Close
Roadtrip i Skottland (om utflyktstips och biluthyrning)

Roadtrip i Skottland (om utflyktstips och biluthyrning)

foto123

I veckan släppte vi ett nytt avsnitt av Att resa-podden med fokus på att resa till Skottland – som är ett land att förälska sig i. Vidderna, slotten, byarna, sjöarna, högländerna, stränderna och inte minst folket, det finns många anledningar att återvända till den här destinationen. I en ideal värld hade jag gärna planerat in en roadtrip i Skottland minst en gång om året.

dunottar castle Stonehaven
Utsikt från Dunnottar Castle.

Roadtrip i Skottland

#1. Specifika utflyktstips för roadtrip i Skottland

resa till Skottland

Skottland är inte det första landet folk förknippar med stränder, men med så mycket kuststräckor kan du räkna med stränder av högsta klass – även om temperaturen i havet inte alltid inbjuder till bad. Spana in Lunan Bay Beach eller East Beach i Lossiemouth för vidsträckta sandstränder, eller Spey Bay för klapperstensmagi.

Vill du istället ägna dit åt slottssafari kan jag rekommendera Eilean Donan Castle alldeles innan bron till Isle of Skye, Walt Disney-slottet Craighievar Castle i Aberdennshire eller, det häftigaste av dem alla, Dunnottar Castle som tronar på en klippa utanför Stonehaven.

Är du ute efter stadskänsla i mindre format är kustpärlan Stonehaven och golfens hemstad St Andrews två tips att ta fasta på.

Läs mer: Tips om Skottland: 18 platser jag gärna återvänder till

Off the beaten track

skottlandsresan

TVill du verkligen åt platser som ligger ”off the beaten track” ska du exempelvis ta sikte på området vid Sutherland och Caithness i norra Skottland, Cowal Peninsula i Argyll, Highland Perthshire, Dumfriesshire eller East Lothian. Frågan är bara var du ska börja?

Läs mer: 11 off the beaten track holiday destinations in Scotland

#2. Skottlandsinspiration i podcastformat

resa till Skottland

Om du tycker om att lyssna på podcasts kan jag rekommendera vårt senaste avsnitt av Att resa-podden. Vi djupdyker i tips om Edinburgh, men berättar också mer om vad som finns att se och göra om du tar dig längre ut från stadspulsen. Vi nämner även min längtan att lära känna fler av Skottlands 790 öar, där de mest kända tillhör antingen Hebriderna, Orkneyöarna eller Shetlandsöarna (som för övrigt står på min lista över drömresemål just nu).

Lyssna på avsnittet här: Att resa till Skottland

Specifika Edinburghtips för äldre barn hittar du hos Lisa.

#3. Tips om biluthyrning i Skottland

roadtrip Skottland
En av många stopp för frisk luft och kisspaus under vår förra roadtrip i Skottland.

Vår familj föredrar att hyra bil under våra vistelser i Skottland. Vi uppskattar friheten i att kunna stanna när vi vill och var vi vill – och gör gärna spontana avstickare när vi ser byggnader, utsiktsplatser eller restauranger som ser extra intressanta ut.

Om du själv planerar att uppleva Skottland med hyrbil finns nedan tio tips för att spara pengar när du ska hyra bil.

hyrbilguiden-infograf
 1. Hyr rätt bil: För vår del får vi ta hänsyn till antal passagerare och hur mycket packning vi har med.
 2. Använd prisjämförelsesajter: Först och främst ska jag påminna om att det i princip alltid blir billigare att hyra bil på nätet innan avresa istället för att hyra bil på plats. Det finns ett gäng prisjämförelsesajter att välja på för att hitta rätt i hyrbilsdjungeln, här får du helt enkelt jämföra jämförelsesajterna för bästa deal.
 3. Tänk på självrisken: Många biluthyrare erbjuder en grundförsäkring i kostnaden, men se till att kolla upp vad den täcker innan du börjar teckna extraförsäkringar (vilka de gärna säljer på dig på plats när du ska hämta upp bilen). Kolla också upp om du har försäkring via exempelvis ditt kreditkort eller din hemförsäkring.
 4. Håll koll på bensinregler: Vi brukar alltid välja alternativet att hämta och lämna fulltankad bil, för att slippa betala för bensin vi inte använder. Det blir då extra viktigt att komma i god tid till flygplatsen för att hinna hitta lämplig bensinstation och tanka upp bilen innan hemresa.
 5. Sociala medier: Följ dina favoritaktörer på sociala medier för chans att haffa bra erbjudanden och boka tidigt-rabatter.
 6. Nyhetsbrev: Precis som med sociala medier är nyhetsbrev ett bra sätt att ta del av erbjudanden. Jag har en separat mejladress för sådana typer av nyhetsmejl som jag brukar scanna av inför en resa.
 7. Villkor och tillstånd: Nja, det är väl knappast favoritsysslan att läsa det finstilta, men på så sätt kan du undvika många otrevliga överraskningar.
 8. Tillägg: Det finns många aspekter att ta hänsyn till som kan komma att göra bilhyran dyrare. Vill du hyra GPS separat, vill ni vara fler förare som kör? Kolla vad som gäller och jämför de olika aktörerna.
 9. Boka tidigt: Det här kan vi själva bli så mycket bättre på. Vi brukar dessvärre hyra bil ganska kort inpå avresa.
 10. Mängdrabatt: Jag har själv en lång väg kvar innan jag är en fulländad förhandlare, men det kostar inget att fråga! Är ni flera sällskap som ska hyra bil finns all anledning att börja förhandla om bättre pris.

Inlägget om roadtrip i Skottland är skrivet i samarbete med hyrbilguiden.se. Mer reseinspiration om en av världens vackraste platser hittar du under kategorin Skottland

2 comments

 1. Ulrika Ivandell says:

  Stort tack för massa fina tips om Skottland! De har varit till stor hjälp!
  Jag och min man åker dit i september och jag sitter och försöker göra en plan för att få ut det mesta och bästa av vår resa. Vi tänkte bla besöka ett eller flera destillerier. Jag hade velat hitta ett boende som ligger i närheten av ett destilleri då vi båda gärna vill provsmaka. Dock stöter jag på patrull här då det verkar svårt att hitta boende nära de destillerier vi vill besöka. Så min fråga är om du har någon uppfattning om hur det är att få tag i taxi om man bor på mindre orter tex Glenlivet, Aberlour eller Dalwhinnie?

  1. Tack, vad fint att höra! Oj, jag vet tyvärr inte , vi har haft tillgång till bil under våra resor… Hoppas du hittar svar på annat håll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close