Close
Ett Ålborg i vinterskrud

Ett Ålborg i vinterskrud

Under vår jakt på den perfekta danska julmarknaden besöker vi Ålborg på norra Jylland. Köpenhamn får se upp. Ålborg, staden jag knappt visste fanns, konkurrerar numera om gunsten som min danska favoritstad.

Mitt första möte med Ålborg blir ett besök det gamla kraftverket som numera är ombyggt till ett kulturhus som går under namnet Nordkraft. Här samsas turistinformation med teater, klättervägg, bio och sportcenter. Ålborg har därmed lyckats med konststycket att skapa ett kulturhus med känslan att alla är inkluderade.

ålborg11

Från Nordkrafts högsta våning får vi en dejlig utsikt över Ålborgs takåsar. Notera det upplysta pariserhjulet på fotot…

ålborg

… dit vi senare går för att njuta av stämningen på julmarknaden i Ålborg Centrum.

ålborg10

Granne med Nordkraft ligger Musikkens hus, Ålborgs nya konserthus med en minst sagt häftig arkitektur.

ålborg8

Musikkens Hus är fylld av genomtänkta detaljer, som den här stora spegeln i taket vilken knappt märkbart snurrar runt.

ålborg6

Känner ni till Jørn Utzon? Jodå, det är han, den danske arkitekten som står bakom ett av världens mest kända byggnadsverk: Operahuset i Sydney. I Ålborg finns den sista byggnaden Utzon designade innan han gick bort. I anslutning till byggnaden ligger också Restaurant Jørn, en smakfullt inredd restaurang dit jag hoppas kunna återvända framöver för att se om maten är lika god som restaurangen är snygg.

ålborg9

Utsikt från kajen nere vid Musikkens Plads. Tänk att fabriksrök kan vara så vackert.

ålborg2

Vi hinner också smita in en runda på det stora varuhuset Salling, som julen till ära är inslaget som ett stort blinkande paket. Jag spanar, min vana trogen, in chokladsortimentet och inser snabbt att danskarna inte bara regerar på designmarknaden. Det danske geniet Johan Bülow startade sin tillverkning av lakrits på Bornholm för några år sedan. Har ni inte smakat LAKRIDS by Johan Bülow har ni gått miste om en bit av himlen.

aalborg

Efter en fin kvällsrunda genom ett decemberpyntat Ålborg slår vi oss ner på det berömda Sørgaards Bryghus för att inta en brakmiddag. Mätt och belåten säger jag tack…

ålborg1

… och god natt från ett hotellrum på First Hotel Aalborg. Köpenhamn får passa sig. Ålborg konkurrerar numera om gunsten som min danska favoritstad.

Fem snabba favoriter i Ålborg:

  • Nordkraft: Stadens kulturella centrum med bl.a. klättervägg, sportcentrum och bio.
  • Salling: Ålborgs motsvarighet till Stockholms NK.
  • Musikkens Hus: Ett toppmordernt konserthus med storslagen arkitektur.
  • Utzon Center: Den sista byggnaden som designades av den världsberömda danska arkitekten Jörn Utzon innan han gick bort.
  • Julmarknaden i Ålborgs centrum: Marknaden bjuder på årets mest autentiska tomte och svårslagen julstämning.

Tack Nordic Travel Bloggers, Stena Line och Sembo som gjorde min resa till Danmark möjlig genom kampanjen #SantaLineXmasTrip. Orden, åsikterna och bilderna är som alltid mina egna. Fler inlägg från resan hittar du hos TravellingmunkNorske Reiseblogger och Discovering the Planet.

2 comments

  1. Vad roligt att få möjligheten att besöka olika julmarknader, men utan snö infinner sig inte känslan riktigt. Härliga bilder och tack för inspirationen.

    1. Lite snö hade definitivt varit pricket över i:et. Vi får hoppas på lite snö över julafton i stället. Här i Stockholm föll faktiskt årets första snö på lucia – bra tajming där!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close