaser-yes-i-am/

  1. Hurra, vad kul! Läste nyss, alltid spännande att läsa andras vinklar.

 4. Härlig lista! Jag kanske måste planka den så kanske jag lär mig något nytt om mig själv samtidigt?

  Mvh
  Hoppar ner i vattnet för att göra pinan kort.

  1. Hahaha, det där med att hoppa i direkt är ingen dålig idé i teorin. I praktiken däremot… Ser fram emot att läsa din lista.

 5. Vilken rolig lista! Har precis börjat skriva på en egen version. 🙂

  1. Tack Ann-Louise. Vad roligt, ser fram emot att läsa dina svar.

 6. Åh, vilken rolig idé med denna lista! Jag ser att vi har flera samstämmiga svar. Intressant det där också att man ändrar sig en del genom åren. Men sådant är ju livet.

  Det här var så kul att jag hakade på och gjorde en egen lista direkt. 🙂 Här är mina svar: http://www.newyorkmybite.com/backpacker-eller-suitcaser-annu-en-lista-om-resor/

  1. Åh, ska genast in och läsa!

 7. Kul lista! Jag kanske hänger på om jag ”hinner”. Du vet alla dessa inlägg som ska skrivas…

  1. Ja, det är ju några stycken på hög! Jag tog en paus från dem – tycker alltid det är skönt att flika in med en lista mellan varven. 🙂

 8. Riktigt kul lista! Den hänger vi givetvis på, i veckan! Ha det gott!😁

  1. Tack Maria. Kul att höra!

 9. Rolig lista, tack för inspo. Blev ett inlägg hos mig också:)
  https://cathinkaingman.se/backpacker-eller-suitcaser/

  1. Tack Cathinka. SÅ roligt att läsa era listor!!

 10. Det blev visst ett inlägg hos mig också 🙂 Det är så himla kul med såna här listor att jag bara inte kunde låta bli.

  https://ohdarling.org/vem-ar-du-nar-du-reser/

 11. Spännande och rolig lista med dina svar och vackra bilder till. Och visst hakar jag på. Inlägg kommer imorgon, den 30/1. Kul att fundera över vilken restyp jag är nu och vilken jag var i yngre dagar. Då både med och utan barn. Idag som tämligen pigg pensionär.

  1. Tack Ditte, vad roligt att du också vill knåpa ihop en lista. Ser fram emot att läsa ditt inlägg!

 12. Angående systemkamera vs mobilkamera kommer systemkamerorna ALLTID vara bättre, speciellt när det blir ont om ljus. Men om man verkligen behöver något ”bättre” är ju frågan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close