Close
Om årstidernas skiftningar i Sverige

Om årstidernas skiftningar i Sverige

Jag har från flera håll fått höra att en av de positiva grejerna med den här pandemin (jo, vi måste lyfta lite sådant också för att väga upp!) är att folk faktiskt har haft tid att uppleva, och njuta av, årstidernas skiftningar i Sverige. Det är också just dessa skiftningar som utflyttade svenskar brukar sakna med sitt hemland.

Årstidernas skiftningar i Sverige

För min egen del fick jag en aha-upplevelse om just årstidernas skiftningar i Sverige för några år sedan, i samband med att mina föräldrar blev sjuka. De hade relativt nyligen flyttat ut till sommarön permanent, och nu fick jag plötsligt möjlighet och tid att se den här platsen med nya ögon, i helt andra sammanhang än vad jag var van vid. Den eviga sommarön förvandlades istället till en plats med spirande vårlökar, rasande höststormar och snöklädda vyer. För mig innebar det i förlängningen ett slags nyförälskat rus som väckte en året runt-längtan till ön.

Fyra årstider på Sturkö

Höst, vinter, vår och sommar – numera åker jag söderut under alla årstider, även om jag fortfarande föredrar sommaren om jag måste välja.

Januari börjar året
februari kommer näst.
Mars, april har knopp i håret
maj och juni blomma mest.
Juli, augusti och september
rika, härliga framgå;
men oktober och november
och december äro grå.

– MÅNADERNA av Alice Tegnér

Juli med dess ljusa och stundtals tropiska sommarnätter, kvällsbad från bryggan och långa promenader längs öns vägar är ungefär det bästa jag vet. Å andra sidan kan solnedgångarna under höstmånaderna explodera i de mest fantastiska färger. Här kommer en liten årstidshyllning i fotoväg till min (före detta) sommarö. Som jag hoppas att jag och mina syskon snart får mötas där igen!

Höst

höst stark
årstidernas skiftningar i Sverige
årstidernas skiftningar i Sverige

Vinter

sturkö
sturkö
årstidernas skiftningar i Sverige

Vår

årstidernas skiftningar i Sverige
årstidernas skiftningar i Sverige

Sommar

sturkö
sturkösommar 2020
sturkö
årstidernas skiftningar i Sverige

Vilken är din favoritmånad i Sverige, och varför?

4 comments

  1. Fantastiskt fina foton! Jag gillar årstiderna mycket, även om just november kanske inte är favoriten 😉

    1. Tack snälla! Känns som en fin bildskatt att plocka fram nu när jag längtar dit så mycket. Nej, november är väl inte favoritmånaden hos mig heller precis…

  2. Vackra bilder! Sturkö var vi på i somras. Älskar Blekinge skärgård!

    1. Tack snälla. Ja, Blekinge skärgård är bäst – ingen protest. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close