Close
Fadderresa med Plan International Sverige

Fadderresa med Plan International Sverige

I början av året fick jag chansen att åka till Myanmar (Burma) som resande reporter på en fadderresa med Plan International Sverige. Det var en av de bästa resorna jag någonsin har gjort, och jag kom hem med många nya insikter och lärdomar som på ett eller annat sätt dyker upp hos mig med jämna mellanrum.

Fadderresa med Plan International Sverige

Ni har redan fått läsa om min upplevelse av fadderresan med Plan International Sverige här på bloggen – men under dagarna i Myanmar passade jag också på att fråga ett par av mina medresenärer om deras känslor och tankar kring resan för att få ett bredare perspektiv.

Sara Thorstensson, flickafadder och deltagare på fadderresan

sara flickafadder

Sara Thorstensson kommer ursprungligen från Småland och är numera bosatt i Stockholm. Sara har arbetat med musik- och kulturevenemang i många år och är en stor kulturkonsument även på fritiden.

#1. Hur länge och på vilket sätt har du varit engagerad i Plan International Sverige? Varför just Plan?

Jag är flickafadder (månadsgivare) sedan 3-4 år tillbaka. Jag läste om det någonstans och tyckte att det kändes extra intressant eftersom jag själv är tjej. Det tilltalade mig att Plan International Sverige jobbar med tjejers rättigheter och jämställdhetsfrågor.

#2. Hur hörde du talas om denna fadderresa med Plan International och vad fick dig att vilja åka?

Jag fick ett mejl om en fadderresa med Plan International Sverige. Jag har inte varit i den här delen av Asien tidigare och tyckte att det kändes som ett intressant sätt att resa på. Jag har, så länge jag kan minnas, varit intresserad av volontärarbete och sociala projekt och det har funnits vilja att se andra människors kulturer. Att få komma nära och få göra det ”på riktigt”. 

#3. Vad tror du om fenomenet/trenden ”att resa med ett större syfte”. Var det en anledning till att du fastnade för resan?

Verkligen! Det tilltalade mig att få göra saker man inte gör som turist och träffa människorna jag aldrig hade träffat om jag åkte som ”vanlig” turist. Det är så otroligt utvecklande och berikande för ens egen utveckling. Jag hoppas att det blir mer än en trend. Alltså, om du ändå ska resa bör du vara medveten på vilket sätt du reser och faktiskt ta till dig kulturen när du är på plats.

Jag tror att det är viktigt att vi reser, men att vi måste bli mer medvetna om på vilket sätt vi reser.

#4. Vad har du för spontana tankar om resan så här långt? Någon insikt du vill dela med dig av?

Jag tycker det har varit jättebra organiserat! Det lokala Plan-kontoret har gjort ett fint program och är så generösa med sin egen tid. De vill verkligen att vi ska få en bra upplevelse och det känns som att de är stolta över att visa upp sitt arbete. Även från Sveriges sida är det superproffsig och välorganiserat.

Jag hade nog förväntat mig att det skulle vara ännu mer fattigt och ”eländigt”. Men faktum är att människorna, trots att de lever under så enkla förhållanden, är så otroligt varma och generösa. Jag känner mig inspirerad och vi har mycket att lära oss av dem. Trots att de inte har så mycket känns de ändå progressiva, de brinner för sammanhanget, för sin by, och har ett stort socialt engagemang. Det kan vi lära oss mycket av i Sverige – att leva närmare varandra.

Vi har så mycket, det är viktigt att känna efter hur man egentligen lever och vad man bidrar med. Att faktiskt inte bara leva för sig själv, utan att på något sätt göra världen bättre. 


– Sara Thorstensson

#5. Kan du tänka dig att resa på en liknande resa framöver? Tror du att den här resan passar alla typer av resenärer?

Jag kan absolut tänka mig att resa på en likande resa framöver. Jag kan verkligen rekommendera det så länge man är nyfiken och villig att lära sig saker. Det gäller att möta människor där de är, och inte komma och tro att vi har svaret på alla saker. Sådana här resor passar alla, så länge du är ödmjuk och nyfiken. 

Emma Bergflo, färdledare

emma plan sverige

Emma Bergflo åkte med på fadderresan som färdledare, och jobbar vanligtvis med digital marketing på Plan International Sverige. Emma har arbetat för Plan International Sverige i 5,5 år.

#1. Varför valde du just Plan International Sverige som arbetsplats?

Jag vill jobba med barns rättigheter och ha ett jobb där jag gör skillnad – där det känns bra att jobba. Det känns viktigt att kunna jobba för ett högre syfte och göra skillnad på något sätt. Istället för att jobba för ägare som ska tillfredsställas är det i min nuvarande arbetssituation barnen ute i våra projekt som är min uppdragsgivare – jag gillar verkligen den tanken!

#2. Vad kan en resenär förvänta sig av en fadderresa? Passar en sådan här typ av resa alla resenärer?

Resenärer som åker på en fadderresa kan förvänta sig att uppleva ett land på ett annat sätt än om de reser själva. Resan blir en blandning av att uppleva en destination från turistens ögon, men också besöka människor som de inte annars skulle få träffa.

Jag tror att en fadderresa passar alla som verkligen är ute efter att träffa befolkningen dit man ska. Jag tror också sådana här resor passar personer som vill få komma ut i lokalsamhällen, träffa människor och ta del av levnadsöden. Man behöver också ha ett intresse och en öppenhet – samt nyfikenhet för andra kulturer, för utvecklingsarbete och att världen kan bli bättre. Man behöver vara beredd att åka till andra platser än de vanliga turiststråken – det är oerhört värdefullt och belönande när man väl kommer ut.

#3. Hur väljer ni länder och vilka projekt vi besökare ska besöka i respektive länder?

Vi utgår från tre olika huvudpunkter: 1) Först och främst kikar vi på de länder vi har verksamhet i, och på hur många som har faddrar i det området. 2) Säkerhetsläget i det aktuella landet och vilka lokala plankontor som är beredda att ta emot oss. 3) Vi hör oss också för med givarna/faddrarna för att se vart har de har ett intresse av att åka.

#4. Vad tror du om fenomenet/trenden ”att resa med ett större syfte”?

Jag hoppas att det inte bara är en trend, utan att den typen av resor är här för att stanna. Det är viktigt att man får avgöra vilket engagemang man vill ha – men också att ha möjlighet att komma ut och se med egna ögon vad man faktiskt bidrar till.

Mina tips inför resor med större syfte är dock att tänka efter lite hur du ska engagera dig – att åka till barnhem och volontära ska man till exempel vara försiktig med. Ha koll på var pengarna går och på vilket sätt den aktuella organisationen arbetar.

Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Det må vara en klyscha, men jag tror verkligen på det.


– Emma Bergflo

#5. Vad har du själv för spontana tankar om denna fadderresa med Plan International så här långt? Någon insikt du vill dela med dig av?

Något som förundrar mig är hur man kan komma från två så distinkta kulturer, där vi är sekulariserade och individualister och de är buddhister och med klantänk – och att vi så spontant kan mötas och ha ett utbyte med varandra. 

Det är också fint att se hur mycket Plan Myanmar har uträttat – och lyckats med en så pass stor förändring i byarna – på så kort tid! Att se det samarbetet, det gör mig ödmjuk.

En annan insikt jag har är att en sådan här resa är hoppingivande. Det handlar inte alls om misär, utan om hopp – och att få se och uppleva lokalinvånarnas egen styrka och kapacitet. 

Läs mer om min fadderresa med Plan International här:

munkskola myanmar

Projektdagar med Plan International i Myanmar (Burma

Att resa till Myanmar (Burma): min resa dag för dag

Att resa för ett större syfte – reflektioner om resetrenden


Är du själv intresserad av att resa på en fadderresa med Plan International Sverige? Läs mer på hemsidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close