Close
Irrawaddyfloden i Myanmar: flodkryssning från Bagan till Mandalay

Irrawaddyfloden i Myanmar: flodkryssning från Bagan till Mandalay

Irrawaddyfloden brukar gå under namnet ”Myanmars livlina” och det är även i anslutning till floden som de större städerna har byggts upp under åren. Det är längs Irrawaddy livet händer, här tvättar folk sina kläder, de badar och de arbetar. Längs flodbanken tornar gyllene stupor upp sig som en symbol för Buddhas upplysta sinne – dessa karaktäristiska buddhistiska byggnader är givna och återkommande inslag i Myanmars landskap.

Irrawaddyfloden: från Bagan till Mandalay

båt irrawaddy look

Vår guide ger oss instruktioner om att mötas vid hotellreceptionen redan klockan 04. Jag och resten av gruppen stapplar sömndruckna mot bussen till RV Panorama II, den flodkryssare som ska ta oss mellan Bagan till Mandalay. När vi kliver på båten är det fortfarande becksvart ute.

Vår lilla grupp på ett tiotal personer får sällskap av två andra par. I övrigt är vi ensamma på båten och kan därför nöjt ockupera varsin bänkrad, för att ta igen lite av den sömn vi har förlorat under natten. Jag vet inte om det är intuition, men jag vaknar till precis lagom till solen ska gå upp. Jag kliver ut på båtdäck och får sällskap av min medresenär Elisabeth med kameran i högsta hugg. Solen reser sig sakta över floden och under tiden de andra fortfarande sover får jag och E uppleva ett sådant ögonblick vi resebloggare klassificerar som både drömmigt och magiskt.

Irrawaddyfloden Myanmar

Efter att ha njutit av soluppgången går jag tillbaka till min stolsrad och slumrar till för att vakna lagom till frukosten serveras uppe på båtdäck.

Och så fortsätter dagen och timmarna tickar på. Jag hade föreställt mig att båtresan skulle gå evighetssakta, men sanningen är att jag hade velat ha ännu fler timmar på båten. Jag jobbar en stund, småpratar med mina medresenärer, äter en god lunch och ser livet pågå utanför. För egen del blir det också ett utmärkt sätt att smälta alla intryck från de föregående dagarnas besök på Plan Internationals projekt. 

Läs mer: Projektdagar med Plan International i Myanmar (Burma)

Mot slutet av eftermiddagen visar båtpersonalen oss hur det traditionella och sarongliknande klädesplagget longyi ska knytas. Jag fascineras över de otaliga knytsätten som möjliggör att denna longyi används från allt till att bära böcker till skolan och bebisar på ryggen till att omvandlas till shorts för att spela fotboll.

Vi får också lära oss mer om Thankatkha, den vita pasta som människor från Myanmar ofta smetar eller målar på i ansiktet. Pastan är framställd från barken av Thanatkhaträdet och används både som skydd för solen och som smink – och sägs dessutom ha en effekt som håller hyn evigt ung. 

Irrawaddyfloden Myanmar

När vi närmar oss Mandalay blir båttrafiken tätare och bebyggelsen längs floden allt mer omfattande.

Lagom till solen är på väg ner vid 18-snåret är vi framme i staden Mandalay som är resans slutmål. Det innebär att vi har varit ombord på RV PANORAMA II i över 13 timmar!

Irrawaddyfloden Myanmar
Irrawaddyfloden Myanmar

Vi hoppar av flodkryssaren och får se solen försvinna ner i horisonten, innan vi ger oss in bland Mandalays myllrande trafik för att ta oss vidare till kvällens restaurang. Kommande dagar väntar bland annat fler tempel och besök i klosterskolor – det här är definitivt en resa utöver det vanliga.

Att boka båtresa på Irrawaddyfloden:

Att både få påbörja och avsluta sin dag på Irrawaddyfloden är en upplevelse att rekommendera!

Vår flodkryssare RV PANORAMA II tillhör Alliance Myanmar River Cruise och är en enklare variant av flodkryssare. Under vår båttur mötte vi betydligt större lyxkryssare där du kan sova över och få en egen hytt, en sådan resa verkar bland annat kunna bokas via Santuary Retreats.


Vill du läsa fler inlägg om att resa till Myanmar (Burma)? Alla inlägg hittar du under kategorin Myanmar. Den aktuella resan gjorde jag i egenskap av Flickafadder och resande reporter för Plan International Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close