Close
Mot Myanmar!

Mot Myanmar!

Tänk att det är möjligt att få en rejäl dos resfeber, trots att jag i praktiken har befunnit mig på resande fot från Sverige sedan nyåret. Tidigt imorgon bitti lämnar jag familjen här ”hemma” på Koh Lanta i Thailand, för att istället åka till Yangon i Myanmar (Burma).

Mot Myanmar med Plan International Sverige

Myanmar

I Yangon kommer jag att möta upp mina medresenärer i form av ett gäng deltagare på en av de fadderresor som Plan International Sverige anordnar tillsammans med Världens Resor. Jag kommer att spendera en vecka tillsammans med gruppen i Myanmar (min resrutt går via Yangon till Bagan, Nyaung U och Mandalay.) När mitt resesällskap sedan fortsätter resan mot norra Thailand åker jag tillbaka till Koh Lanta.

Läs mer:

Anledningarna till att den här resan känns extra speciell är flera och jag är tacksam över att jag har möjlighet att följa med till Myanmar i egenskap av både Flickafadder och som resande reporter.

#1. En annan typ av resande – att resa för ett större syfte

mot Myanmar
Foto: Pixabay

I vårt trendavsnitt av Att resa-podden inför 2019 pratar jag och Lisa om det faktum att resenärer framöver lär reflektera över sina resor i en allt större utsträckning. Både eftertänksamheten och medvetenheten tycks öka som en följd av den i högsta grad pågående klimatdebatten. Detta kommer gissningsvis att leda till fler aktiva val om att resa på ett annat sätt – i det här specifika fallet att kombinera en turistresa med ett ”större” syfte.

Idag tycker jag mig se fler punktinsatser under resorna, exempelvis resenärer som samlas för att plocka stränderna rena från skräp, alternativt gör insatser för ideella organisationer på plats (här på Koh Lanta väljer till exempel många att engagera sig i Lanta Animal Welfare). Den aktuella fadderresan till Myanmar och Thailand ger för egen del en extra dimension (och syfte) till min dröm om att uppleva Burma som resmål . Jag och mina medresenärer kommer med andra ord att få uppleva intressanta sevärdheter under resans gång, men också få se resultat av Plan Internationals programarbete:

#2. Se resultat av Plan Internationals programarbete

flickadagen

Plan International började arbeta i Myanmar 2008 i samband med att cyklonen Nargis slog hårt mot landet. Idag finns verksamhet på 225 olika ställen i Myanmar och Plan International har drygt 200 anställda på plats. I egenskap av fadder ska det såklart bli extra intressant att se programarbetet på plats. Ett av projekten vi kommer att besöka under resan handlar om att stärka ungdomar i övergången till vuxenlivet.

Hur arbetet går till: Plan Internationals arbete i Myanmar

#3. Sprida information och kunskap om barns rättigheter och flickors lika villkor

Mitt eget engagemang i Plan International Sverige började 2012, i samband med en kampanj om att lyfta flickors rättigheter i anslutning till Tjejmilen. Sedan dess har jag återkommande lyft organisationens budskap här i bloggen och ja, jag lär fortsätta i många år framöver. Jag har genom min juristtjänst på en annan ideell organisation på nära håll fått se de enorma krafterna som faktiskt är med och driver samhällsutvecklingen framåt – sådan utveckling kräver att medlemmar/givare/faddrar etc fortsätter sprida information och kunskap om de specifika sakfrågorna. Jag ser fram emot att dela med mig av det jag får uppleva under resan här i bloggen, men också på övriga sociala medier under resans gång. Följ mig gärna på Instagram under @resfredag – där kan ni hänga med i realtid.


Här kan du läsa mer om namndiskussionen om Myanmar vs Burma. Omslagsfoto: Pixabay, Karl-Ferdinand

8 comments

 1. Spännande med Myamar. Står kvar på min Asien lista.

  1. Ja, ser fram emot att lära mig mer om landet. Tänk att det finns platser kvar du inte har sett! 🙂

 2. Ja spännande är ordet. Ser fram emot att följa med på detta!

  1. Verkligen Linda, så spännande. Tacksam över möjligheten att vara här!

 3. Vilken rolig och givande resa! Jag ser fram emot att få läsa mer om både Myanmar och ditt uppdrag som Flickafadder!

  1. Tack för din kommentar Maya! Jag ser fram emot att berätta mer framöver.

 4. Vad skoj. Burma var ett av alternativen nu under min Asienvistelse, men så valde jag Laos istället. Ha det så kul, ser fram emot dina upplevelser!

  1. Tack snälla Johnny! Ja, men har nyfiket sneglat på din resa i Laos. Intressant land det också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close