Close
Resfredag med hälsning från Berlin

Resfredag med hälsning från Berlin

Jag är här och jag är fortfarande kär. Men det var inte kärlek vid första ögonkastet mellan mig och Berlin, inte alls – mina känslor växte fram för varje årstid jag var här.

Efter ett intensivt dygn (och varmt, tempen visade 33 grader idag!) i Tysklands huvudstad sitter jag nu på Hauptbahnhof för att vänta in Lisa inför vår gemensamma resa till Dresden. Här kommer fem snabba från Berlin som får representera veckosvepet:

RESFREDAG med hälsning från Berlin!

#1. Att resa med handbagage

Alltså, det finns absolut fördelar med att checka in bagaget – men det är så oerhört skönt att bara resa med handbagage. Minimal packning ger också minimal packningsångest, det finns liksom inte utrymme att ta med någonting annat än det absolut nödvändigaste. 8 kg vägde min kabinväska när jag åkte hemifrån, inklusive kamera (men exklusive datorväska).

#2. Att svepas med i nostalgins förtrollade värld

olympapool berlin

Det är blandande känslor att komma tillbaka till en plats jag tidigare kallade för ”min”. Jag blir frustrerad när jag inte får fram meningsbyggnaden och orden som jag vill, när jag inte kommer ihåg gatunamn och när jag blir osäker på vilken riktning jag ska gå – jag borde ju kunna den här staden och det här språket! Det är läskigt att inse hur mycket jag faktiskt har glömt från tiden jag bodde här, trots att jag har varit tillbaka efter det. Å andra sidan har det stundtals känts som att tiden har stått stilla och jag sveps med i nostalgins förtrollade värld. Imorse gick jag och simmade på ”Sommerbad” vid Olympiastadion, för att sedan gå på autopilot tillbaka till gatan jag bodde under mitt första halvår här i Berlin. I lägenheten väntade både finfrukost och min tyska familj, wunderbar på alla sätt och vis!

#3. Att hitta pengar i sin egen reskassa

Det finns för- och nackdelar med att sällan växla tillbaka utländsk valuta efter resorna. För ett tag sedan gick jag på en nit när det visade sig att en hel hög av mina skotska pund hade gått och blivit ogiltiga – inte kul. Desto roligare blev det när jag ”hittade” över 200 euro i mina gömmor hemma – pengar som jag inte alls hade räknat med och som nu blir ”rumlepengar” (som min pappa brukade kalla dem).

#4. Spontanshopping på flygplatsen

Annika berlin potsdam
Jag fick en bra anledning att lufta mina nya solglasögon i Potsdam.

Större delen av där rumlepengarna gick åt lite för snabbt. Jag brukar sällan shoppa, än mindre spontanshoppa, men på Arlanda fick jag tid att strosa runt i affärerna en bra stund innan flyget gick. Eftersom mina gamla solglasögon har blivit uttöjda i sommar (jag gissar att Nelly har lekt med dem) sneglade jag på nya alternativ. Det slutade med ett par lite för dyra glasögon från det skandinaviska märket TRIWA, förvisso på 30 procent rea. Modellen heter Midnight Ernest och jag är övertygad om att Tobias inte kommer att se någon skillnad alls på tidigare varianter jag har haft – jag har dessvärre en tendens att köpa ungefär samma lika.

#5. Från Berlin mot Dresden!

Jag har precis hämtat ut våra tågbiljetter vid en DB-automat och fick för första gången stifta bekantskap med reservering för sittplatser – som jag har läst mycket om i facebookgruppen Tågsemester (grym grupp för övrigt, som jag tidigare har tipsat om här i bloggen). Jag fick alltså en biljett för själva resan, och en separat för sittplatsen. I Europa kräver vissa tåg obligatorisk platsbokning, vilket innebär att resenärerna utöver själva tågbiljetten måste ha en extra platsbiljett för att komma med tåget. Jag tror och hoppas att allt stämmer med våra tågbiljetter, jag får väl helt enkelt snart gå ner till spåret för att testa. Följ oss gärna på Instagram i helgen för att få ett hum om vad Dresden och dess omgivningar har att erbjuda!

Läs mer: Mot Dresden: secondary cities och aktivt resande


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

8 comments

 1. Ha, ha, ich habe auch nicht gemerkt, dass es eine neue Sonnenbrille ist! Erst als ich eben zu Haus die Schachtel anschaute, kam mir der Gedanke ( ;

  1. Roligt att jag också är med på kortet!

   1. Såg din skugga nu, kul! 🙂

  2. Haha, jodå, impulsköp. DANKE FÜR ALLES. <3

 2. Kul att du också var i Potsdam, där var vi tidigare under vår resa: https://www.freedomtravel.se/2018/07/potsdam-palats-parker/
  Men det är å andra sidan det närmaste Berlin vi kommit … Vi får nog se till att besöka den där staden vid tillfälle! 🙂 Kan för övrigt känna igen mig i känslan av att tappa språk (delvis) och kollen på en stad. Så känner jag lite när jag kommer till Island …

  1. Ja, men Potsdam är en kär återkommande favorit hos mig – fint att ni också gillar.

   Mmm, så konstigt att knappt minnas gatorna på en plats som har varit ens andra hem – den känslan är märklig.

 3. Vilka snygga solglasögon! Visste inte att Triwa gjorde solglasögon också – jag har en klocka från märket 🙂 Och kul med Tysklandsinspiration, jag har ju bara besökt de södra delarna av landet!

  1. Men tack! Visste inte heller, men de hade en stor monter när jag kom Arlanda. Smart drag av dem – jag hade tid över och behövde nya glasögon. 🙂

   Tyskland är grymmers, på många sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close