Close
Lju(v)liga julmarknader på Jylland

Lju(v)liga julmarknader på Jylland

Nygräddade æbleskiver, rykande glögg och tända ljuslyktor väntar på dig som besöker Jylland under advent och jul.

Stämningsfulla julmarknader har länge varit ett signum för Tyskland, men fina alternativ finns på betydligt närmare håll än så. Vi tar Stena Lines färja Jutlandica från Göteborg till Fredrikshamn vilket innebär en smidig båttur på ca 3,5 timmar. Från Fredrikshamn tar vi oss sedan vidare med hyrbil till fyra julmarknader på Jylland – var och en med sin unika charm.

1. Gammeljul på Sæbygård Slott

Saerbygård_Slott

Saebygård_Slott1

saebygaard_julmarknad

Broräckena över vallgraven upp till Sæbygård Slott är dekorerade med ljusslingor och på slottets tegelfasad hänger en grangirlang som ett kvitto på att du som är ute efter julstämning är på god väg. På innegården möts vi av några förväntansfulla marknadsgäster som är i full fart med att inspektera de olika stånden. Vi stiger in i värmen och hittar rum efter rum fyllda med allt som behövs för att skapa en stämningsfull vinterhögtid: julpynt till granen, utsökta bakverk, vackra julbuketter och omsorgsfullt skapade hantverk.

Gammeljul på Sæbygård är så långt i från stadens kulörta neonlampor och ”jinglebells” man kan komma. I ett av rummen sitter ett par flickor i klänning, förkläde och tjocka flätor och placerar koncentrerat torkade nejlikor i en apelsin med röda sidenband. Från övre plan hör vi pianotonerna från Stilla natt. Vi tar oss uppför trapporna och i den stora slottsalen möts vi av en vacker julgran dekorerad med en girlang av danska flaggor. Till både min och marknadens yngre besökares förtjusning kommer plötsligt ”julemanden” in i full mundering. Nu kan julen börja på riktigt!

Hade jag bara fått köpa en sak? En handgjord fågelholk från en av försäljarna på slottsgården.

Läs mer om julmarknaden här: Gammeljul på Sæbygård Slott

2. Julmarknad på Børglum Kloster

boerglum_kloster_dasnmark

kloster_leksaker

Borglum_kloster2

De gröna julgranarna med sina ljusslingor utgör en fin kontrast till Børglum klosters vita fasad. Klostret har anor från 1000-talet och det är onekligen en speciell atmosfär på en sådan gammal plats. Inne i klosterkyrkan brinner ett hav av tända ljus och det är alldeles tyst. Den obligatoriska julkrubban har här fått sällskap av en hel uppsjö med små byggnader som tillsammans bildar Betlehem.

På klostergården står en man och rör i en koppargryta med ”Brændte Mandler” Jag tar ett smakprov (eller två) och går in i huvudbyggnaden och alla dess stånd för att gå på julklappsjakt. Här finns allt man behöver för att skapa en stämningsfull jul. I en byggnaderna på gården finns ett leksaksmuseum, där höjdpunkten är den fiktiva tomteverkstad som har byggts upp i ett av rummen. Här hänger gosedjuren på rad, redo att packas ner i kartonger och skickas ut till snälla barn över hela världen. Innan vi åker vidare värmer vi oss med en skål rykande het tomatsoppa på Café Vognporten.

Hade jag bara fått köpa en sak? En stor påse brända mandlar.

Läs mer om julmarknaden här: Julmarknad på Børglum Kloster

3. Julmarknad i Ålborg centrum

Jul_Aalborg

julmarknad_aalborg

aepleskivor_aalborg

Mörkret lägger sig sakta över Ålborg. Vi följer ivrigt doften av marknadsgodis och nyhuggna julgranar och går i riktning mot det färgglada neonljuset från stadens lilla pariserjul i centrum. Här glittrar julgransbelysningen i kapp med barnens ögon när de får se jultomten gå runt med magen i vädret. För första gången i mitt trettiofemåriga liv ska jag äntligen få smaka på danskarnas omtalade ”æbleskiver”. Jag sätter mig på en renfäll i en av stugorna och serveras till min förvåning varken äpplen eller skivor. Framför mig ställs istället en tallrik med tre runda bakverk som påminner om munkar. Dessa äts varma, tillsammans med jordgubbssylt och florsocker. I sällskap med en kopp varm choklad med vispgrädde blir smaklyckan total!

Julmarknaden i Ålborg centrum må inte vara stor och jag huttrar trots alla mina lager kläder. Men vet ni vad? Det bekommer mig inte. Kanske är det mitt första möte med æbleskiver som gör det – eller är det bara stämningen i allmänhet. Den här julmarknaden blir min personliga favorit.

Hade jag bara fått köpa en sak? En rejäl bit julost hos expediten i oststugan som charmar sönder mig när han på frågan om jag får fota honom utbrister: ”- Måste jag säga cheese?”

Läs mer om julmarknaden här: Julmarknad i Ålborg centrum

4. Jul i Den Gamle By, Århus

dengamleby_aarhus

dengamleby2

den_gamle_by_hästar

Den Gamle By i Århus verkar vara Danmarks motsvarighet till Stockholms stolthet Skansen. Här kan besökarna få uppleva julfiranden genom flera århundraden, allt från 1600-talet fram till 1974. Miljön är bedårande, själv fastnar jag länge vid den lilla dammen och kvarnen där vattnet forsar genom en dammlucka. I de olika tidstypiska byggnaderna finns allt från bageri till presentbutiker.

Det är onekligen en speciell känsla att ställa sig och värma händerna över ett oljefat med glödande kol samtidigt som ett ekipage med häst och vagn skrittar förbi bredvid. Här gräddas självklart också aebleskiver på löpande band. Jag har fått mersmak och intalar mig själv att minst ett par-tre æbleskiver om dagen bör vara obligatoriskt under jultider. Vårt besök på Den Gamle By avslutas på restaurangen ”Entreecafeen” där vi rekommenderas den danska traditionella julrätten anka.

Hade jag bara fått köpa en sak? En röd glasfågel med vit stjärtfjäder att förgylla julgranen med.

Läs mer om julmarknaden här: Jul i Den Gamle By


Tack Nordic Travel Bloggers, Stena Line och Sembo som gjorde min resa till Danmark möjlig. Orden, åsikterna och bilderna är som alltid mina egna. Mina inlägg från resan ligger samlade här: #SantaLineXmasTrip. Fler inlägg hittar du hos Travellingmunk, Norske Reiseblogger, Discovering the Planet.

14 comments

  1. Haha, de där brända mandlarna finns överallt här i Danmark. Snacka om svårt att bara gå till tunnelbanan hem genom den doften. Jylland har nog finare julmarknader än Köpenhamn tror jag. Det är mer lantligt och äkta där tycker jag.
    Det stämmer att Den Gamle By är som Skansen. Det finns ett friluftsmuseum nordväst om CPH också men inte alls lika stort.

    1. Kul att du tycker Jyllands julmarknader verkar bättre än Köpenhamns – då hamnade vi på rätt ställe!

      Jag älskar brända mandlar, även den svenska varianten med ”rosa deg” runt sig.

  2. Tack för en supertrevlig helg. Jättefint inlägg och fina bilder. / Daniela

    1. Tack själv, det här gör vi om! 🙂

  3. Jag blev så sugen på att åka till Danmark!!! Fint inlägg.

    1. Du verkar ha det ganska bra i USA – att fira jul där med er står högt upp på min önskelista! Kram

  4. Kan tipsa om Tønder med kullerstensgator och gamla små hus med en mysig julkänsla och marknad. En gömd pärla. Inte långt till vita stränder och tyskland. Mojn (Hej då på Sønderjyska.)

    1. Åh, tack för tipset Yvonne!! Det uppskattas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close