Close
Språkresor (och att investera i sig själv)

Språkresor (och att investera i sig själv)

Inlägget om språkresor är skrivet i samarbete med EF Education First. 

Att göra sig förstådd på ett annat språk än modersmålet ger en oerhört tillfredsställande känsla. Världen blir mindre, självförtroendet större och relationerna djupare.

För mig är konceptet med språkresor genialiskt, även om jag själv kom på tanken att åka på en sådan relativt sent i förhållande till mina klasskompisar på högstadiet. Men iväg kom jag till slut! Tjugotvå år gammal, under sommaruppehållet från juristlinjen, landade jag i Barcelona för 13 veckors intensivkurs i spanska. Helt novis var jag inte, efter sex års högstadie- och gymnasiespanska satt jag ändå på några slags grunder. Å andra sidan lärde jag mig förmodligen mer under de två första veckorna på plats än det jag totalt sett hade med mig från Sverige. Det var som att jag plötsligt fick nycklarna till en hemlig och legendarisk morsekod. Lösryckta glosor fick nu ett sammanhang, jag fick verktyg att hjälpligt navigera i den grammatiska snårskogen och framför allt vågade jag prata. Eller, jag hade faktiskt inget val. Den stiliga spanjorskan jag var inneboende hos kunde knappt ett ord engelska och ville jag göra mig förstådd var det bara att öppna munnen och börja prata.

Språkresor och att investera i sig själv.

jordglob

För mig var det förmodligen den bästa investeringen jag kunde göra i mig själv att resa iväg på egen hand (att resa med vänner skulle jag faktiskt inte rekommendera, risken är att du fastnar i en liten trygg bubbla utan att faktiskt behöva lämna bekvämlighetszonen) och jag kommer inte att tveka en sekund att ge mitt godkännande om mina barn visar intresse för språkresor framöver. Varför?

  • Språket: Kanske en uppenbar punkt, men ändå den viktigaste. Jag hävdar bestämt att ett extra språk är en av de bättre investeringarna du kan göra för dig själv.
  • Stoltheten och självförtroendet: Oavsett om du åker som tonåring eller som vuxen kommer stoltheten och därmed självförtroendet att stärkas för varje ny mening du kan uttala på det ny(gamla) språket.
  • Självständigheten: Att kunna prata, läsa och förstå ett annat språk ger en självständighet som inte kan jämföras med något annat. Att slippa förlita sig på andras språkkunskaper och kunna hålla en dialog på ett främmande språk flytande utan mellanhänder är en enormt häftig känsla – när de stunderna inträffar känner jag mig oövervinnerlig. Håller du med?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close